Konkurstrussel etter valutalån-smell

Jobber for å berge 30-millionersanlegg

Valutalån i sveitsiske franc har ført til økonomisk krise i Tromsø Golfpark. Nå jobber man intensivt mot konkurstrussel.

KOSTBART: Over 30 millioner er brukt på den konkurstruede golfparken på Breivikeidet. Ernst Myrbakk (innfelt) var delaktig da golfparken tok opp valutalånene som har blitt svært kostbare for selskapet. Nå vil han være med på redningsaksjonen.  Foto: Privat / Ronald Johansen

sport

Fallet i den norske kronen har hatt en dramatisk effekt på lån i utenlandsk valuta. Tromsø Golfpark fikk i midten av januar økt gjelden sin med 25 prosent - 2,5 millioner kroner - på èn dag, fra et utgangspunkt på cirka 10 millioner kroner.

Det har ført til ytterligere i krise i selskapet som allerede før nyttår slet tungt med motvind i valutalånet. iTromso.no skrev allerede i november at golfparken er truet av konkurs.

- Jeg er veldig optimistisk. Jeg tror vi får det til, sier styreleder i Tromsø Golfpark, Åse Brinckman Krane, til itromso.no i dag.

Ønsker spleiselag

Ved siden av Tromsø Golfklubb (62.5%) er Ernst Myrbakk via sitt selskap Myrbakk Eiendom AS en av de største aksjonærene i selskapet (5.1%). Den kjente forretningsmannen har i dag vært i innledende møter om redningsaksjonen som må til for å berge golfklubben fra konkurs.

- Det vil forundre meg om vi ikke klarte å berge golfparken. Jeg tror både banken (Sparebanken Nord-Norge) og vi i klubben må være villig til å ta i et tak. Jeg tror det blir mye dugnad og egeninnsats fra oss som lever for golfen, sier Myrbakk.

Han forteller at anlegget totalt er påkostet over 30 millioner kroner opp gjennom årene.

- Det er lagt inn for mye penger i dette anlegget til at det skal gro igjen.

- Tøffe tider

Myrbakk var selv sentral da Tromsø Golfpark i sin tid opprettet valutalånene som har utviklet seg til å bli en verkebyll for selskapet.

- De første årene var det veldig greit, inntil det snudde for noen år siden. Alle som har vært i valuta har fått erfart at det har vært tøffe tider, sier han.

- I etterpåklokskapens navn: Angrer du på at dere gikk inn i dette?

- I ettertid kan man si at man ville gjort ting annerledes. Men man kan ikke angre på det som ikke ble rett, da får man mye å angre på. Det blir ikke rett ovenfor oss selv å si det.

Fortsatt sitter golfparken i valutalånene.

- Planlegger dere å gå ut av valutalånene?

- Det har vi ikke tatt stilling til. Nå får se om vi berger parken, sier styreleder Krane.

Taus om behovet

I 2013 hadde selskapet et negativt driftsresultat på 2,1 millioner kroner, og egenkapital-andelen var nede i 20,5 prosent fra 30,6 prosent kun to år tidligere. Etter dette har altså klubben varslet konkursfare i fjor og hatt en dramatisk gjeldsøkning i 2015.

Regnskapstallene for 2014 er ikke klare.

- Hvor mye midler er man avhengig av å få på plass for å berge parken fra konkurs i denne fasen?

- Jeg har ingen informasjon å gå ut med på nåværende tidspunkt. Vi håper å ha noe klart i løpet av kun kort tid, sier Åse Brinckman Krane.

- Restriktiv linje

Golfparkens eneste kreditor er Sparebanken Nord-Norge. Der vil man heller ikke si noe om situasjonen.

- Vi kan ikke kommentere kundeforholdet vårt, svarer Geir Håvard Hanssen i Sparebanken Nord-Norge på spørsmål om hvordan banken opplever golfparkens økonomiske situasjon.

-  Kan Tromsø Golfpark bli begjært konkurs i nærmeste fremtid?

- Det er ikke noe vi kan kommentere.

- Tromsø Golfpark har per i dag tapt et stort millionbeløp på valutalån. Hva er bankens holdning til å ta opp valutalån?

- Vi har en restriktiv linje knyttet til valutalån. De kundene som har ønsket å ta et slikt lån er gjerne kunder som har en robust økonomi som er kjent både med muligheten og risikoen i å ta opp valutalån, sier Hanssen og konkluderer:

- Per i dag formidler vi svært lite valutalån til kunder. Vi følger opp disse kundene ekstraordinært og vi gjør det vi kan for å følge opp kundene som har havnet i en vanskelig situasjon.