Hyllet av sjefen etter kjemperenn

Johann Forfang er tredje beste nordmann sammenlagt i hoppuka etter å ha blitt nummer 12 i Innsbrück.

Johann Forfang  Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

Johann Forfang  Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

sport

Tromsøværingen ble nummer ni i kvalifiseringen i går etter å ha ledet lenge. I bakken som har 120 meter som K-punkt strakk Forfang seg til 122,5 meter.

Dagens konkurranse gikk i østerrikske Innsbrück, og er det tredje av fire renn i den tradisjonsrike hoppuka.

- Hørte jubelbrølet

Samtlige sju norske kvalifiserte seg til dagens renn, men bare tre gikk videre til finaleomgangen. Det var Anders Jacobsen, Anders Fannemel og Johann Forfang.

Fannemel sviktet helt i sitt hopp og landet bare på 112,5 meter. Meget skuffende av nordmannen.

Johann Forfang på sin side hoppet 126 meter, og var med 10 hoppere igjen nummer tre.

- Forfang er fornøyd og det har han grunn til. I bakken leverer han varene. Til å være så ung gjør han det utrolig bra. Flott å se Johann i svevet, og han kan bli en viktig hopper i framtiden for Norge, sa NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

- Forfang skal gå meget godkjent i dag, fulgte han opp med å si.

Noen minutter etter hoppet Anders Jacobsen bare 124 meter, og havnet totalt bare fire poeng foran Forfang. Jacobsen ble nummer ni til slutt.

Hyllet av sjefen

Tromsøværingen er dermed tredje beste norske sammenlagt i hoppuka. Bare Anders Jacobsen og Anders Fannemel er foran Forfang som totalt sett er nummer 15.

- Det var stort og enorm stemning. Jeg har aldri opplevd noe lignende før. Dette tar kaka, sa Forfang til NRK etter rennet.

Han hadde lite nerver da han var på toppen av heksegryta i Innsbrück.

- Jeg synes det var artig og storkoset meg. 12. plassen er jeg kjempefornøyd med, og det er over all forventning, sa Forfang til NRK.

Både sportssjef Clas Brede Bråthen og landslagssjef Alexander Stöckl hyllet tromsøværingen etter rennet.

- Johann Forfang leverer helt fantastisk, sa Bråthen til NRK.

- Jeg er mest fornøyd med Johann Forfang. Han klarte å ta ut det nivået han er på, sier en tilfreds landslagssjef til NRK.

Enkel duell

Forfang møtte polske Aleksander Zniszczol i duellen han måtte vinne for å gå videre til andre omgang.

Det gjorde han meget bra og landet på 131,5 meter og gikk på det tidspunktet inn på femteplass. Etter at første omgang var over lå tromsøværingen oppvokst på Kvaløya som nummer 11.

- Det var et bra hopp. Endelig hadde jeg litt tur med forholdene. Jeg hørte jubelbrølet da jeg landet. En helt fantastisk følelse, sa Forfang til NRK.

Tromsøværingen fikk totalt 124,8 poeng etter den første omgangen.

- Utrolig sterkt, og hele 131,5 meter ned i bakken. Et nydelig hopp av Forfang. Han er så flink å gjøre det enkelt. Stabilt og rolig i lufta, sa Remen Evensen.

Polakken landet på 124,5 meter og fikk 111,8 poeng, men måtte se seg slått. På tribunen kunne man tydelig se en glad landslagssjef Alexander Stöck.

Stefan Kraft fra Østerrike satt ny bakkerekord med 137 meter på hjemmebane, men gikk inn likt på poeng i ledelsen med tyske Richard Freitag.


Slik gjorde de andre norske det i første omgang:

* Anders Bardal var den første i ilden i første omgang, og tapte mot russiske Dimitry Vassiliev i sin duell. Bardal endte opp på 115.5 meter.

* Phillip Sjøen er i likhet med Johann Forfang debutant i hoppuka, og tapte mot østerriske Manuel Fettner i sin duell. Sjøen strakk seg til 120 meter, det samme som Fettner, men vindforholdene sendte østerrikeren foran.

* Daniel Andre Tande møtte tyske Severin Freund. Tande falt ned på 115 meter og ble for svak mot Freund som strakk seg til hele 131 meter.

* Anders Jacobsen - vinner av nyttårshopprennet - møtte bulgarske Vladimir Zografski, og gikk enkelt videre med et kjempehopp på 133,5 meter.

* Anders Fannemel slo polske David Kubacki i sin duell der nordmannen hoppet 125 meter.

* Rune Velta møtte russiske Vladislav Boyarintsev der sistnevnte landet på 114 meter, men sviktet totalt og landet på 112 meter og er ute av konkurransen.

Fikk skryt

Forfang, som ble nummer 19 i nyttårshopprennet fikk mye skryt av landslagstrener Alexander Stöckl etter rennet. Da slo han blant annet Anders Bardal og Daiki Ito.

Den 28. desember debuterte tromsøværingen i hoppuka i Oberstdorf. Da ble han nummer 28, og var svært skuffet over egen innsats.