De tre draktene til Sporting KC i fjor. De tre draktene til Sporting KC i fjor.

Dette er Adidas-designernes lekestue

DRAKTBLOGGEN: MLS har blitt en av de mest interessante ligaene når det gjelder det siste i draktdesign. Her er grunnen.

Toronto FC-draktene i 2014. Sjekk særlig den røde drakten til venstre. Vakkert.
Sporting KC sin førstedrakt i 2015.
San José Earthquakes førstedrakt 2015.
San José Earthquakes andredrakt 2015.
Chicago Fire førstedrakt 2015.
Columbus Crew SC førstedrakt 2015.
Columbus Crew SC andredrakt 2015.
Montreal Impact andredrakt 2015.
D.C. United andredrakt 2015.
LA Galaxy andredrakt 2015.
New England Revolution andredrakt 2015.
Portland Timbers førstedrakt 2015.
New York City FC andredrakt 2015.
Real Salt Lake førstedrakt 2015.

SE DE BESTE DRAKTENE FRA MLS I BILDEGALLERIET ØVERST!

MLS – proffligaen i USA og Canada – har et lite annenrangs stempel blant fotballsupportere i Europa. Det er plassen spillere reiser når de ikke har mer å gi i toppligaene, liksom. Jeg skal ikke begi meg ut på en diskusjon om kvaliteten på ligaen, bare slå fast at draktene til lagene stort sett er fantastiske.

Det hadde jeg ikke regnet med da det i 2005 ble kjent at Adidas hadde fått kontrakten med å utstyre hele ligaen med drakter. God grunn til å frykte kjedelige drakter med likt grunndesign over hele linjen, var min første tanke.

Så feil kan man ta. Adidas har tydeligvis lagt store ressurser i denne kontrakten på designsiden, og flere design har vært såpass tidlig ute at de senere har blitt kopiert over til europeiske klubber også.

Blant mine absolutte favoritter er Toronto FC-drakten fra 2013, der lønnebladet er helt eksemplarisk med i designet foran på drakten.

Av årets drakter liker jeg veldig godt de tre draktene til Sporting KC. Særlig den mørkeblå tredjedrakten skiller seg ut.

Hvorfor har det blitt sånn? Hvorfor er Adidas-draktene så varierte i design og uttrykk i forhold til hva som blir vist i Europa fra merket med de tre stripene?

Svaret er nok penger. MLS-kontrakten er viktig for å spre Adidas-budskapet i Nord-Amerika, og da må merket viste seg fra sin beste side. I tillegg er altså denne kontrakten for hele ligaen, mens det i Europa tegnes kontrakter for de enkelte klubbene eller landslag. (USAs landslag spiller jo også i Nike).

Adidas-kontrakten med MLS går ut i 2018. For min del ville det ikke gjort noe om den ble forlenget. Her har Adidas imponert meg de siste årene!