TROR PÅ TIL: Davy Wathne var i mange år programleder og journalist i TV 2, mens Lars Tjærnås er fotballekspert i Aftenposten og kommentator i NENT/Viasat. TROR PÅ TIL: Davy Wathne var i mange år programleder og journalist i TV 2, mens Lars Tjærnås er fotballekspert i Aftenposten og kommentator i NENT/Viasat. Foto: NTB scanpix

Tjærnås og Wathne mener TIL bør hente denne treneren

Lars Tjærnås og Davy Wathne er «søringer» som har fulgt TIL og norsk fotball i en årrekke. De har klare meninger om klubbens identitet, fremtid og trenerjakt.

Etter at Simo Valakari søndag for en drøy uke siden var ferdig som TIL-trener, har iTromsø gjennom flere artikler intervjuet tidligere spillere, trenere og nåværende ansatte om klubbens status per i dag:

Men hva tenker «søringan» om TIL? Hva er det som kjennetegner klubben?

Lars Tjærnås har møtt Tromsø mange ganger som trener og sportssjef.

– For meg har TIL og Tromsø alltid vært et sted der du skal grue deg til å være motstander. Det skal være ubehagelig fysisk å møte dem, du skal kjenne det i første takling og hodeduell at særlig hjemme er det et lag som har bestemt seg for å skremme motstander, fordi de bestemmer på Alfheim, sier Tjærnås til iTromsø.

Han mener TIL – under Valakari – kan ha hatt for mye fokus på eget spill.

– Sett fra utsiden virker det som at veldig mye fokus har vært på eget spill. Det er bra, fordi det alltid er viktigst. Men en må ikke glemme motspill, der det viktigste er hvordan en kan gjøre ting mest mulig vanskelig for motstander, på alle måter. Jeg mener – igjen sett fra utsiden – at TIL kan ha undervurdert den delen over litt tid nå, sier Tjærnås.

– Skal være ubehagelig på Alfheim

– Dessuten har alltid Alfheim og Tromsø vært et sted der det skal være litt ubehagelig å stå som motstander-trener, være motspiller og supporter av bortelaget – den delen av den nordnorske identiteten som går på at det er høyt under taket for å slenge en melding eller fem fra tribunen. Sånn skal og bør det være, mener Tjærnås.

– Hvilke egenskaper bør den nye treneren ha?

– Først og fremst må han være faglig dyktig. Vi kan snakke om at trenerrollen har utvidet og utviklet seg, men det å kunne faget må alltid ligge i bunn, svarer Tjærnås.

Ledere og trenere har mange ganger de siste årene lagt vekt på at TIL som utviklingsklubb. I dette ligger det at klubben skal få frem egne talenter som etablerer seg i A-laget, som igjen kan selges videre med god fortjeneste.

– Den nye treneren må kunne videreutvikle spillere, sammen med resten av teamet. I TILs identitet og fremtid må det å få frem egne lokale spillere ligge helt sentralt, og da må han våge å gi dem sjansen, og evne og utvikle dem. Så må han tåle «trøkk». Det blåser i toppfotballen, det blåser i TIL. Står han ikke stødig i den kulingen er han ikke riktig person. Dessuten er det en klar fordel om han kan "selge klubben" utad, være en ambassadør, tenke strategisk og være verbalt dyktig, men de andre tingene er viktigste, fortsetter Tjærnås.

Drømmekandidaten

Gaute Helstrup, Per-Mathias Høgmo, Bjørn Johansen og Aasmund Bjørkan er nevnt som mulige trenerkandidater. Tjærnås legger ikke skjul på hvem som er hans drømmekandidat til jobben.

– Jeg mener alle de kan være gode kandidater, men Per-Mathias har en CV, kunnskap, erfaring, og kjenner klubb og by så intenst at det er vrient å ikke se for seg han som en drømmekandidat – hvis han er tilgjengelig og sulten nok på jobben, sier Tjærnås.

TIL-AKTUELL? Her er Per-Mathias Høgmo på tribunen sammen med Jan Åge Fjørtoft før kampen mellom Norge og Sør-Korea i VM 2019. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Og legger til:

– Det er en attraktiv jobb, og det er garantert mange spennende kandidater, om de vil lete.

Må ha spesielle typer

Davy Wathne er pensjonist nå, men har – etter eget utsagn – jobbet som journalist i nærmere to mannsaldre.

