Johan Cruyff driblet seg forbi Argentina-keeper Daniel Carnevali og scoret i 4–0-seieren i VM-kvartfinalen i 1974. Johan Cruyff driblet seg forbi Argentina-keeper Daniel Carnevali og scoret i 4–0-seieren i VM-kvartfinalen i 1974. Foto: AFP

Han fant opp den moderne fotballen

BAKGRUNN: «Han vant ikke VM», ble brukt mot Johan Cruyff. Det har ikke Lionel Messi gjort heller.

De var giganter i sine idretter og har preget idrettshistorien på hver sin måte. I en serie artikler forteller Aftenposten hvordan de største idrettsutøverne ble nettopp det: De største.

I DAG: JOHAN CRUYFF

**************************

Hvem var best av Pelé og Diego Maradona?

Det var dem vi snakket om da forrige årtusens beste fotballspiller skulle kåres.

Hvem er best av Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo?

Det er knapt noen andre som har vært i bildet i kåringene av verdens beste fotballspiller de siste 15 årene.

Mellom de to superduellene er vi også blitt blendet av spillet til for eksempel Zinédine Zidane og Ronaldinho.

Men ikke glem Johan Cruyff.

Han var sin generasjons beste spiller på 1970-tallet. Han ble sin generasjons beste trener på 1990-tallet.

Og det var hans filosofi som gjorde Barcelona til Barcelona da det var verdens klart beste lag for 10 år siden.

Johan Cruyff var den eneste av historiens beste fotballspillere som også ble en av historiens største fotballideologer.

Johan Cruyff fant opp moderne fotball.

En svært engasjert Johan Cruyff på sidelinjen for Barcelona i 1996, kort tid før han fikk sparken. Foto: Peter Dejong, AP
Vis fakta ↓
Johan Cruyff

Totalfotballens fødsel

Han skjønte det allerede i oppveksten, da han analyserte hver pasning i hagen utenfor arbeiderklassehjemmet på østkanten i Amsterdam på starten av 1960-tallet, at fotball handlet om så mye mer enn om fysiske egenskaper.

Det var viktig med hurtige spillere. Det var også viktig med gode driblere. For ikke å snakke om de sterke spillerne.

Men allerede i tenårene bestemte Johan Cruyff seg for at fotball ikke bare skulle sparkes:

– Du spiller fotball med hodet. Føttene er der for å hjelpe deg.

Johan Cruyffs fotball skulle spilles med hjernen.

Han og Ajax-trener Rinus Michels var inspirert av Ungarns dynamiske og bevegelige spillestil på siste halvdel av 1950-tallet.

De hadde sett hvordan Brasil brukte backene på 1960-tallet.

Og de var imponert av Bill Shanklys «pass and move» i Liverpool det samme tiåret.

Men Cruyff og Michels mente de nevnte lagene kunne bli litt for stasjonære. De ville at Ajax-spillerne skulle forflyttet seg enda mer.

De ga systemet et navn på slutten av 1960-tallet:

Totaalvoetbal. Totalfotball.

Johan Cruyff som Ajax-spiller. Foto: WITTERS / BILDBYRÅN

Alle spillerne er i bevegelse

Grunnideen var at alle 11 spillerne på banen skulle beherske både det å angripe og forsvare seg.

En venstreback kunne være angriper, en angriper kunne være sentral midtbane. Til og med keeperen var med i det oppbyggende spillet, noe som ikke var naturlig i svart-hvitt-fjernsynets tid.

I totalfotballen var det særdeles viktig å tette de rommene en spiller forlot. Hvis for eksempel Ruud Krol spurtet oppover langs venstresiden, måtte en annen spiller gå inn og fylle hans plass. Spillerne hadde i mindre grad faste posisjoner. De beveget seg konstant.

Cruyff fant ut at en spiller i gjennomsnitt hadde ballen i ett minutt i hver kamp. De resterende 89 minuttene handlet om å bevege seg for å finne best mulig posisjon for å få ballen tilbake.

Etter at Johan Cruyff sluttet som trener på toppnivå i 1996 deltok fotballideologen svært ofte i offentlige fotballdebatter. Foto: Manu Fernandez, AP

Cruyff så på fotball som ballett der han selv var koreografen.

