Årets idrettsminne:

En unik mentalitet

– Målet er verdenscup, sa Johann Forfang. Klart og tydelig.

PÅ HJEMMEBANE: Her er Johann Forfang på besøk hjemme i Tromsø i november i år.Foto: Øyvind Sivertsen 

sport

Stedet var Cafe Sånn i byen, og det var midten av november. Jeg skulle møte Johann Forfang til et klassisk før sesongen-intervju.

Som oftest er utfordringen for en sportsjournalist at idrettsutøvere ikke liker å snakke om konkrete mål. De liker ikke å snakke om ting de skal gjøre, fordi det kan skape et unødvendig forventningspress. Og i et land med sterk jantelov, er det mange som føler at det ikke er spesielt smart å stikke hodet fram. Det skaper stor fallhøyde.

Men da Johann Forfang bare noen uker før sesongstart så meg rett i øynene og meldte at målet er verdenscup, skjønte jeg at det kom til å bli sånn.

Noen timer etter intervjuet med Johann, fikk jeg tak i landslagstrener Alexander Stöckl på telefon. Han var ikke like overbevist og virket faktisk ikke helt oppdatert på Forfangs utvikling før sesongstart.

Forfang var kommet litt i skyggen av en annen 1995-modell som han opp gjennom årene har konkurrert jevnt med; Phillip Sjøen.

Men Stöckl vet godt hvem Johann Forfang er og hva han står for nå.

For etter å ha imponert i et uoffisielt uttaksrenn, hadde ikke landslagstreneren noe valg. Forfang måtte med på nasjonal kvote til verdenscupen på Lillehammer.

Etter bunnsolide hopp på trening, ble selve kvaliken en gedigen nedtur. Han ble disket fra rennet på grunn av for stor hoppdress.

Dette skuffet 19-åringen så mye at det var vanskelig å få noen ord ut av ham etterpå. Kanskje var det lurt å holde kjeft. Men bare noen timer senere meldte han på Facebook-siden sin at han la seg helt flat og at dressen skulle være i orden neste gang.

Det var den.

Bare en uke senere tok Johann en seier og to andreplasser i Continental Cup på Rena. Da var det vanskelig å komme utenom Forfang når det skal tas ut lag til verdenscup og hoppuka.

I Engelberg fikk Forfang gjort unna verdenscupdebuten. Det endte med solide 12.-plass og 19.-plass. Han var tredje beste nordmann i begge rennene.

I intervjuet på Cafe Sånn den gangen i november, spurte jeg også Forfang om hvordan han anså muligheten for å komme med til VM i Falun 18. februar-1. mars.

– Man skal aldri utelukke det. Så klart er det en mulighet, sa han.

Nå bør ingen bli overrasket om det skjer.