Steffen Iversen, Andreas Stjernen, Katinka Haltvik, Alexander Sørloth, Filip Brattbakk og Emilie Bragstad har alle imponert i sin idrett. Steffen Iversen, Andreas Stjernen, Katinka Haltvik, Alexander Sørloth, Filip Brattbakk og Emilie Bragstad har alle imponert i sin idrett. Foto: Adresseavisens arkiv

Sjekk lista: Alle disse trønderske idrettsprofilene har én ting til felles

En rekke idrettstalenter gjør som en av foreldrene: - Lysten er viktigere enn arven, mener RBK-legende Harald Martin Brattbakk.

– Det har aldri vært motivasjonen min å lykkes bare fordi pappa har hatt en bra karriere.

20 år gamle Filip Brattbakk legger ingenting mellom. Dette gjør han kun for seg selv.

Den unge fotballspilleren har som mange andre, vokst opp med ivrige idrettsforeldre. Forskjellen mellom han og alle andre er at pappaen hans har vært toppscorer i Norges toppdivisjon hele fem ganger. Det skremmer likevel ikke unggutten.

– Jeg føler ikke oppveksten har vært preget av det, men det er klart jeg vet hva han har oppnådd.

I Trøndelag finnes en rekke eksempler på at idrettsstjerner får barn som også gjør det sterkt i sine idretter.

Etter det Adresseavisen forstår er, 18-åringen Tim Prica i søkelyset til RBK. Hans far, Rade Prica, ble toppscorer i sin første sesong for klubben.

Om man legger godviljen til og fjerner tidsaspektet, så kunne man bare i fotballen fylt opp et helt drømmelag av foreldre og barn.

Ett eksempel er far og sønn Brattbakk i Rosenborg. Med 347 kamper og 256 mål for Norges beste fotballag, har Harald Martin Brattbakk nå et nytt fotballtalent i familien.

Harald Martin og sønnen Filip utenfor Brakka på Lerkendal. Her har far lagt ned mange treningstimer. Nå er det sønnen som har sine daglige treninger her. Foto: Christine Schefte

Sønnen har spilt seg inn som fast inventar på RBK 2, men som arvtaker av et stort navn i trøndersk idrettshistorie følger det med både fordeler og ulemper.

– Har oppveksten har vært preget av at far har vært et kjent ansikt?

– Jeg personlig mener ikke at det har vært en del av oppveksten. Jeg har alltid prøvd å holde en lav og nøytral profil og latt Filip kose seg med fotballen. Jeg tror også at Filip har arvet min evne til å se på fotballen med lave skuldre. Det tror jeg er en egenskap som har kommet godt med underveis, forteller Harald Martin.

Filip var ti år da Kvik feiret 110 årsjubileum i 2010. Pappa Harald Martin Brattbakk har foreløpig noen flere pokaler enn sønnen. Foto: Privat / Kristin Svorte

– Det blir litt mer oppmerksomhet fordi jeg har det navnet jeg har, men det har aldri vært motivasjonen min å lykkes bare fordi han har hatt en bra karriere, understreker Filip.

– Tror du Filip har dratt nytte av karrieren din som toppidrettsutøver?

– Jeg håper Filip har dratt fordel av den erfaringen jeg har fra toppidrett, likevel er det han som må gjøre jobben. Jeg har prøvd å gi han de verktøy som trengs, så har hans egen motivasjon vært det som har hjulpet han videre.

Unggutten selv understreker at fotballinteressen ikke skyldes opphavet.

– Jeg har aldri følt at fotball er noe jeg må gjøre, det har alltid vært naturlig for meg å drive med det. Det er sikkert noen som har ekstra forventninger til meg som fotballspiller, men jeg velger heller å fokusere på meg selv og de rundt meg.

Saken fortsetter under bildet

Selv om de hadde lite kontakt gjennom oppveksten, arvet Steffen mye av pappa Odd Iversens egenskaper som målscorer. Ole Selnæs’ karriere topper for lengst pappa Ivars keeper-karriere, mens litj-Sørloth dunker mål i Tyrkia som pappa Gøran gjorde på Lerkendal i glansdagene. Michael Jamtfall var svært lovende som kantspiller på RBK, men karrieren ble stoppet av alvorlige kneskader. Foto: Adresseavisens arkiv

Litj-Ivers, Selnæs og Sørloth

Om Filip Brattbakk er den eneste med en fem ganger toppscorer i eliteserien som far, er han ikke alene om å gå i foreldrenes idretts-fotspor.