– Hva som kjennetegner TIL? Moral, fysikk, holdninger, være krigersk, god organisering, innstilling. I Nord-Norge får du ingenting gratis. Du overlever ved å sette ut garnet, mens den sjøsprøyten pisker mot deg. Det er ingen som lever av å flytte andres penger der oppe. Det er hardt og ærlig arbeid som gjelder, sier Wathne til iTromsø.

Han nevner Ruud Gullits hodemist, da Chelsea-treneren klaget på dårlig vær og bane i den berømte europacupkampen i 1997. TIL slo Chelsea-stjernene 3–2, men tapte riktignok klart etter returkampen på Stamford Bridge.

– Andre får panikk og synes det er utrivelig når det snør som ville helvete, men i nord ser man det som en fordel, og man er vant med å kjenne det på kroppen. Videre er Tromsø kjent for alltid å ha goalgettere, som Rushfeldt, Årst og Flo, og sterke midtstoppere. Har laget pleid å være veldig spillende og med mye ballbesittelse? Nei, svarer Davy på sitt eget spørsmål.

Og fortsetter:

– Det er ærlige fotballspillere, ingen juksemakere som filmer seg til straffespark. Det er solide og skvære folk, rakrygget med fysikk og godt samhold som «skal vise søringene på Alfheim».

Det skal være vondt når du har spilt på Alfheim, mener Wathne.

– Du skal ha blåmerker, du vet du har vært i krigen når du forlater Alfheim. Molde var suverene seriemestere i 2012 da de bare skulle hente cupfinalebilletten på Alfheim, men de fikk juling, minnes Wathne.

Han peker på at klubben må hente en helt spesiell type mennesker – som tåler mørketid, kulde og snø.

– Du må være tro mot din identitet. Når du henter Koppinen, så vet du at han passer inn. «Kobra» passet også rett inn i laget og mentaliteten. Det er altfor mange klubber som ikke er bevisst sin filosofi og tekning. Klubber som Viking, Vålerenga og Brann sliter mer med dette, men i Tromsø, Ranheim og Sogndal gjør du det sånn, sier Wathne.

Høgmo og Mohn

Også han peker på Per-Mathias Høgmo når iTromsø spør om hvem han mener er den beste kandidaten.

– Status, posisjon og navnet tilsier at det bør bli Per-Mathias. Han har meritter der oppe, med sølv (2011) og bronse (2010). Han svadafylte retorikk var lett å gjøre narr av i tiden som landslagssjef, men i Tromsø fungerer han meget godt. Han kjenner byen, klubben og mentaliteten. Det er et litt «trygt» valg og lite eksperimentelt, men han kan ta opp tråden fra da han var der sist, sier Wathne.

Høgmo er en man som vil satse. Og det koster penger. Spørsmålet er om TIL har evne til å matche den tidligere landslagssjefens ambisjoner.

– Du må bruke penger for å tjene penger der fremme. Dessuten har Per-Mathias en høy stjerne hos Trond Mohn. Han har enorm sans for ham, så Per-Mathias vil åpne slusene til Bergen, vil jeg tro, sier Wathne.

iTromsø har forsøkt å få en kommentar fra Per-Mathias Høgmo de siste dagene. I forrige uke meldte han følgende til iTromsø:

– TIL er en klubb som står meg nært og betyr mye for meg. Samtidig har jeg startet i en ny og spennende jobb som jeg gleder meg til å skape resultater i.

I mars ble Høgmo presentert som ny sjef for trenerutdanningen i NFF.

– Klare favoritter

Det er koronakrise, og vi aner ikke når fotballen ruller for fullt på banene rundt om i Norge. Men når OBOS-ligaen sparkes i gang, er både Wathne og Tjærnås klare på at TIL er en av de største favorittene.

– Ja, for de kan jo dette. Det er mye mer sannsynlig at Tromsø innretter og klarer seg enn at Viking eller Brann skulle gjøre. Brann var ni poeng bak Sogndal da de rykket opp fra OBOS sist (i 2015). Året etter var Brann 18 poeng foran Sogndal i Eliteserien. Og spillerstallene var neste helt like. For Tromsø eller Sogndal er det ikke noe problem å reise til Ågotnes eller Ulsteinvik. Hvis Brann reiser til samme steder, med sine silkeføtter, tenker de at det er under deres verdighet. I OBOS får motstanderne et enormt løft av å møte Brann og Viking, mens når de møter Tromsø tenker de at de er som oss selv, mener Wathne.

– For meg er TIL og LSK ganske klare favoritter til å komme opp igjen, men det er en rar liga, der det alltid har en tendens til å bli mye jevnere enn vi tenker oss før sesongen, sier Lars Tjærnås.