Fallet i den norske kronen har hatt en dramatisk effekt på lån i utenlandsk valuta. Tromsø Golfpark fikk i midten av januar økt gjelden sin med 25 prosent - 2,5 millioner kroner - på èn dag, fra et utgangspunkt på cirka 10 millioner kroner.

Det har ført til ytterligere i krise i selskapet som allerede før nyttår slet tungt med motvind i valutalånet. iTromso.no skrev allerede i november at golfparken er truet av konkurs.

- Jeg er veldig optimistisk. Jeg tror vi får det til, sier styreleder i Tromsø Golfpark, Åse Brinckman Krane, til itromso.no i dag.

Ønsker spleiselag

Ved siden av Tromsø Golfklubb (62.5%) er Ernst Myrbakk via sitt selskap Myrbakk Eiendom AS en av de største aksjonærene i selskapet (5.1%). Den kjente forretningsmannen har i dag vært i innledende møter om redningsaksjonen som må til for å berge golfklubben fra konkurs.

- Det vil forundre meg om vi ikke klarte å berge golfparken. Jeg tror både banken (Sparebanken Nord-Norge) og vi i klubben må være villig til å ta i et tak. Jeg tror det blir mye dugnad og egeninnsats fra oss som lever for golfen, sier Myrbakk.

Han forteller at anlegget totalt er påkostet over 30 millioner kroner opp gjennom årene.

- Det er lagt inn for mye penger i dette anlegget til at det skal gro igjen.

- Tøffe tider

Myrbakk var selv sentral da Tromsø Golfpark i sin tid opprettet valutalånene som har utviklet seg til å bli en verkebyll for selskapet.

- De første årene var det veldig greit, inntil det snudde for noen år siden. Alle som har vært i valuta har fått erfart at det har vært tøffe tider, sier han.

- I etterpåklokskapens navn: Angrer du på at dere gikk inn i dette?

- I ettertid kan man si at man ville gjort ting annerledes. Men man kan ikke angre på det som ikke ble rett, da får man mye å angre på. Det blir ikke rett ovenfor oss selv å si det.

Fortsatt sitter golfparken i valutalånene.

- Planlegger dere å gå ut av valutalånene?

- Det har vi ikke tatt stilling til. Nå får se om vi berger parken, sier styreleder Krane.

Taus om behovet

I 2013 hadde selskapet et negativt driftsresultat på 2,1 millioner kroner, og egenkapital-andelen var nede i 20,5 prosent fra 30,6 prosent kun to år tidligere. Etter dette har altså klubben varslet konkursfare i fjor og hatt en dramatisk gjeldsøkning i 2015.

Regnskapstallene for 2014 er ikke klare.

- Hvor mye midler er man avhengig av å få på plass for å berge parken fra konkurs i denne fasen?

- Jeg har ingen informasjon å gå ut med på nåværende tidspunkt. Vi håper å ha noe klart i løpet av kun kort tid, sier Åse Brinckman Krane.

- Restriktiv linje

Golfparkens eneste kreditor er Sparebanken Nord-Norge. Der vil man heller ikke si noe om situasjonen.

- Vi kan ikke kommentere kundeforholdet vårt, svarer Geir Håvard Hanssen i Sparebanken Nord-Norge på spørsmål om hvordan banken opplever golfparkens økonomiske situasjon.

-  Kan Tromsø Golfpark bli begjært konkurs i nærmeste fremtid?

- Det er ikke noe vi kan kommentere.

- Tromsø Golfpark har per i dag tapt et stort millionbeløp på valutalån. Hva er bankens holdning til å ta opp valutalån?

- Vi har en restriktiv linje knyttet til valutalån. De kundene som har ønsket å ta et slikt lån er gjerne kunder som har en robust økonomi som er kjent både med muligheten og risikoen i å ta opp valutalån, sier Hanssen og konkluderer:

- Per i dag formidler vi svært lite valutalån til kunder. Vi følger opp disse kundene ekstraordinært og vi gjør det vi kan for å følge opp kundene som har havnet i en vanskelig situasjon.