Gianni Infantino og Vladimir Putin, to presidenter ga hverandre klem etter å ha hyllet  hverandre på talerstolen i Moskva. Gianni Infantino og Vladimir Putin, to presidenter ga hverandre klem etter å ha hyllet hverandre på talerstolen i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko, AP

FIFA-president Infantino overøste Putin med komplimenter

Dagen før fotball-VM åpner er det FIFA-kongress hvor toppene klapper hverandre på skulderen.

Russlands internasjonalt omstridte president og mannen som har sørget for at Russland har brukt flere titalls milliarder kroner på en fotballfest, ble hyllet av Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) president. I forkant av VM-åpningen torsdag avholdes det FIFA-kongress. Det viktigste punktet på dagsorden er å velge VM-arrangør i 2026.

Men før valget av arrangør passet Infantino på å skryte av vertskapet.

– På vegne av hele fotballverdenen, og fra hjertet, en stor takk Hr. Putin for ditt engasjement og for din lidenskap og for å ha fått oss alle til å føle oss på samme lag, sa Infantino til salen hvor den russiske presidenten også var til stede.

Blatters tid

Det var skandaliserte og avsatte Sepp Blatter som var FIFA-president da Russland ble tildelt mesterskapet. En avgjørelse som i flere omganger har fått mistanker om korrupsjon kastet på seg.

Sepp Blatter hadde et godt forhold til den russiske presidenten. Gianni Infantino kom inn som erstatter etter at Blatter måtte forlate organisasjonen.

En fighter

Nå er åpenbart forholdet mellom FIFA-presidenten og den russiske presidenten på sitt beste.

– Infantino sto ved roret i svært vanskelige tider for FIFA, men han er svært god som vår frontmann og en sann fighter, sa Putin fra talerstolen og kunne knapt annet enn å gjengjelde de fine ordene fra FIFA-presidenten.

Samtidig så blir VM åpnet torsdag kveld i en dis av kontroverser. Det handler ikke bare om hvordan Russland fikk mesterskapet, men også om hvordan man har bygget arenaene hvor kampene skal spilles.