Etter tre strake, sure fjerdeplasser fikk Ingvild Flugstad Østberg den etterlengtede pallplassen. Dagens tredjeplass på 10 kilometer individuell i italienske Toblach er hennes andre pallplass siden mars 2020. Den forrige kom i Davos i desember.

– Jeg må innrømme at det var et bedre resultat enn det føltes. Jeg måtte jobbe for hver meter, det var beintøft, sa Flugstad Østberg til Viaplay etter løpet.

Svenske Ebba Andersson vant med 13,3 sekunder foran amerikanske Jessie Diggins. Østberg var drøyt 33 sekunder bak Andersson i mål.

VM-bekymring

Mens det svarte godt for Flugstad Østberg før VM ser det mørkere ut for verdenscupleder Tiril Udnes Weng. Weng var tilbake på startstreken på sprinten fredag i Toblach etter å ha vært ute med sykdom siden Tour de Ski.

Nes-jenta klarte kun en beskjeden 25. plass i prologen og i den påfølgende kvartfinalen røk hun ut, noe som er Udnes Wengs dårligste resultat denne sesongen.

På lørdagens 10 kilometer var hun ute etter revansje, uten hell. Med knappe tre uker igjen til VM kan det se ut til at VM-formen er i fare.

– Tiril er langt, langt unna den formen hun var i Tour de Ski. Rett og slett ikke til å kjenne igjen, sa Viaplay-kommentator Niklas Dyrhaug.

– Før helga hadde hun 10. plass som dårligste resultat. Her får hun med seg en 24. og 29. plass. Det jeg liker minst er kroppsspråket. Hun ser stiv og energiløs ut. Det er bekymringsverdig før VM, fortsatte Dyrhaug om Udnes Wengs form.

– Det var seigt. Jeg mangler sprut og gir opp. Jeg går bare rundt og surrer egentlig, så det er frustrerende, var Wengs dom over egen prestasjon.

Nå venter i utgangspunktet et høydeopphold før VM, men Tiril selv er usikker på hvordan løpet fremover ser ut.

– Planen er jo å dra til høyden, men det er ikke sikkert kroppen er klar for det. Alternativet er å dra hjem. Jeg har ikke tenkt så mye på det enda, men jeg må begynne å tenke på det nå, sa Udnes Weng til Viaplay.

– Jeg tror det er lurt å dra hjem. Finne roen og få tilbake overskudd og selvtillit inn mot VM, spår Dyrhaug.

Også Anne Kjersti Kalvå var tilbake i sporet etter koronasykdom, og det var knyttet stor spenning til VM formen. Kalvå måtte bryte Tour de Ski og har ikke et stående resultat siden 20 kilometer jaktstart i Oberstdorf i starten av januar.

Kalvå endte på en 16. plass.

Frida Karlsson har på lik linje med Udnes Weng vært ute med sykdom. Det siste vi så av den svenske yndlingen var at hun kollapset over mållinjen på toppen av slalombakken Alpe Cermis da hun sikret Tour de Ski-seier.

Siden den gang har Karlsson slitt med forkjølelse, og var ikke med i seierskampen lørdag. 23-åringen endte på 11. plass.