– Aursnes får kanskje sitt gjennombrudd på et norsk landslag i dag, sier landslagssjef Ståle Solbakken.

Norge tapte 0–3 borte mot Spania etter mål av Dani Olmo og dobbel fra Joselu. Dermed ble det en svak start på kvalifiseringen til EM i 2024.

Men Norge hang i perioder godt med etter en blytung start og hadde sjanser til å sette 1–1 flere ganger, før det raknet på slutten.

Fredrik Aursnes fra Hareid - som har imponert for Benfica denne sesongen - var svært delaktig da Norge hadde sine beste perioder i kampen.

I VG-intervjuene etter tapet, ga både kanten Mohamed Elyounoussi og spissen Alexander Sørloth uttrykk for at Norge aldri hadde hatt en mer balltrygg midtbane..

Det var det Solbakken håpet på da han valgte Martin Ødegaard, Patrick Berg og Fredrik Aursnes i en 4–5–1-formasjon.

– Som regel har Norge hatt en midtbanespiller som skal «krige» eller løpe inn i boksen og understøtte spissen. Her valgte vi tre sentrale som alle er trygge med ball, slik at vi kunne holde på den, forklarer Solbakken.

– Det som var gledelig, var at Fredrik bidro i stor grad til å være konstruktiv med ballen fremover - se smarte løsninger. Han kunne krydret kampen med en volley, sier Solbakken videre.

Han tenker på Aursnes gode sjanse til å sette 1–1 før pause, men Kepa reddet volley-forsøket.

– Jeg spiller sammen med to veldig gode fotballspillere - både Patrick og Martin. Vi fungerer godt sammen, sier Aursnes selv til VG.

Tross at det endte med 0–3-tap, fikk Aursnes mye ros og ble kåret til Norges beste på børsen av VG (8 av 10 poeng), TV 2 (7 av 10), Nettavisen (7 av 10) og NRK (6 av 10).

«I Fredrik Aursnes har Norge nå fått fram en midtbanegeneral», skrev VG-kommentator Knut Espen Svegaarden.

«Veldig god før pause, mye involvert og konstruktiv med ball. Arbeidssom og dekker store områder. Aursnes sitt gjennombrudd for Norge», skriver NRK-ekspert Åge Hareide.

«Han skal ha mye av æren for at vi kjemper oss tilbake i kampen etter 1-0. Norges klart beste», sier TV 2-ekspert Simen Stamsø-Møller.

TV 2-kollega Jesper Mathisen mener Aursnes var «helt konge i store deler av kampen» på Twiter:

Lagkaptein Ødegaard mener trioen sentralt tok tak i kampen etter at Norge fikk en tung start og lå under 0–1 etter bare tolv minutter.

– Vi sliter i starten, men vi henter oss veldig inn og jeg synes vi tre på midten klarer å ta tak i ballen og får roet det litt ned. Vi klarer det egentlig hele veien frem til det er fem-ti minutter igjen, sier Ødegaard til VG.