Etappen var på 199 km fra Küsnacht til Aesch, og med to mil igjen stakk Leknessund ifra de andre som lå i brudd. Han kontrollerte inn til en overlegen seier foran hovedfeltet, som var 38 sekunder bak.

– Det er ikke så mye å si, dette er helt utrolig. Jeg led de siste kilometerne, men koste meg også, sa en strålende fornøyd Leknessund til arrangøren etter seieren.

Italienske Alberto Bettiol kom på annenplass. Alexander Kristoff kom inn på 98. plass, drøyt fire minutter bak vinneren. Markus Hoelgaard ble nummer 108.

Leknessund er på fjerdeplass i sammendraget, syv sekunder bak briten Stephen Williams som leder.

– Jeg kom hit for å satse på enkeltetapper. Nå får vi se hva som skjer i resten av rittet. Jeg skal fortsette å være aggressiv og gå for bruddsjanser, sa Leknessund om jakten på sammenlagtseier.

TOUREN I SIKTE: Andreas Leknessund i aksjon på den andre etappen av Sveits rund. Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA

Det var altså 23-åringens første etappeseier som proff, og dette kan nok regnes som hans største prestasjon i en karriere som blant annet inneholder tempogull i U23-EM.

Tromsø-mannen er i DSMs bruttotropp til Tour de France, og dagens etappeseier er en meget solid søknad for å få delta i Frankrike.

Sveits rundt er på nivå med de største etapperittene som kjøres over én uke, og et veldig viktig oppkjøringsritt inn mot Tour de France.

Leknessund har tidligere syklet for Uno-X, og gikk over til DSM i fjor.

PS! Rittet fortsetter tirsdag over 177 kilometer fra Aesch til Grenchen. Det er totalt åtte etapper. Følg etappene direkte på Discovery+.