Vetle Sjåstad Christiansen kunne krysse målstreken i ensom majestet i Östersund. Stafettseieren kom etter et solid fundament lagt av debutant Sivert Bakken, etterfulgt av Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø.

– Dette var moro. Jeg fikk først beskjeden til frokosten at jeg skulle gå. Jeg tenkte at jeg måtte være klar for det når jeg først var reserve. Jeg ble litt nervøs av det, men samtidig gledet jeg meg veldig, sier overraskelsen Bakken til VG.

Etter stafettseieren mener Tarjei Bø det er på plass med en hyllest av debutanten.

– Han er helt rå. Det er ekstremt mange gode utøvere på rekruttlaget. Det som skiller han fra resten er at han er ekstremt rolig og behersket. Jeg visste at Sivert kom til å skyte bra, sier Tarjei Bø til VG.

Etter Sturla Holm Lægreids sykdomsforfall, fikk Bakken muligheten på første etappe. Og vinneren fra den nasjonale åpningen på Sjusjøen skuffet ikke.

En strålende og feilfri førsteserie sørget for at Norge gikk ut i tet. Der holdt han seg hele andrerunden og inn mot stående skyting.

Der fortsatte debutanten i samme spor. Han tok seg riktig nok godt tid, men et nytt fullt hus sørget for at Norge kunne fortsette i tet.

– Dette er mesterlig gjort! Han tar virkelig vare på sjansen han har fått, sa NRKs Ola Lunde i det den tiende blinken var nede.

foto
SHOWET: «Vive la norvège» ropte Vetle Sjåstad Christiansen fra pallen i et forsøk på å overdøve de franske tilskuerne på stadion etter stafettseieren. Til venstre for Sjåstad Christiansen er stafettdebutant Sivert Bakken. Foto: Jostein Magnussen

Inn til veksling med Tarjei Bø fikk Bakken også en liten luke.

På sin første skyting måtte eldstebror Bø ta i bruk et ekstraskudd, mens rival Frankrike og Emilien Jacquelin måtte ty til tre. Ut fra skyting gikk Norge ut som nummer to, noen tideler etter Russland.

På stående skyting var Bø den eneste av de i front som leverte fullt hus. Superserien sørget for at Norge tok teten med ni sekunders margin ned til Ukraina.

Ved veksling til tredje etappe, var avstanden ned på fire sekunder - etter en imponerende sisterunde av Dmytro Pidruchnyi.

– Vi gjør en kjempestafett. Vi er gode når det gjelder og gode under press. Vi er et lag som har sterke bånd oss imellom. Det får vi igjen for i stafett, oppsummerer Tarjei Bø overfor VG.

Johannes Thingnes Bø var komfortabel i front. Luken fortsatte å øke, og ved liggende skyting forsvant blinkene ned en etter en. Avstanden ut var på omtrent sju sekunder.

Thingnes Bø satte på turboen inn mot den stående skytingen, og doblet raskt avstanden ned til Ukraina.

– Norge har verdens beste skiskytter, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith da Thingnes Bø fullførte sitt andre fulle hus.

foto
TO FULLE HUS: Johannes Thingnes Bø leverte varene under den tredje etappen. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN

Ved siste veksling var luken på 20.8 sekunder.

Vetle Sjåstad Christiansen fikk muligheten på siste etappe, men var skuffet over at Emilien Jacquelin måtte gå den andre etappen for Frankrike. Dermed ble det aldri noe spurtoppgjør mellom de to spurtkanonene.

Luken han gikk ut med sørget likevel for at det aldri var noen reel fare for et spurtoppgjør. Til tross for at nordmannen måtte ta i bruk ekstraskudd både på stående og liggende skyting, kunne han gå i mål i ensom majestet.

Frankrike ble nummer to, mens Russland ble nummer tre. Sverige ble nummer syv. Den anledningen benyttet eldstebror Bø til å sende et lite stikk i retning «Söta bror».

– De er fortsatt lillebror. Noe annet er det ikke snakk om, ler 33-åringen.