Fra Tromsø sendes det snøbilder til Glimt-sjef i Spania: TIL lukker ikke døra for utenlandstur

I Tromsø har Gaute Helstrup kun fått trene 11 mot 11 på full bane tre ganger på to måneder. Likevel ville han ikke tatt med laget utenlands i nesten seks uker, slik Bodø/Glimt er i ferd med å gjøre.

SNØ OG SOL: TILs Kent-Are Antonsen i aksjon i internkamp på Alfheim med snøhaugene i bakgrunnen. Til høyre hotellet Barcelo i Marbella der Bodø/Glimt bor for tiden. Et hotell TIL bodde på i 2019. SNØ OG SOL: TILs Kent-Are Antonsen i aksjon i internkamp på Alfheim med snøhaugene i bakgrunnen. Til høyre hotellet Barcelo i Marbella der Bodø/Glimt bor for tiden. Et hotell TIL bodde på i 2019. Foto: Ronald Johansen og Rune Robertsen

Lørdag formiddag spilte TIL internkamp på Alfheim stadion. I en halvtimes tid fikk Gaute Helstrup se spillerne sine i 11 mot 11 før han måtte ta av spillere. Sjelden kost i en oppkjøring som har blitt preget av at laget ikke har fått spilt noen treningskamper – i likhet med alle andre eliteserielag for herrer i Norge. Forbudet mot treningskamper kom 19. februar, og har foreløpig ikke blitt lettet på. I stedet har en rekke lag blant annet i Viken fått enda strengere restriksjoner som innbefatter at de ikke får lov å ha fellestreninger.

– Vi har hatt 11 mot 11 på full bane tre ganger i vinter fordelt på Senjahallen og på Alfheim, sier TIL-trener Gaute Helstrup til iTromsø. TIL startet for ordens skyld oppkjøringen 18. januar – noe som er over to måneder siden.

TIL-trener Gaute Helstrup Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Han skynder seg å presisere at TIL har hatt mulighet til å spille 11 mot 11 på mindre flater, som inne i Skarphallen. Men det er på en bane som ikke er av fullverdig størrelse. Samtidig har skader og strenge koronaregler gjort at laget ikke alltid har hatt 22 mann tilgjengelig.

– Flere andre lag jeg har vært i kontakt med har heller ikke hatt så mange spillere tilgjengelig i denne perioden. For oss har det bare handlet om å trene godt og hardt. En for del for oss er at vi har kommet opp et nivå fra i fjor, og bare gleder oss til å få matchet oss i Eliteserien. Det gjør det kanskje lettere å vente på kamper for oss, kontra andre lag, sier Helstrup.

Solskinnsbilder sørfra

Blant de han har vært i kontakt med er kompisen Aasmund Bjørkan, som er sportssjef i Bodø/Glimt og på plass i spanske Marbella sammen med spillerne.

– Jeg har fått solskinnsbildene derfra, samtidig som vi sender snøbilder tilbake, sier Helstrup med et smil.

Han tror det skal mye til for at «Gutan» reiser utenlands de neste ukene.

– Vi vet at det er lag som vurderer det, og vi har ikke sagt så hardt at vi uansett ikke skal utenlands. Hvis det er det beste, så vil vi vurdere det. Vi kommer ikke til å gjøre noe i første omgang, men lukker ikke døra, sier Helstrup.

Bodø/Glimts sportssjef Aasmund Bjørkan Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Om en slik reise blir aktuelt for flere norske lag vil det bli mer klarhet i de neste dagene, dersom forbudet mot trening for en rekke elitelag står ved lag.

– Treningsforholdene i seg selv har vi gode forhold på i Tromsø. Og vi går mot vår og varmere forhold. Men det er treningskampbiten som er spørsmålet. Da kommer debatten om konkurranselikhet opp ettersom Glimt har spilt kamper i Spania, og det er noe vi i så fall må vurdere å utlikne, sier Helstrup.

Bodø/Glimts reise ble lørdag kveld forlenget til 4. april. Det betyr at hvis Glimt reiser hjem denne dagen har de vært 39 dager på treningsleir, altså nesten seks uker. Ifølge Avisa Nordland bruker Glimt halvannen million kroner på de totalt 20 ekstra dagene på leiren. Trolig ligger totalsummen på rundt tre millioner for hele turen.

– Vi vet at den turen er kontroversiell, men de har tatt det valget. Jeg har fått litt innsikt i hvordan de har det der, og vet at de lever nærmest i isolat, og har mange uker borte fra familien, sier Helstrup.

Og nettopp det siste poenget er noe han er opptatt av.

– Jeg kjenner helt oppriktig at jeg ikke er misunnelig på å være så lenge borte fra de her hjemme. Det er for lang tid. Etter halvannen uke i en slik boble kjenner man ofte på det, og da har vi ikke engang normalt sett vært så isolert som Glimt, sier Helstrup.

Tar uvanlig påskeferie

TIL har sin første treningskamp plottet inn mot nettopp Glimt den 11. april. Det vil være helt i grenseland med tanke på koronakarantene.

– Jeg regner med at den står ved lag hvis forbudet mot slike kamper blir opphevet, sier Helstrup som også har booket kamper mot Rosenborg og Vålerenga før den per nå oppsatte seriestarten 2. mai.

Han understreker at TIL er glad for at de får spilt internkamper, og at han får noen svar der.

– «Goen» i gruppa er veldig bra på tross av den usikkerheten som ligger der.

Det neste uvanlige grepet er at TIL tar en ordentlig påskeferie fra onsdag 31. mars til og med 2. påskedag. I det opprinnelige serieoppsettet har TIL serieåpning 5. april.

– Vi vet at det kommer til å bli mye reising og mange kamper når serien først starter opp. Derfor ser vi muligheten til å koble av litt når vi har muligheten, sier Helstrup til iTromsø.