Risikerer kjemperegning etter å ha bygget klubbhus

Idrettslaget Blåmann IL kan gå glipp av flere hundre tusen kroner fra staten.

Blåmann ILs klubbhus, Ersfjordeidet  Foto: Odd-Børge Hansen

sport

Blåmann IL, hjemmehørende på Ersfjordeidet som ligger cirka to mil utenfor Tromsø, åpnet i vår sitt nye klubbhus til en kostnad på cirka 5,5 millioner kroner.

For å få råd til dette måtte idrettslaget ta opp lån. Klubben hadde beregnet at spillemidler og momskompensasjon skulle dekker deler av utleggene som måtte til for å realisere klubbhuset.

I ettermiddag kom varselmeldingen fra idrettskretsen om at all momskompenasjonen ikke er på plass for 2015. For Blåmanns del dreier det seg om 342.167 kroner som ikke kommer fra staten.

- I år som i 2014 mangler det et stort beløp for å kunne gi idrettslagene full momskompensasjon for bygging av idrettsanlegg. I fjor valgte regjeringen å tildele ei ekstra bevilgning slik at idrettslagene fikk full momskompensasjon på lik linje som kommuner får. Hvis ikke regjeringen og storting følger opp på samme måte i år, vil det få store konsekvenser for mange idrettslag i Troms. Den totale potten på 100 millioner rekker bare til å dekke cirka 70 prosent av idrettens søknadssum, skriver Sylvi Ofstad i idrettskretsen i pressemeldingen.

- Trasige nyheter

For Blåmann IL med rundt 420 medlemmer får den potensielle ekstrakostnaden store konsekvenser.

- Dette var forferdelig trasige nyheter. Vi vil nok klare å nedbetale lånet, men for en klubb som oss er det mye penger. For å dekke det inn er vi nødt til å ta grep som for eksempel ekstra dugnader og kontingent, sier Rita Pedersen, styreleder i klubben til iTromsø.

Hun sier det er mange foreldre ”som allerede bidrar med veldig mye i klubben”.

- At disse skal belastes ekstra er veldig trasig. Vi er en klubb som prøver å holde kostnadene nede for medlemmene våre slik at flest mulig kan være i aktivitet, sier Pedersen til iTromsø.

Mye i bruk

Den spektakulære beliggenheten til klubbhuset og kunstgressbanen på Ersfjordeidet har fått mange til å sperre opp øynene. Blant disse er toppledelsen i Norges Fotballforbund som var på besøk i vår.

- Anlegget vårt brukes hver dag, og klubbhuset gir både oss i klubben og de som besøker oss en helt annen opplevelse gjennom de fasilitetene vi kan tilby. I tillegg til garderober, dusj og toaletter har vi et møterom i andre etasje som er mye brukt til for eksempel bursdager og konfirmasjoner, forteller Pedersen.

Styrelederen forteller at kommunen har garantert for to millioner kroner på lånet, og at det derfor i ytterste konsekvens er disse som får regningen i fanget dersom klubben ikke klarer med lånet.

- Derfor bør også kommunene for de lagene som ikke får full momskompensasjon også engasjere seg, sier

Pedersen som også ”tror skepsisen til å gå i gang med prosjektet hos idrettslag vil bli større dersom staten ikke gir en ekstra bevilgning også i 2015.”

- Nå er jeg nødt til å innkalle til styremøte for å finne ut hva vi skal gjøre. Fortvilende, slår hun fast.