KAN GJENFORENES: Til venstre er Gjermund Åsen på hotellet i Sotogrande. Til høyre er Gjermund Åsen sammen med kjæresten Tonje Kristiansen – som spilte håndball for Bravo da hun bodde i Tromsø. KAN GJENFORENES: Til venstre er Gjermund Åsen på hotellet i Sotogrande. Til høyre er Gjermund Åsen sammen med kjæresten Tonje Kristiansen – som spilte håndball for Bravo da hun bodde i Tromsø. Foto: Øyvind Sivertsen og Tobias Eilertsen

Kjærestens skoleplass i Tromsø var en av fire ting som gjorde at Åsen signerte ny TIL-avtale

TIL strakte seg langt for at Gjermund Åsen (26) skulle bli i klubben – inkludert å sikre at kjæresten Tonje Kristiansen kan studere medisin i Tromsø.

Etter en periode som samboere i Tromsø flyttet Kristiansen hjem til Trondheim, der hun har begynt på medisinstudier. Det var et av temaene før trønderen forlenget kontrakten ut 2019-sesongen med TIL i desember.

– Jeg har lyst til å legge litt til rette for kjæresten min og gjerne være på samme plass på henne, forteller Gjermund Åsen til iTromsø.

Derfor var TIL ivrige på å bidra til å hjelpe til i prosessen for at Åsens samboer skulle søke om overflytting av medisinstudiet til Tromsø - noe Åsen satte stor pris på.

Eva Gjerdrum, seksjonsleder for legeutdanningen på Universitetet i Tromsø, presiserer til iTromsø at det dreier seg om en helt vanlig søknads- og opptaksprosess.

Pizzastykker

Vi sitter i lobbyen på spillerhotellet i Sotogrande og plutselig begynner Gjermund Åsen å snakke om pizzastykker – for å illustrere hvilke elementer som var viktig for at han skulle bli i Tromsø.

Kjærestens situasjon var et ganske stort «pizzastykke» for Åsen.

– Det er et liv ved siden av fotballen også. Jeg lærte veldig tidlig at om du ikke har det bra utenfor banen, så er det vanskeligere å prestere. Da det ble lagt til rette for at hun kan komme til Tromsø igjen, så var det absolutt positivt, sier trønderen, som ble kåret til årets TIL-spiller av både iTromsø og Nordlys i fjor.

Andre store «pizzastykker» heter Simo Valakari, utvikling av laget og garderobekultur.

– Det er viktig å ha en garderobekultur der man både er venner og konkurransemennesker, der man «pusher» hverandre, men samtidig har et godt samhold. Om Lasse Nilsen spiller en god kamp, så kan jeg også klappe meg litt på skulderen for at vi spilte hverandre gode, sier Åsen i beste Nils Arne Eggen-ånd.

Det gikk nesten ett år før 26-åringen fikk tilbud om ny avtale med TIL, før han faktisk satte pennestrøket på kontrakten. Og i mellomtiden takket han nei til en rekke klubber i både inn- og utland.

Dialogen med ledelsen startet foran 2017-sesongen, men på det tidspunktet følte han ikke at Gutan utviklet seg i positiv retning.

– Kontraktsforslaget betød ikke så mye for meg. Det ble sagt at vi skulle være mye bedre på eget spill og fokusere på egen utvikling, men jeg følte det bare var snakk. Det ble ikke gjort noe med det, sier Åsen.

Trønderen forteller da at han fikk beskjed av trener Bård Flovik om at han ikke kom til å bli prioritert.

– Siden jeg ikke skrev ny kontrakt, så var det helt fair, det. Det kunne jeg akseptere. Sånn er hverdagen, det er en konkurranseidrett og trenere tenker i det lengre løp. Det var fullt forståelig. Jeg fokuserte på å gjøre det best mulig på trening, for at laget skulle være best mulig.

Han forteller at han ble kalt inn til møter og kalt for sur og grinete.

– Det følte jeg ikke var virkeligheten. Jeg spurte i garderoben om det stemte at jeg var sur og grinete, og jeg fikk til svar at det var jeg absolutt ikke, sier Åsen.

Kjøper leilighet i Trondheim

Mens iTromsø snakker med 26-åringen følger han med på telefonen. Han og kjæresten er på leilighetsjakt i Trondheim – og har siktet seg ut en bolig på Tyholt.

– Der er det ganske fint og rolig, men samtidig nært til forskjellige ting, begrunner Åsen.

– Da er det kanskje mange som tenker at du spiller for Ranheim eller Rosenborg om et par år?

– Nei. Det har ikke jeg tenkt på i det hele tatt. Jeg har tenkt til å bosette meg i Trondheim etter endt karriere og det er greit å ha et hjem man kan flytte rett inn i. Om vi skal leie ut eller Tonje skal bo der, har vi ikke bestemt oss for. Det er mange muligheter med tanke på å gå ut på markedet nå, sier Åsen.

Og fortsetter:

– Da jeg solgte leiligheten i Tromsø, ble det tolket som at jeg skulle bort. Men det stemte jo ikke. Det var taktisk, og jeg solgte under den siste måneden med oppgang i boligprisene, sier Gjermund Åsen med et smil.

Hovedtrener Valakari sier at Gjermund Åsen ikke er en fyr som klager.

– Han er en som krever mye av seg selv, lagkameratene og trenerne, fordi han vil forbedre seg og vinne ting. Det er ikke klaging. Det er bare positivt. Gjermund og jeg har snakket om ting vi ikke er enige om, men så ser vi fremover. Alle fotballspillere på toppnivå krever mye av hverandre og klubben. Det driver oss fremover, sier TIL-treneren.