Ruvende fjell og dyre resorts er rammen rundt tennisturneringen som starter kommende uke i sveitsiske Gstaad. Denne helgen er Casper Ruud på plass i fjellandskapet for å gjøre seg klar til en ny turnering på tennisgrusen, selv om han aller helst skulle tilbrakt disse dagene i Sverige og kjempet om en ny tittel der.

I fjor gikk nordmannen til topps i ATP 250-turneringene i både Båstad og Sveits. Onsdag var det snipp, snapp, snute etter første kamp i Sverige. Dermed pakket han bagen og satte kursen mot Sveits. I stedet for kamper blir de neste dagene fylt med trening.

Ruud har kun vunnet én kamp i single siden semifinalen i French Open for over en måned siden.

– I tennis lærer man alltid å tenke fremover. Vi skulle gjerne gjort det bedre i Båstad, men sånn er tennisen, sier pappa og trener Christian Ruud.

Små marginer

I den stjernespekkede turneringen i Båstad var Ruud førsteseedet, men 23-åringen fra Snarøya røk onsdag mot argentineren Francisco Cerundolo i en kamp som varte i over tre timer.

Hvert år reiser mange nordmenn til denne turneringen på vestkysten av Sverige.

– Det er den nærmeste turneringen vi har til Oslo, så man vil gjerne vinne her. Han vant her i fjor, og det er en slags hjemmebane. Så han hadde jo så klart ønsket å gjøre det godt og var selvfølgelig skuffet.

Cerúndolo, rangert som nummer 39 i verden, vant 2–1 i sett.

– Det ble et knepent tap, men det er ikke mer dramatisk enn å prøve å spille bedre neste uke. Det som er så bra med tennis, er at du har så mange turneringer hvert år. Muligheten for å revansjere seg, kommer ganske raskt.

Casper Ruud vant finalen i Swiss Open i 2021. I finalen slo han franske Hugo Gaston. Foto: Peter Schneider / AP

Omstiller seg

Pappa Ruud mener sønnen er flink til å omstille seg.

– Vi trente litt i går, så nå gjelder det bare å finpusse formen. Det er små marginer i tennis, sier han.

Hvis ikke Ruud klarer å gjenta fjorårets seier i turneringen, vil han tape ytterligere poeng på verdensrankingen. I dag er nordmannen nummer fem.

– Casper er flink til å riste av seg skuffelser ganske raskt. Det må jobbes med å omstille seg og få inn gode treninger inn mot Gstaad. Vi må bare håpe han kan spille litt bedre der, rett og slett, sier Ruud.

Wimbledon-turneringen som ble avsluttet sist helg, markerer at tennissesongen har kommet omtrent halvveis. I første del har Ruud fått til mye bra, med finale mot Rafael Nadal i Paris og klatringer på ATP-rankingen. Men det er fortsatt mye å jobbe mot.

– Sesongen er langt fra over. Man ønsker selvfølgelig å skape en god trend. Casper har vært veldig god i første halvdel, så nå blir målet å få til en god andre halvdel også. Det er bare å bite tennene sammen og gjøre så godt som mulig, avslutter pappa Ruud.

Det neste store målet er US Open i månedsskiftet august/september. Foruten turneringen i Sveits skal nordmannen delta i Masters-turneringene i Montreal og Cincinnati frem mot den store tennisfesten i New York.

Swiss Open starter 18. juli. Du kan følge turneringen VG+.