Bjørk (17) er klar for VM

Sammen med superveteran Paul Mathiassen (38) skal Bjørk Lindal Nøst forsvare Norge og Tromsøs ære i VM i taekwondo i Spania neste helg.

Bjørk Lindal Nøst (17) skal delta i Taekwondo-VM i Spania. 

Paul Mathiassen gjør comeback med VM-deltakelse i Spania. 

sport

Duoen reiser ned til Benidorm, hvor mesterskap skal gå, på mandag. Mens erfarne Mathiassen gjør comeback, blir det VM-debuten for 17 år gamle Nøst.

- Jeg var med til verdenscupen i Italia i 2008, og det var minst første store konkurranse.

Drømmer om VM-gull

I VM skal hun konkurrere i mønster og spesialteknikk.

- Jeg drømmer om VM-gull, det må jeg innrømme. Likevel må jeg poengtere at det er mange gode motstandere fra hele verden der.

- Er det mer en drøm enn det er realistisk?

- Det er vanskelig å svare på. Jeg har aldri vært med noe så stort før. Høydepunktet i karrieren min, slår hun fast.

- Jeg har trent siden før sommeren mot dette mesterskapet. Aldri har jeg vært i så god form som nå, så alt ligger til rette for å prestere, sier 17-åringen, som skal gjennom en generalprøve i helgas NNM i Tromsø.

Comeback

Med seg til Spania får hun altså Paul Mathiassen, som gjør comeback som utøver hele ni år etter han la opp i 2004. De siste årene fokusert på treneryrket i Tromsø Taekwon-Do Klubb. Han er også regionstrener i Nordland, Troms og Finnmark.

- I januar var jeg på en samling med landslaget. Da ble jeg spurt om delta og vise noen teknikker, og så fikk jeg tilbud om å fortsette å øve fram mot VM. Jeg skiftet plutselig rolle, forteller 38-åringen.

Også Mathiassen legger listen høyt før mesterskapet.

- Ydmykhet er viktig i denne sporten. Men jeg har sagt til meg selv at "du kan vinne." Jeg skal ha medalje, hvis ikke blir jeg forbannet, sier Mathiassen til iTromsø.

I VM deltar han i den tøffeste klassen som er sort belte, 4.-6. dan. Han må kunne 21 forskjellige mønsterprogram. Totalt vil det si over 1.000 ulike bevegelser, stillinger og teknikker i riktig rekkefølge. Dette er derfor en veldig mentalt utfordrende disiplin, der god balanse og koordinasjon er viktig.

- Det meste av spensten har jeg faktisk fortsatt, og balansen og koordinasjonen har jeg vedlikeholdt. Det går an å hevde seg i verdenstoppen i mønster fortsatt. Den beste i verden (polakken Pavels Zouska) er ett år eldre enn meg, sier Mathiassen.