NUMMER FEM: Lionel Messi nådde ikke opp i Gullballen-avstemningen mandag. NUMMER FEM: Lionel Messi nådde ikke opp i Gullballen-avstemningen mandag. Foto: Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN

Gullballen får kritikk etter Messi-rangering: – Det viser at man ikke kan ta kåringen seriøst

Den argentinske superstjernen ble kun nummer fem i avstemningen.

Real Madrid- og Kroatia-stjernen Luka Modric (33) fikk Gullballen for første gang mandag kveld.

Modric vant fotballens mest prestisjetunge pris foran Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann og Kylian Mbappé.

Lionel Messi ble nummer fem i avstemningen, noe som får mange til å sperre opp øynene.

– Prisen mister sin verdi dersom Messi ikke er der, sier tidligere Real Madrid- og Spania-trener Vicente del Bosque ifølge Marca.

– Det virker veldig pussig for meg at Messi ikke er blant de tre finalistene, i en så stor grad at jeg ikke kan tro det, sier del Bosque.

Også Messis trener i Barcelona, Ernesto Valverde, er forundret.

– Jeg gratulerer de som står der, og bortsett fra det kan enhver tenke det man vil. Men hans fravær er litt pussig, sier Valverde.

Messi har, relativt sett, hatt et svakere fotballår enn vanlig. 31-åringen vant La Liga med Barcelona, men ikke Champions League, og han var ujevn for Argentina i sommerens VM. I tillegg har han vært skadet i en periode i høst.

FORUNDRET: Barcelona-trener Ernesto Valverde (til høyre) forstår lite av hvorfor Lionel Messi ikke ble kåret til verdens beste spiller. Foto: Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN

– Useriøst

Messis lagkamerat i Barcelona, Ivan Rakitic, synes imidlertid at utdelingen var grei.

– Messi har vunnet prisen mange ganger. Modric er den beste i Europa og i verden, sier Raktitic, som spiller med Modric på Kroatias landslag.

Også utenfor Spania har Messis svake plassering i avstemningen vakt reaksjoner.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener at femteplassen viser at man ikke kan ta kåringen seriøst.

– Det er ingen tvil om hvem som er verdens beste spiller. Messi var ikke på sitt beste i VM, men scoret turneringens flotteste mål. Han fikk Tottenham til å se ut som et guttelag i Champions League nylig. Messi kunne, og burde vunnet, sier Mathisen.

STERKT KRITISK: TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Han får støtte av Therese Strömberg i svenske Expressen.

– Det er på grensen til useriøst å gi prisen til noen annen enn Messi, skriver hun.

Strömberg understreker at Modric har hatt et fantastisk år, men argumenterer for at all mulig statistikk og fakta forteller at Messi er verdens beste spiller.

– Dermed burde ingen andre være i nærheten av å ta imot prisen, skriver Expressens kommentator.

  Vis fakta ↓
  Gullballen

  Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås er en av dem som avgir stemme til den prestisjetunge prisen. Han stemte på Modric som vinner, med Messi på andreplass.

  Tjærnås presiserer at kriteriene for kåringen vektlegger det som oppnås med laget. Det har enorm betydning i et VM-år.

  – Jeg måtte gå et par runder med meg selv for å sette Messi så høyt basert på kriteriene, men fortsatt mener jeg ingen har hans ferdigheter og toppnivå. Derfor mener jeg han burde vært høyere, sier Tjærnås.

  Hverken Messi eller Ronaldo, som har vunnet Gullballen fem ganger hver de siste ti årene, var til stede på utdelingen i Paris mandag.