Alt var flytende, det eneste som var hogd i stein, var selve ideen. Pasningene skulle være korte og presise. Og de skulle komme raskt.

Motstanderen skulle ikke få tak i ballen. Og hadde de ikke ballen, ville de heller ikke vinne fotballkamper.

Cruyff så de skjulte rommene medspillerne kunne bevege seg i. Han var en mester i timing. Cruyff bestemte når et angrep skulle startes og når det var for risikofylt å starte et angrep.

Dessuten var det ingen som kunne holde på ballen som «Europas Pelé».

Johan Cruyff i aksjon mot Vest-Tysklands Paul Breitner i VM-finalen i 1974. Foto: AP

Overrumplet tyskerne

Et eksempel: I VM-finalen i 1974 var kaptein Cruyff angriper i Nederlands startoppstilling.

Men det var på papiret. Det var ikke spilt mange sekundene før han skiftet posisjon, forflyttet seg bakover på banen, var helt nede på egen banehalvdel og plutselig var spiller nummer 14 bakerste mann på banen.

Vest-Tysklands Berti Vogts skulle markere Cruyff i hele VM-finalen. Men etter noen sekunder var han borte. Vogts ante ikke hva han skulle gjøre. Ikke før det var for sent.

Vest-Tysklands Berti Vogts var frimerke på Johan Cruyff i hele VM-finalen i 1974. Foto: WILFRIEDWITTERS / BILDBYRÅN

Sakte begynte Cruyff å avansere med ballen, så skjøt han fart og tråklet seg forbi et par tyskere.

Cruyff ble lagt i bakken, Nederland fikk straffe og Johan Neeskens scoret 1–0 før det var spilt to minutter.

Tyskernes første spark på ballen i den VM-finalen var avsparket etter Nederlands mål.

Nederland tapte finalen. Men Cruyff ledet sitt kjære Ajax til tre triumfer i Champions League på første halvdel av 1970-tallet.

Selv vant han tre Ballon d’Or i samme periode.

Han var så god at han fikk en egen finte oppkalt etter seg: «Cruyff-finten».

Og ikke minst: Takket være Cruyff og Michels var Nederland et maktsentrum i europeisk fotball.

Johan Cruyff ledet Barcelona til seriegull for første gang på 14 år i 1974. Foto: AP

Sa nei Francos Real Madrid

Han sa nei til Real Madrid i 1973 på grunn av hovedstadsklubbens koblinger til Spanias diktator Francisco Franco. Da var det lettere å si ja til Barcelona, der hans gamle trener og mentor Rinus Michels nå var trener.

I sin første sesong ledet den nederlandske duoen Barcelona til klubbens første seriegull på 14 år. Cruyff kronet sesongen med å dominere fullstendig da Barcelona slo Real Madrid 5–0 på bortebane.

Han hadde gode sesonger i Barcelona, og i 1978 bestemte han seg for at det var nok på toppnivå i Europa. Cruyff ville heller spille fotball i USA.

Han hadde vunnet alt.

Det vil si: Nesten alt.

Det er delvis blitt brukt mot Cruyff at han mangler VM-gull, derfor ble han aldri rangert på samme hylle som Pelé og Maradona i forrige århundre.

Johan Cruyff som Barcelona-spiller. Foto: WITTERS / BILDBYRÅN

Rev av tredje Adidas-stripe

I 1974 var Cruyff VMs beste spiller helt til finalen. Han var så stor på den tiden at han dikterte sitt eget forbund.

Puma-sponsede Cruyff rev av den tredje stripen på Adidas-drakten sin i 1974. Han godtok ikke sponsoravtalen Nederlands forbund hadde med Adidas. Men både forbund og utstyrsprodusenten godtok at Cruyff spilte med kun to striper i VM.

Han røkte en 20-pakning om dagen, også under VM. De nederlandske stjernene likte å kose seg mellom kampene. Blant annet skrev tyske Bild-Zeitung i finaleoppladningen at lettkledde kvinner var på besøk i Nederlands tropp.

