Italia-drakten ser ganske normal ut fra den vanlige vinkelen. Italia-drakten ser ganske normal ut fra den vanlige vinkelen. Foto: Eivind Aarre

Draktene som kommer med bruksanvisning

Pumas spillerdrakter er de mest høyteknologiske til nå.

Men på vranga er bildet et litt annet. Foto: Eivind Aarre
Nærbilde av båndene som skal gi mikromassasje på den ene siden av kroppen. Foto: Eivind Aarre
Båndene som skal massere ryggen. Foto: Eivind Aarre
Ene siden av bruksanvisningen. Foto: Eivind Aarre
Her angis det detaljert hvordan drakten skal tas på, og hvilke soner som skal masseres. Foto: Eivind Aarre

BLA DEG GJENNOM BILDEGALLERIET OVER FOR FLERE DETALJBILDER

Faste lesere av bloggen min har lagt merke til min fascinasjon for de autentiske spillerdraktene og teknologien som ligger bak dem. Som de svært tettsittende Techfit-draktene Adidas første gang kom med i 2009, og Dri-Fit –draktene som Nike også har solgt tettsittende spillerversjoner av.

Disse draktene finner du til salgs i diverse nettbutikker, men du risikerer at de koster over 1000 kroner når de er nye. Da får du til gjengjeld drakter som er laget på akkurat samme måte som de spillerne bruker.

Mer om pølseskinn-draktene finner du her

Noe sent – ja, i hvert fall ett år for sent – har jeg nå endelig fått tak i en Puma-drakt med det siste nye de har å tilby. Dette gjelder en autentisk Italia-drakt, lik den spillerne bruker. Det var slike drakter som ble brukt under VM i Brasil i 2014. Er du Arsenal-fan og kjøper en autentisk drakt, vil du få det samme systemet der.

Bruksanvisning

Puma har slitt tungt økonomisk de siste årene, men har heldigvis ikke droppet utviklingen av ny teknologi. Dermed kan de komme med draktene som faktisk har bruksanvisning – det er første gang jeg har sett.

På merkelappen som følger med drakten påpekes det at det er svært viktig at all sportstapen som er festet inni drakten må ligge nøyaktig på fire viktige soner på overkroppen. Ellers vil ikke drakten virke etter hensikten.

Og hva er hensikten? Puma sier at sportstapen – i form av bånd med gummi – er strategisk plassert for å gi mikromassasje på spesifikke steder på huden. Dette skal hjelpe for å gi en raskere og mer effektiv forsyning av energi til musklene.

Skjult teknologi

En Argentina-drakt fra 2010 med Techfit og Powerweb. Foto: Eivind Aarre

Tanken er ikke ulik det Adidas kom med i 2009 med Techfit-draktene med Powerweb-båndene. Men disse var mer tydelige å se, og gikk dermed mer ut over designet på drakten.Sånn sett liker jeg Pumas løsning bedre. Her er teknologien skjult, og draktens farger får lov til å skinne.

Draktene er i tillegg tettsittende på et nivå omtrent som de trangeste Adidas-draktene. Meningen er at kompresjonen skal redusere musklenes vibrasjon når kroppen er I bevegelse, og dermed sørge for raskere restitusjon.

Om draktene har en virkning skal være usagt. Arsenal løftet seg til 3. plass i Premier League med Puma denne sesongen, mens Italias VM-sluttspill i fjor jo ikke var mye å skryte av.

Men fine og ikke minst topp moderne drakter er det i hvert fall!

HVA SYNES DU?