Foran landslagets første kamp i 2021, mot Belgia, holdt de norske spillerne hendene opp med skriften «Human Rights». Åpen hånd er et internasjonalt symbol for menneskerettigheter.

Følg kampen: Belgia-Norge i VG Live.

De følger opp herrene  t-skjorter og markeringer gjennom VM-kvalifiseringen i mars der Norge spilte mot Gibraltar, Tyrkia og Montenegro. Andre land som Tyskland, Danmark, Belgia og Nederland gjorde også som Ståle Solbakkens mannskap.

Markeringen skjedde etter at det er avdekket flere menneskerettighetsbrudd hos vertsnasjonen for herrenes VM i 2022, Qatar.

En eventuell norsk boikott av mesterskapet skal avklares på et ekstraordinært fotballting 20. juni.

foto
MONTENEGRO BORTE: Norges herrelandslag holdt også opp fem fingre før VM-kvalifiseringskampen sin i mars. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / POOL

Norges Fotballforbund har satt 15 personer til å lede «Qatar-utvalget», der inngår blant annet én av dem som har markert seg tydeligst i Fotball-Norge rundt en boikott; Ole Kristian Sandvik fra Norsk Supporterallianse.

Sandvik var han som løftet et boikottforslag av fotball-VM i 2022 til det ordinære fotballtinget tidligere i mars.

– Vi mener de 20 månedene frem mot mesterskapet er en gyllen mulighet for FIFA til å lage et kjempetrykk på qatarske myndigheter. Det er nå det begynner å brenne og det er en grunn til at det er nå det kom opp, og ikke i 2011–12–13. Det er derfor vinden blåser mye hardere nå, men vi står fortsatt inne for at det er best å stå i det, sa landslagssjef Ståle Solbakken under herrenes samling, og han utelukket ikke ytterligere markeringer.