Per Aronsen er mannen som bestemmer i Tromsø. Per Aronsen er mannen som bestemmer i Tromsø. Foto: Rune Robertsen

- Som mange andre i Tromsø har jeg stilt spørsmål ved pengebruken på Alfheim

Han var med på å gjøre Finnmarksløpet til en suksess. Nå skal hyttekongen Per Aronsen (63) rydde opp i Tromsø Idrettslag.

Aronsen har vært styreleder i TIL Holding og TIL Fotball siden i oktober da han tok over etter Kjetil Emil Olsen.

Kjent som invester og gründer innenfor eiendom, fiske og turisme har klubben fått en styreleder som anses for å være meget sterk økonomisk. Blant annet er han sterkt involvert i selskapet Saltdalshytta, en av de største hytteleverandørene i Norge.

Totalt et tredvetalls roller i forskjellige selskaper, mange av dem på eiersiden, forteller om en mann som har mange jern i ilden.

Utfordring

63-åringen fra Honningsvåg har siden slutten av 1990-tallet hatt losje på Alfheim sammen med Ole Monsen gjennom selskapet Aronsenmonsen Invest, men erkjenner raskt at den har han ikke benyttet særlig ofte.

Nå har han tatt steget inn i styrerommet. Først som styremedlem i februar 2014. Deretter som styreleder fra 28. oktober i høst.

— Som mange andre i Tromsø har jeg stilt spørsmål om pengebruken på Alfheim og prioriteringene som er gjort der. Så har jeg blitt utfordret av eierne i holdingselskapet til å bidra. Da tenkte jeg at det er enkelt å stå på sidelinja og kritisere, men jeg har heller lyst til å prøve å endre det til det bedre. Slik kan jeg være en positiv faktor for klubben, sier Aronsen stående i sola ved treningsfeltet på La Manga.

Sparebanken 1 Nord-Norge og Troms Kraft har 26 prosent hver i TIL Holding og er med det til sammen majoritetseiere i selskapet.

Sammen med administrerende direktør Ulf Johansen har Aronsen tatt turen til Spania for å følge TIL i noen dager, og mens spillere og trenere er dypt engasjerte på banen, forklarer Aronsen på sidelinja av bane D på La Manga hvorfor han har valgt å reise.

— Jeg vil bli bedre kjent med både trenerapparat og spillere. På denne måten kan jeg lære mer om ting jeg kan lite om fra før. Det er ikke for fotballkunnskapene mine jeg er her, sier Aronsen.

Marcialonga-deltaker

Uten at det betyr at han ikke har en sportslig bakgrunn. Aronsen deltok for fjerde gang på fire år i det tradisjonsrike langrennsløpet i Marcialonga, og har i sine yngre dager vært innom både basketball, håndball og svømming.

— Bakgrunnen min er at jeg har god økonomisk erfaring, og har vært vant til å jobbe med kriseutsatte virksomheter, og TIL har vært en klubb med utfordrende økonomi, slår Aronsen fast.

I 2001 hadde Finnmarksløpet en utfordrende tid, men da Aronsen og noen andre støttespillere tok over har løpet ikke sett seg tilbake. Gjennom profesjonalisering har løpet blitt en nordnorsk merkevare, for øvrig to ord TILs styreleder er veldig opptatt av.

— Er produktet godt nok så klarer vi å skape ting i Nord-Norge også. TIL er en sterk merkevare nasjonalt, og den må vi jobbe videre med å utvikle, sier han.

- Hva er målsettingen for deg i TIL?

— I styret er det en felles tanke om at vi ønsker å gjøre TIL til en enda mer attraktiv klubb å være i. Vi skal bidra til å få en sunn økonomi igjen. Slik kan vi bli mer interessant for samarbeidspartnere som ønsker å bruke penger på klubben. Det er også viktig at bredde, utvikling og A-lag henger sammen i en god helhet, sier Aronsen.

Tipper ikke tabellen

I norsk fotball har mange i årevis brukt penger klubbene ikke har hatt og basert seg blant annet på framtidige spillersalg. Det faller ikke i god jord hos 63-åringen som i 1978 gikk ut fra handelshøyskolen i Bergen.

— Det å forskuttere inntekter kan man ikke gjøre. Da får ekstra penger inn komme som en hyggelig overraskelse. Det å ha en god økonomi skaper også trygge rammer for de som skal være i klubben, både på og utenfor banen. Vi i styret bestemmer hvor mye som skal brukes, og med mindre man har rom økonomisk så vil ikke det skje. Vi har sett eksempler på at i vinter har vi vært avhengig av hjelp utenfra når det kommer til for eksempel spillerkjøp, sier Aronsen.

— Da jeg kom inn i styret for et år siden hadde vi et budsjettert underskudd på 10 millioner kroner, og det er krevende. De pengene er ikke der, og hva kan man da gjøre. Gjennom ulike tiltak gjennom året, samt at det har kommet inn en anselig sum penger fra europaligaen i 2013 har hjulpet på, sier Aronsen.

Men også byttet av administrerende direktør da Vegard Berg-Johansen ble erstattet med Ulf Johansen kostet klubben penger. Aronsen forteller også at valget om å flytte ut av lokalene på øst-tribunen på Alfheim og over i en brakkerigg ved siden av TIL-huset på nordsiden av banen var et naturlig valg på grunn av kostnadene som kunne spares. Etter det Ulf Johansen tidligere har opplyst sparer klubben rundt fire millioner i året på flyttingen.

— Når vi leverer regnskapet på årsmøtet i mars så ser det ut til at vi er på riktig vei, sier Aronsen.

Hvor lenger planlegger du å bli sittende som styreleder?

— Eierne må bestemme hvem de vil ha i styret, og for det andre må vi i styret kjenne at vi er motivert til å bidra, sier Aronsen.

Etter et par dager sammen med spillerne og støtteapparatet har finnmarkingen tro på det han kaller ”spydspissen i klubben”.

— Når det gjelder det fotballmessige skal andre få vurdere hva de gjør på treningsfeltet, men tonen og holdningene som vises her nede liker jeg.

Men noe tabelltips for sesongen vil han ikke gi seg ut på.

— Der er det andre her som kan svare bedre på det. Jeg håper vi klarer å etablere oss i eliteserien, sier Aronsen med et smil.