Regjerende norgesmester Viking venter spent på svaret myndighetene i dag vil gi toppfotballen på når de kan starte å trene for fullt igjen og når de kan regne med å få startet sesongen. Eirik W. Henningsen, daglig leder i Viking, tror på gode nyheter i dag. Regjerende norgesmester Viking venter spent på svaret myndighetene i dag vil gi toppfotballen på når de kan starte å trene for fullt igjen og når de kan regne med å få startet sesongen. Eirik W. Henningsen, daglig leder i Viking, tror på gode nyheter i dag. Foto: Kjetil Flygind

Tror toppfotballen får grønt lys til oppstart: – Alt annet vil være en nedtur

I dag får Viking, Sandnes Ulf, Klepp og resten av toppfotballen i Norge svar på om og eventuelt når de kan gjenoppta fulle treninger og starte sesongen.

Vikings daglige leder er positiv før regjeringens pressekonferanse i Oslo.

– Det viktigste for oss er å komme i gang og vi er selvsagt innstilt på å etterkomme de retningslinjene som har kommet ut. Vi har det meste på stell og får vi grønt lys torsdag, er vi klare til å sette i gang på fredag, sier Eirik W. Henningsen til Aftenbladet.

Sammen med sine kolleger i Sandnes Ulf og Klepp er det bare én ting som gjelder i dag: Å få lov til å vende tilbake til en mer normal hverdag og få en dato for når sesongen kan starte.

– Alt annet vil være en nedtur, sier Henningsen.

12. mars 2020 vil alltid for alltid bli husket som datoen da statsminister Erna Solberg (H) stengte ned det norske samfunnet som følge av koronapandemien. Det var de strengeste og mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid.

56 dager senere har samfunnet så smått begynt å gjenåpne, smitten er under kontroll. Og i dag får toppfotballen svar på om de igjen kan trene for fullt – med nærkontakt – og starte sesongen. Akkurat som planene for gjenåpningen for øvrige deler av samfunnet er ventet å komme.

Vis fakta ↓
NFFs protokoller for trening og kamper
Tommy Høiland og Zymer Bytyqi i aksjon på treningsleir i Spania i vinter. Nå håper de å få lov til å komme i gang med serien. Foto: Pål Christensen

FHI sier ja

Tidligere denne uken ble arbeidet Norges Fotballforbund har utført sammen med Norsk Toppfotball og divisjonsforeningene for kvinner og menn, gjort kjent for offentligheten.

Bransjen har lagt press på myndighetene for å kunne starte opp igjen. Folkehelseinstituttet (FHI) har allerede gitt grønt lys for disse nye retningslinjene, nå er det bare myndighetenes velsignelse som gjenstår.

Det er utarbeidet en egen protokoll med strenge smitteverntiltak som skal gjøre det forsvarlig å trene med full kontakt igjen. Det er også utarbeidet en protokoll for gjennomføring av kamper med tilsvarende smitteverntiltak.

– Vi får se hva som skjer, men vi håper selvsagt at myndighetene skal godkjenne forslaget toppfotballen har utarbeidet. Da vil hele Fotball-Norge juble. Jeg er trygg på at dette skal gå veien, sier Henningsen i Viking.

Politisk kamp

Også denne uken har det vært møter mellom myndighetene og representanter fra toppfotballen. Lise Klaveness, elitedirektør i NFF, sier deres oppstartsprotokoller kan justeres og tilpasses ytterligere dersom det må til for å få godkjenningen de har ventet på.

Kampen for å få gjenopptatt fotballen har også utviklet seg til å bli en aldri så liten politisk kamp. Toppfotballen har blant annet fått støtte fra Arbeiderpartiet, der Trond Giske har tatt til orde for å starte opp igjen med toppfotballens eget regelverk til grunn.

– Det er 2,5 milliarder kroner i omsetning som står i fare for å bli borte. Det må være fornuftig at toppfotballen – hvis det er mulig innenfor smittevernfaglige hensyn – for lov å komme i gang, sa Giske da han møtte helseminister Bent Høie (H) til debatt i NRK tidligere denne uken.

