AaFK-spillerne tusler mot garderoben etter at treningen ble avbrutt. AaFK-spillerne tusler mot garderoben etter at treningen ble avbrutt. Foto: Marius Simensen

AaFKs første «koronafrie» trening avbrutt av snøværet

Aalesund kunne endelig slippe seg fri på treningsfeltet igjen mandag.

Selv om kalenderen viser 11. mai, var det mye som minnet om det som vanligvis pleier å være første dag i sesongoppkjøringen i januar i en norsk fotballklubb.

Gradestokken var i nærheten av null og under store deler av AaFKs trening lavet snøen ned. Det skapte utfordrende spilleforhold. Faktisk måtte treningen avbrytes før planen på grunn av alle snøen som kom i løpet av den drøye timen laget trente. Den ble brukt til firkant og ulike spillsekvenser.

NY PODKAST: Landslagsspillerne Cecilie Fiskerstrand og Kristine Leine har besøkt Sunnmørsball denne gangen. Duoen forteller om hvordan koronapandemien har satt utenlandskarrieren på pause, og ikke minst sjansene for at de kan spille for AaFK Fortuna i framtida.

Her gir trener Lars Bohinen beskjed om at de avslutter treningsøkta på grunn av snøfallet. Foto: Marius Simensen

– Det er kanskje den kaldeste dagen vi har hatt på trening i hele år. Til slutt ble den avbrutt fordi mange sklei, og det var nok lurt. Det var fare for skader i lysken, særlig siden vi har ikke spilt vanlig fotball på en stund og kroppen ikke er så vant med slike bevegelser, sier midtstopper Jonas Grønner.

Breddefotball

Torbjørn Agdestein hadde ikke følelsen av at det var en ny sesongoppkjøring som startet mandag, selv om klubben ikke har trent helt vanlig siden 12. mars.

– Det føltes som en vanlig trening. Det kjentes som en normal mandag. Jeg trodde på forhånd at jeg kanskje skulle tenke på slik det har vært, men det gjorde jeg ikke, og det var godt å kunne spille uten at jeg hadde regler i bakhodet. Vi kan for eksempel heade ballen igjen, sier Agdestein, som ikke nødvendigvis var like glad for at han kunne bli taklet igjen:

– Jeg tror nok forsvars- og midtbanespillerne er mer glad for det å kunne ha kontakt igjen. Jeg skal jo som spiss helst prøve å holde meg unna dem, ler han.

Fredrik Carlsen og Ståle Stålinho Sæthre var nok blant spillerne som var glade for at de kunne spille fotball med duellspill igjen. Foto: Marius Simensen

Mandagen var likevel ikke helt som normal for spillerne i klubben.

– Vi mister jo litt av den sosiale biten, vanligvis spiser vi frokost og lunsj sammen. Nå kommer møter vi opp i treningstøy og skifter bare etter trening før vi drar hjem. Det føltes litt ut som da jeg spilte i breddefotballen, sier Agdestein.

Fysisk gode

Da Aalesund begynte med gruppetreninger i april, viste de fysiske testene at spillerne hadde trent godt i perioden uten fotball. Derfor tror spillerne at rundt fem uker vil være nok tid til seriestart.

– Jeg har brukt mye energi på å tenke når vi kommer i gang igjen, og det har vært perioder der jeg har lurt på om det i hele tatt ville være mulig å gjennomføre en sesong, men vi har vært klare. Vi har stått i startgropa og ventet, sier Grønner, og legger til:

– Nå handler det om å få det taktiske på plass igjen, sier han, og får støtte fra Agdestein.

– Relasjoner og samspill blir viktig framover. Det er nesten kun gjennom vanlig fotball vi kan trene på den utholdenheten vi trenger, men det er ikke slik at vi nå trenger en måned med hardkjør, som vi pleier å ha i januar, sier angrepsspilleren.