– Det høres rart ut for meg at folk kan løpe på pub og være på fest sammen, men at en spiller ikke kan kombinere toppfotball med å sitte på et alenekontor på jobben. Det mener Frank Lidahl, som med resten av Ranheim må vente på å komme i gang med fullkontakt-treninger. – Det høres rart ut for meg at folk kan løpe på pub og være på fest sammen, men at en spiller ikke kan kombinere toppfotball med å sitte på et alenekontor på jobben. Det mener Frank Lidahl, som med resten av Ranheim må vente på å komme i gang med fullkontakt-treninger. Foto: Terje Svaan

Må vente én måned: Nå reagerer Ranheim-sjefen

Mens RBK-spillerne kan trene for fullt fra mandag, må Ranheim og Blink vente i fire uker. Dette forundrer Frank Lidahl.

– Det høres rart ut for meg at folk kan løpe på pub og være på fest sammen, men at en spiller ikke kan kombinere toppfotball med å sitte på et alenekontor på jobben, sier Ranheims daglige leder til Adresseavisen.

Lise Klaveness er direktør for avdeling for elitefotball i Norges Fotballforbund. Hun svarer lenger ned i denne artikkelen.

Møter fredag

Torsdag kveld uttalte kulturminister Abid Raja at toppfotballen kan åpne opp for full trening igjen, forutsatt at man fulgte smittevernreglene.

I et møte fredag ble det imidlertid tydeliggjort fra NFF at fotballens egne regler skal gjelde: Der heter det at «1. divisjon og Toppserien starter fire uker etter Eliteserien». Dette er to ligaer som også definerer under toppfotball.

Selve regelverket, som gjør at en spiller for eksempel ikke kan gå til et studiested eller til en jobb ved siden av fotballen, er nedfelt i en protokoll fotballen har jobbet med i tre uker. Og hvor Eliteserien er først ute, med fullkontakt-trening fra mandag.

Nå er planen at Eliteserien starter 16. juni, mens 1. divisjon og Toppserien starter 7. juli.

Må venter: Mads Reginiussen (venstre) får ikke sklitakle i knehøyde før om en god stund ennå. Trener Svein Maalen må dermed fortsette med én meters avstand mellom spillerne. Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Kan ikke låses

Adresseavisen snakket med Lidahl etter at toppklubbene hadde møte med NFF fredag.

Han er innforstått med at Ranheim og resten av lagene i 1. divisjon må vente. Men reagerer på det at er snakk om fire uker før Mads Reginiussen og Erik Tønne skal kunne sklitakle hverandre igjen på treningsfeltet.

– Det kan ikke låses for fire uker. Vi må se på innholdet i protokollen så raskt som mulig. Den ble skrevet for tre uker siden. Da var samfunnet langt mindre åpnet opp enn nå. Fotballen må gjenspeile resten av samfunnet, sier Lidahl til Adresseavisen.

Lidahl forteller videre at Ranheim har 17 spillere som etterlever smittevernreglene om fullkontakt-treninger. Og han reagerer på at de fem-seks som jobber for fullt ved siden av, ikke skal kunne trene som alle andre selv om de sitter på egne kontor.

– Det er greit at vi ikke åpner mandag. Men NFF vil nok inn mot helsemyndighetene jobbe for at man ikke legger strengere restriksjoner på fotballen enn nødvendig. I hvert fall sett opp mot gjenåpningen av samfunnet for øvrig, mener han.

Forholder seg til protokollen fra NFF: Blink-trener Roar Vikvang. Foto: Adresseavisen

Blink: – Forholder oss til det

I Blink-leiren skulle man gjerne også ønsket at ting åpnet kjappere. Men ikke uten at det gis grønt lys for dem som jobber eller studerer ved siden av fotballen.

– Inntil vi starter å spille kamper, er ikke situasjonen som vi ønsker den skal være. Det er kampene vi lever for. Men vi forholder oss til det som står i protokollen. Og som semiprofesjonell klubb kan ikke vi innfri dette, slik det står nå, sier trener Roar Vikvang.

Han fortsetter:

– Så får vi se om smittekravene lempes på før det har gått fire uker. Jeg synes uansett det er viktig at det er jevnbyrdige vilkår for hele serien. Jeg vil tro at Lillestrøm, hvor de fleste spiller på heltid, kunne ha innfridd kravene allerede fra mandag, sier han.

Lise Klaveness er direktør for avdeling for elitefotball i Norges Fotballforbund. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix

NFF-sjefen: – Kontroll over smittevern

Lise Klaveness bekrefter overfor Adresseavisen planen om at 1. divisjon og Toppserien starter fire uker etter eliteserien:

– Regjeringen ga 7. mai klarsignal for pilot i toppfotballen, med mulighet for oppstart innenfor strenge rammene som settes i protokoll for gjennomføring av trening. Etter tett dialog med klubbene og interesseforeningene har vi landet på at piloten skal deles i faser. Den første omfatter eliteserieklubbene på herresiden, sier hun.

– Hvorfor?

– Både fordi eliteserieklubbene har større ressurser og et mer omfattende apparat enn de andre toppfotballklubbene og fordi spillerne er helprofesjonelle. Dette gir en bedre mulighet til å kontrollere miljøene der treningen finner sted og gruppen personer som deltar i aktiviteten, både for NFF og for klubbene.

– Fase to i piloten skal etter planen starte fire uker etter oppstart av fase én. Den omfatter Toppserien og 1. divisjon, sier hun.

Klaveness sier videre at hun har forståelse for at det kan være uenigheter:

– Et av kravene i protokollen er, helt riktig, at klubben selv kan bekrefte etterlevelse av smittevern. Men andre krav er at alle klubber på samme liganivå starter samtidig. Det er bred enighet om dette, selv om jeg har full forståelse for at noen kan være uenig.