Cruyff fryktet for sitt ekteskap, han var livredd for hva som skulle skje og holdt romkamerat Johan Neeskens våken hele natten før finalen.

I finalen var han ikke seg selv, bortsett fra da han skaffet straffe i åpningssekundene.

1970-tallets to største europeiske fotballprofiler: Johan Cruyff og Franz Beckenbauer i samtale på tribunen før EM-kvartfinalen mellom Sverige og Nederland i 2004. Foto: ARMANDO FRANCA, AP

Utsatt for kidnappingsforsøk

I VM 1978 ble Johan Cruyff hjemme. Det var flere teorier om hvorfor. Den ene at han ble nektet samme avtale av Adidas som fire år tidligere. En annen var at Cruyffs VM-nei var en politisk protest mot militærregimet i Argentina.

Men i 2008 avslørte fotballspilleren i et intervju med Radio Catalunya at han og familien ble utsatt for et kidnappingsforsøk høsten 1977.

– Noen kom inn i hjemmet mitt og pekte på hodet mitt med et gevær. De bandt kona mi mens barna våre var i huset. Vi hadde politibeskyttelse i fire måneder, og barna mine måtte følges til skolen av vakter. For å spille VM, må man være 200 prosent. Det var ikke jeg.

Med Cruyff hjemme, tapte Nederland en ny VM-finale. Også denne gangen for en vertsnasjon, Argentina.

Etter noen år i USA vendte Cruyff hjem til Ajax. Han ledet sin barndomsklubb til «the double», men sommeren 1983 var han blitt 36 år og Ajax-ledelsen mente Cruyff var for gammel.

Det syntes han var mildt sagt ugreit og dro til erkerivalen Feyenoord. Det var en kontroversiell overgang, men Cruyff visste hva han gjorde.

Han vant like godt «the double» med Feyenoord.

Cruyff gjorde som han ville, også som 37-åring.

37 år gamle Johan Cruyff ledet Feyenoord til både seriegull og cupgull i 1984. Foto: BILDBYRÅN
Barcelona-supporterne takket Johan Cruyff med denne mosaikken før El Clásico mot Real Madrid i april 2016, kort tid etter at Cruyff døde. Foto: Albert Gea, Reuters

Revolusjonen i Barcelona

Barcelona sommeren 1988: Katalanerne hadde ikke vunnet seriegull siden Johan Cruyff herjet 14 år tidligere. Barcelona hadde ingen filosofi og spillerne var i opprør mot klubbledelsen.

Klubben skjønte den måtte ta grep og hentet Cruyff, som på den tiden fikk mye av æren for jobben han hadde gjort med å utvikle Marco van Basten, Frank Rijkaard og Dennis Bergkamp i Ajax.

Cruyff tok umiddelbart grep i Barcelona.

På den tiden var katalanerne kjent som et fysisk lag. Cruyff ville ha et spillende lag og kvittet seg med 13 av førstelagsspillerne den første sommeren.

På Barcelonas etter hvert så berømte La Masia-akademi var det på den tiden kun gutter som ville vokse seg over 180 centimeter som fikk plass.

«Helt feil», tenkte Cruyff og snudde opp ned på akademiet.

Han ville at La Masia-akademiet også skulle være for korte spillere som ville kjæle med ballen. Ferdigheter var viktigere enn fysikk, krevde Cruyff.

Johan Cruyff som ærespresident i Barcelona i 2010. Foto: ALBERT GEA / Reuters

Han ville at akademiet skulle satse på midtbanespillere og spesielt jobbe mye med gjenvinning av ball.

Han ville at La Masia skulle være pasningenes universitet.

Heller 5–4 enn 1–0

Cruyff innførte 3–4–3-systemet på A-laget, sterk inspirert av det han og Rinus Michels utrettet et par tiår tidligere. Han ble kritisert for å ha tre spillere bak, det ble for risikabelt defensivt.

– Jeg vil heller vinne 5–4- enn 1–0, svarte Cruyff.

Men det viktigste Cruyff innførte i Barcelona, var et fast spillesystem fra 8-årsstadiet på akademiet til Barcelonas B-lag.

