PETTER STRØM"/>

Eliten til Tromsø

Tromsø kan få verdenscuprenn i skialpinisme hvert år.
sport

– Dette er noe vi har jobbet med i fem år. I fjor vår arrangerte vi NM og vi begynner å få litt erfaring. Signalene fra det internasjonale skialpinismeforbundet (ISMF) er at vi er garantert å arrangere dette i to år. Gjør vi tingene våre bra kan vi få verdenscupavslutningen i flere år fram i tid, sier Bjørg Nysæther, leder for komiteen i Laksvatn Skiskytterlag som skal arrangere verdenscupavslutningen i skialpinisme i Tromsø i april.

Hvis du lurer: Skialpinisme er toppturer satt i konkurranse. Det gjelder å være raskest opp og ned en eller flere fjeltopper.

To øvelser

Verdenscuphelgen starter 14. april med sprint i Tromsø sentrum. Deltakerne skal da gå fra Stortorget til Gyllenborg og ned igjen.

– Dette blir mest en showøvelse for å vise hva det går ut på og kanskje rekruttere flere til sporten, sier Nysæther.

Dagen etter er Blåtind stedet å være.

– Da skal vi ha individuell konkurranse. Det gjelder å være først opp og ned de 1.180 høydemeterne.

Video fra Bergans Mountain Challenge på Blåtind i 2008 (artikkelen fortsetter under videovinduet)

Kan bli viktig

Nysæther regner med at mellom 50 og 70 deltakere vil innta Tromsø med sine team.

– Dette kan bli et veldig godt tilskudd til turismen i byen. Naturen her har allerede imponert skialpinister fra hele verden og det er mange som kan dra nytte av et slik arrangement. Ikke bare idretten selv, men også næringslivet og turistnæringen, sier hun.

Byråd for kultur, idrett og næring, Jonas Eilertsen, er også positiv til arrangementet.

– Det skal bli veldig spennende å se hva de får til. Et godt arrangement kan få ringvirkninger for turismen i byen, sier han.

- Uten at jeg kjenner til dette arrangementet spesielt, så bør Tromsø helt klart ta mål av seg å ha slike rullerende idrettsarrangementer jevnlig. Det setter Tromsø på kartet, sa Anne Berit Figenschau, leder for Visit Tromsø region til itromso.no da det ble klart at Laksvatn Skiskytterlag skulle søke om verdenscupavslutningen.

Telemark og amatørkonkurranse

I tillegg til verdenscupavslutningen vil Laksvatn Skiskytterlag også arrangere Nordnorsk cup i fjelltelemark på Blåtind denne helgen. Det blir også en tur– og trimklasse for å gi folk mulighet til å prøve skialpinisme selv.

– Skialpinistmiljøet i byen blir bare større. Vi håper folk kjenner sin besøkelsestid i april og at dette kan være med å øke rekrutteringen til idretten, sier Gøril Nysæther.