– Det er en del teknisk utstyr som skal leveres og en del infrastruktur som skal opp. Men det ser positivt ut, og alt ligger til rette for at vi er klare når sesongen starter til neste år.

Det sier Nils Fisketjønn, direktør i Konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund (NFF).

Videodømming, eller Video Assistant Referee (VAR) innføres altså i Eliteserien fra 2023. Det er foreløpig en del detaljer som gjenstår, men dette er det VG vet så langt om videodømmingen som innføres neste sesong.

VAR-rom i Oslo

– Vi går for en sentralisert løsning. Det bygges nå et senter i Oslo. Der vil dommerne sitte, med en direktelinje til stadion, fortsetter Fisketjønn.

Dermed vil det bygges et VAR-rom som skal brukes under eliteseriekampene i neste år. Det vil bygges på Holbergs plass i Oslo.

– Det er kostnadsbesparende. Den alternative løsningen er en van som kjører rundt fra stadion til stadion. Så man slipper transport av både teknisk utstyr og personale, forklarer direktøren om hvorfor de går for en sentralisert løsning.

I dag bruker både Premier League og Bundesliga en slik sentralisert løsning som Fisketjønn snakker om.

Det er likevel ikke tiltenkt å innføre mållinjeteknologi, slik mange av de store ligaene har. Grunnen er enkel; mållinjeteknologi vil være overflødig med VAR, ifølge Fisketjønn.

– Det er en ganske kostbar sak. Vi snakker om flere titalls millioner per år. Vi sjekket internasjonalt, og fikk tilbakemelding på at en så stor investering i en så liten liga som vår gir rundt en case per år, gitt at du har VAR. VAR fanger opp det meste, forklarer han.

Leder i konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund, Nils Øyvind Fisketjønn. Foto: Krister Sørbø / VG

Kommer til Toppserien

Per nå er det kun planlagt for innføring av VAR i Eliteserien, men vil på sikt også innføres i Toppserien. Det bekrefter Knut Kristvang, prosjektleder for VAR i Norge.

– Beslutningen om innføringen av VAR gjelder også for Toppserien, men det er ikke bestemt når oppstart av dette skal være. Ambisjonen er å se om det er mulig høsten 2023 i sluttspillet.

VG har tidligere omtalt at den årlige kostnadsrammen for VAR vil ligge på mellom 12 og 18 millioner kroner. Estimatet står seg fortsatt, men det er foreløpig en del som gjenstår.

– Alt er ikke ferdig forhandlet, for eksempel prisen på teknisk utstyr eller størrelsen på dommerhonorarer, sier Fisketjønn.

150 klipp

VG har også vært i kontakt med Terje Hauge, tidligere toppdommer, nå dommersjef i NFF. Han forteller om rundt 50 norske dommere som er i full gang med opplæring i bruken av videodømming.

Hauge forteller at opplæringen foregår i tre faser. Den første fasen er en ren teoridel, den andre er en seanse der 150 klipp og en enkeltkamp skal gjennomgås med argusøyne.

– Vi er kommet halvveis i de 150 klippene, og tar den siste halvparten når VAR-rommet i Oslo er ferdig bygget i høst, forklarer Hauge.

Den tredje fasen er en ren praktisk del der dommerne skal ut og trene praktisk.

– Dommerne skal ut på banen og trene på å kommunisere med VAR-rommet, og det å ta avgjørelser. Dette skal vi trene på blant annet under Norway Cup, fortsetter Hauge.

Terje Hauge, dommersjef i NFF. Foto: Trond Tandberg / Getty Images

Denne sesongen har det stormet rundt de norske dommerne etter en rekke kontroversielle avgjørelser i hjemlig serie. Hauge er likevel tydelig på VAR skal være så usynlig som mulig, og kun bidra i de mest alvorlige situasjonene.

– Vi har fokus på at kampene kommer til å bli dømt optimalt, og at VAR ikke involveres. VAR skal jo ikke erstatte dommerne. Det skal kun gripe inn i situasjoner som er svart-hvitt, forklarer dommersjefen.

ENESTE MED VAR-SERTIFISERING I NORGE: Espen Eskås. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Mer attraktive dommere internasjonalt?

VG omtalte i forrige uke at Norge ikke har hatt internasjonale toppdommere siden 2017.

Hauge tror innføringen av VAR vil gjøre norske dommere mer attraktive og klare for større internasjonale oppdrag.

– Bare det at vi har begynt å trene på det hjelper oss mye i forhold til antall kamper vi får, og våre dommere blir mer attraktive og UEFA kan begynne å planlegge for å ha med våre dommere i fremtiden i internasjonal fotball.

– Hvor tidlig kan disse dommerne brukes til VAR?

– Våre dommere har forhåpentligvis VAR-lisens før 2023 og vil dermed få kamper med VAR internasjonalt. Det vil vi sikkert se mest til høsten i 2023.

I dag er Espen Eskås, som eneste norske dommer, allerede sertifisert VAR-dommer. Innføringen av VAR har vært mye omdiskutert. Kristvang tror likevel det vil berike norsk fotball, bare det innføres riktig.

– Vi vet at noen er kritiske til bruken av VAR, men vi skal sammen forsøke å finne den beste mulige modellen for hvordan det skal brukes og gjennomføres i norsk fotball.

Knut Kristvang, prosjektleder for VAR i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix