– For utlendinger er dette helt spesielt

Her gjøres det klart for Tromsø Sky Race på Tromsdalstinden.

MAJESTETISK: Dette bildet viser hvorfor Tromsø Sky Race er blitt så populært. Løypeansvarlig Tor Andre Skjelbakken måker snø på baksiden av Tromsdalstiden sammen med Tobias Ryberg.  Foto: Kilian Jornet

Tromsø Skyrace
  • Arrangeres 31. juli-2. august. Er en del av verdenscupen – Vertical and Ultra Sky Runner Series.
  • Fredag: Blåmann vertikal – 1.000 meter rett opp. Start: Blåmannsvika. Mål: Toppen av Blåmann.
  • Søndag: Tromsdalstinden Sky Race - 20 kilometer med 2.000 høydemeter. Hamperokken Sky race - 45 km med 4.400 høydemeter
  • Tromsø Sky Race arrangeres for andre gang i Tromsø.
sport

Folk fra hele verden kommer for å delta på Tromsø Sky Race. Allerede 2 timer og 20 minutter etter at påmeldingen ble åpnet, var Tromsø Sky Race fullbooket.

Folk fra en rekke europeiske land, samt USA, Australia og Panama er på startlista.

– Foreløpig har vi satt en begrensing på 200 deltakere på Hamperokken og 250 på Tromsdalstinden Sky Race. I tillegg arrangeres det en vertikal fredag. Den er forresten ikke helt fullbooket ennå, sier Sverre Benjaminsen, som er leder i Tromsø Løpeklubb.

Løpeklubben er teknisk arrangør av Tromsø Sky Race.

Nylig publiserte Tromsø Sky Race et bilde på Twitter der de «prepper» snø på Tromsdalstinden. Årets vinter i nord gjør at det blir litt mer snø i løypa enn i fjor.

– Jeg var litt skeptisk, men det er veldig bra forhold oppe på Tinden. Snøen er veldig god, ikke så porøs. Dette gjør løpene enda mer spektakulære. Det er spesielt mye snø på baksiden Tromsdastinden, og der har vi nesten måket til en trapp, forteller Benjaminsen.

– Helt spesielt

Det er Sky Race-stjernen Kilian Jornet som har tatt bildet, som viser løypesjef Tor Andre Skjelbakken og Tobias Ryberg som «prepper» løypen.

– Vi får en bra løype i år. Selve været under konkurranse det ingen som rår over, men forholdene er faktisk veldig bra. Men løperne blir våt på beina, sier Skjelbakken med et smil.

Bildet viser også hvor majestetisk nordnorsk natur er – med fjord og fjell i skjønn forening.

– Det er masse løpere som er helt i hundre når de ser utsikten og naturen. I tillegg er det lyst hele tiden. Vi som er her tenker ikke så mye over det, men for utlendinger er det helt spesielt, sier Sverre Benjaminsen.

Sterk konkurranse

Sky Race-stjernen Kilian Jornet skal selv ikke delta på Tromsø Sky Race. Han nøyer seg med å være i arrangørstaben – som løypelegger.

Spanjolen bodde tidligere i Lyngen sammen med Emile Forsberg.

Hun er en favorittene på kvinnesiden sammen med Maria Nordfjell. Hilde Aders og Yngvild Kaspersen har ambisjoner om å kjempe i toppen. Det har også den lokale løperen Eirik Haugsnes, men i år er det altså meget sterk internasjonal konkurranse.

– Det er mange sterke løpere som er påmeldt, så det er klart tøffere konkurranse i år, sier Sverre Benjaminsen i Tromsø Løpeklubb.