Her er noen eksempler bare fra RBK:

Odd og Steffen Iversen

Steffen Iversen (43) ble seriemester med RBK fem ganger. I tillegg til en proffkarriere i England, sikret han seg også hele 79 A-lags kamper for Norge. Pappa Odd Iversen har fortsatt rekorden for antall scoringer i løpet av én sesong med 30 nettkjenninger. I løpet av karrieren ble han toppscorer i eliteserien hele fire ganger.

Jørn og Michael Jamtfall

Michael Jamtfall (33) spilte 31 kamper for RBK før en skade satte en stopper på karrieren. Pappa Jørn var fast inventar mellom stengene for Rosenborg i flere sesonger. Nå er han keepertrener for samme lag.

Trond og Markus Henriksen

Markus Henriksen (27) er for øyeblikket på utlån til Bristol City. 27-åringen har spilt langt flere kamper i utlandet enn i Rosenborg-trøya, men er likevel et velkjent navn på Lerkendal. Trond «Rambo» Henriksen ble i løpet av karrieren seriemester med Rosenborg hele fem ganger. Pappa er nå en del av trenerteamet på Lerkendal.

Ivar og Ole Selnæs

Ole Selnæs (25) spiller for kinesiske Shenzhen FC. Selnæs tok steget til Rosenborgs A-lagstropp som 17-åring og er nå fast inventar på landslaget. Hans far Ivar Selnæs fikk tre kamper mellom stengene for Rosenborg. Han har senere markert seg som trener.

Gøran og Alexander Sørloth

Alexander Sørloth (24) spiller fotball for tyrkiske Trabzonspor. Med 19 mål på 26 kamper har yngste Sørloth blitt en superstjerne på topplaget i Süper Lig. Gøran Sørloth var på 80-og 90-tallet kjent som en av landets største målscorere.

Vis fakta ↓
Flere utøvere i samme situasjon
Klokka 16:30 mandag ettermiddag vipper Harald Marin Brattbakk en ball opp i lufta og sender over til sin sønn Filip. Det blir mye latter. - Jeg var bedre på scoringer enn vippinger, unnskylder far seg med i det ballen forsvinner bortover gressmatta. Foto: Christine Schefte

Lidenskapen er nøkkelen

Selv om det finnes mange tilfeller av at en idrettskarriere nærmest går i arv, er det ikke alltid ment å ende slik for alle. Harald Martin Brattbakk mener lidenskap for idretten er en avgjørende faktor.

– Jeg har sett mange talentfulle barn som har foreldre med en suksessrik idrettskarriere uten at de har ønsket å forfølge samme karriere. Lidenskap for det du driver med er viktigere. Men det henger sammen med det man har arvet, sier den tidligere storscoreren.

Det sier sønnen seg enig i.

– Om jeg blir bedre nå, er det ikke fordi jeg har blitt pushet til det. Det er fordi jeg har et sterkt ønske om å få det til, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Markus Henriksen (27) er for øyeblikket på utlån fra Hull til Bristol City. 27-åringen har spilt langt flere kamper i utlandet enn i Rosenborg-trøya. Hans far, Trond «Rambo» Henriksen, ble i løpet av karrieren seriemester med Rosenborg hele fem ganger. Foto: Kjell A.Olsen / Terje Bringedal

– Arv og interesse

– Hvis man begynner med fotball som 6-åring og lykkes med det man gjør, øker det motivasjonen til å møte opp på neste trening. Man ønsker å trene på egen hånd for å bli enda bedre. Da er man inne i en god sirkel hvor interesse avler utvikling, og utvikling avler gode opplevelser, sier Harald.

Filip er enig med sin far, og tror det ligger noe mer til grunn for de gjentagende tilfellene.

– Det er nok en god blanding av arv og interesse. Det er naturlig at barna har samme lidenskap for idretten, men heller ingen selvfølge at man skal drive med det. Så lenge man trives med det man gjør og har et ønske om å utvikle seg, vil man bli så god som mulig, sier unggutten.

Trine og Katinka Haltvik, Bjarte og Audun Engen Vik, Andreas og Hroar Stjernen og Mia og Moa Högdahl er alle eksempler på idrettsfamilier som fremhever seg. Foto: Adresseavisens arkiv / privat