Høie sier regjeringen har en rekkefølge for gjenåpning de følger, og mener fotballen ikke kan regne med å kunne snike i køen.

Daglig leder i Sandnes Ulf, Tom Rune Espedal. Foto: Pål Christensen

– Spørsmålene er mange

Akkurat som i Viking, er Sandnes Ulf også spente på hva som kommer fram under torsdagens oppdatering og pressekonferanse i Oslo. Som styremedlem i Norsk Toppfotball har daglig leder Tom Rune Espedal fulgt fotballens ønske om gjenåpning nøye.

– Vi har fortsatt ingen organisert trening i Sandnes Ulf. Spillerne er fortsatt permitterte. Nå venter vi på beskjed om når kan vi starte å trene med fullkontakt, sier Espedal til Aftenbladet.

– Vil dere trekke permitteringene tilbake dersom det blir lov?

– Vi trenger noe mer konkret enn det. Vi trenger også en plan og en dato for når serien skal starte. Først da kan vi legge et løp og bygge opp til seriestart.

Han er fornøyd med det arbeidet Norges Fotballforbund har gjort, med støtte fra Norges idrettsforbund, for å synlig- og ansvarliggjøre hvordan fotballen kan starte opp igjen under regulerte forhold med strenge smitteverntiltak.

– Hva gjør dere i Sandnes Ulf dersom regjeringen gir grønt lys?

– Da må vi diskutere permitteringene, treningssituasjonen og forberede treningskamper. Det kan bli utfordringer ved å reise også. Vi har i alle fall ingen ferdig plan som vi iverksetter. Spørsmålene er fortsatt mange, svarer Espedal.

Klepp er klare

Klepp venter også spent på myndighetenes avgjørelse. Daglig leder Thomas Engen sier til Aftenbladet at klubben er klar til å starte opp igjen når de får en dato å forholde seg til.

– Vi er i en situasjon der vi kan få dette til, vi er nok bedre stilt enn flere andre klubber. Vi sitter i båten og er klare til å tilpasse oss på best mulig vis. Med en gang vi får konkrete datoer å forholde oss til vil vi gå i tett dialog med spillerne for å møte deres sosiale, økonomiske og medisinske behov. Vi skal løse dette sammen, sier Engen til Aftenbladet.

Klepp-spillerne er permittert i 70 prosent – bortsett fra de utenlandske spillerne som ikke har krav på dagpenger fra Nav. Laget trener tre ganger i uken i grupper på fire og følger de gjeldende smitteverntiltakene.

Situasjonen blant toppserieklubbene varierer veldig. Mange har spillere som jobber eller studere fullt ved siden av. Da vil det for eksempel bli vanskelig å kunne innfri toppfotballens eget krav om delvis isolasjon under sesong.

Det blir en stund til Klepp-spillerne kan feire på denne måten. Foto: Svein Hagen

Tror kvinnene må vente

Engen tror det kan bety at Toppserien kommer i gang senere enn herrefotballen.

– Jeg tror vår oppstart henger sammen med når resten av samfunnet åpner opp igjen. Vi er positive til å ligge et par uker etter herrene. Da kunne vi blant annet sett hvordan de løste dette. Funker det ikke for dem, vil det påvirke vår dato for oppstart.

Mens det meste nå handler om å få gjennomført årets sesong i en eller annen form, har Klepp allerede begynt å se framover.

Planene for 2021 er godt i gang, forteller Engen.

– Denne sesongen vil stå med både fet og uthevet skrift, dette vil alltid være den spesielle sesongen. Det kan bli en enkel serie, for eksempel, det kan bli oppstart i august eller september, det kan bli busser til bortekampene. Vi vet ikke. Og når vi en gang kommer i gang, blir det intenst og hektisk.

– Derfor har vi også begynt å se mot neste sesong og kontrakter, blant annet. Det har vi muligheten til. Noen klubber vet ikke om de er her i 2021 en gang. Denne sesongen blir så spesiell at vi må flytte fokus mot neste år.