Alle lag i klubben skulle spille som førstelaget: 3–4–3. De skulle ha ballen i laget. Og når de mistet ballen, skulle den gjenvinnes fort.

Cruyff hadde vært Barcelona-trener i kun én uke da han uventet dukket opp på en rekruttkamp.

I pausen gikk Cruyff rett bort til ungdomstrener Charly Rexach.

– Hvem er denne unge gutten som spiller høyrekant på midtbanen, spurte Cruyff.

– Guardiola. En god gutt, var svaret.

Cruyff kommanderte treneren til å plassere Guardiola i en defensiv midtbanerolle i den andre omgangen. I den posisjonen ble Joseph «Pep» Guardiola karrieren ut.

Cruyffs «Dream team»

Den lokale unggutten ble hentet opp på A-laget i 1990 og ble lagkamerat med Michael Laudrup, Ronald Koeman, Hristo Stoitjskov og etter hvert Romario. Guardiola var sentral på Cruyffs «Dream team» som vant Champions League for første gang i klubbens historie i 1992. Han var kaptein på Spanias lag som vant OL-gull i Barcelona samme år, og han var Cruyffs forlengede arm på laget som vant fire strake seriegull på første halvdel av 1990-tallet.

Johan Cruyff og Pep Guardiola fikk et svært nært forhold til hverandre i Barcelona på første halvdel av 90-tallet. Dette bildet er tatt i juli 1993. Foto: REX

Det er blitt sagt at han fulgte i hælene på Cruyff til nesten alle døgnets tider. Guardiola ville suge til seg all lærdom han kunne av det nederlandske fotballgeniet. De seks årene som spiller under Cruyff, ble også en trenerutdannelse.

Guardiola så også at Cruyff, som ble sparket i 1996 etter en krangel med ledelsen, var en komplisert mann. Han mente sterkt om mye og fikk fiender. Han var uredd og kritiserte gjerne sine egne i Ajax, Nederland og Barcelona.

Mange mente Cruyff etter hvert minnet om en gammel, gretten gubbe.

– Jeg slår av TV-en dersom Norge spiller, meldte Cruyff til VG før Nederland møtte Norge i EM-playoff høsten 1995.

– Vulgær antifotball, uttalte han om Nederlands VM-finale i 2010.

I 2008 tok Cruyffs egen elev Pep Guardiola over Barcelonas A-lag.

– Cruyff både bygde og malte kapellet. Alle Barcelona-trenerne som kom etter ham, har hatt som oppgave å bevare eller restaurere det, har Guardiola fortalt.

Etter at hans Barcelona i 2011 slo Manchester United 3–1 i en feiende vakker forestilling i Champions League-finalen på Wembley, erkjente Guardiola ydmykt:

– Uansett hva vi gjør, så når vi aldri opp til Cruyffs «Dream Team».

Pep Guardiola og Johan Cruyff møttes i Barcelona i juli 2010. Foto: ALBERT GEA, REUTERS

«Fotballen ga meg livet»

Uten Johan Cruyff hadde ikke Messi, Xavi eller Iniesta fått plass på La Masia-akademiet.

Uten Cruyff hadde kanskje Barcelona satset på lange baller mot sterke spisser.

Uten Cruyff hadde ikke Dennis Bergkamp fått sin debut som 17-åring på Ajax’ A-lag.

Uten Cruyff er det tvilsomt om Pep Guardiola hadde blitt fotballtrener.

– I mitt liv hadde jeg to store laster: Fotball og røyking. Fotballen ga meg alt i livet. Røykingen holdt på å ta livet av meg, sa Cruyff i en kampanje mot nikotin i Catalonia-området.

Johan Cruyff ble hedret på Camp Nou etter at han døde i mars 2016. Foto: MIKEL TRIGUEROS / BILDBYRÅN

Cruyff kuttet røyken, men det var for sent. Han pådro seg lungekreft og døde i mars 2016.

Johan Cruyff lever ikke lenger. Men det gjør fotballfilosofien hans.

Kilder: FourFourTwo, Store Norske Leksikon, Aftenposten arkiv, Radio Catalunya, VG arkiv, Financial Times, Aftonbladet arkiv

Her kan du lese flere historier om store idrettsutøvere: