Gjermund Åsen startet sist mot Strømsgodset den 26. juni.

Til kanarifansens glede var han tilbake søndag kveld – og det ga resultater. I det 26. minutt sendte han Lillestrøm i ledelsen 1–0 – og i 2. omgang hadde han målgivende på 3–0-målet mot Sandefjord. Seieren betyr at Lillestrøm går forbi Bodø/Glimt og nå er nummer to på tabellen når begge har 19 kamper.

Lillestrøm med og uten Åsen fra start i ligaen er faktisk to forskjellige ting:

• LSK med Åsen fra start: 2,4 poeng per kamp (12 kamper, 9–2–1 og 29 poeng).

• LSK uten Åsen fra start: 1,5 poeng per kamp (7 kamper, 3–2–2 og 11 poeng).

Før søndagens kamp mot Sandefjord hadde Åsen spilt til sammen bare 50 minutter på de siste seks siste seriekampene. Han har slitt med to forskjellige skader som har holdt ham utenfor spill.

Scoringen mot Sandefjord betyr at Gjermund Åsen har scoret seriemål i 12 sesonger på rad (øverste og nest øverste nivå).

Merkelig mål

Det var for øvrig et merkverdig mål: Vetle Dragsnes kom alene igjennom, men keeper Hugo Keto var flott ute og stoppet LSK-spilleren. Gjermund Åsen fanget opp ballen, som etter hvert skulle treffe både en liggende Dragsnes og Sandefjords Fredrik Flo før den gikk fra Åsen og i nettmaskene.

– Åsen alene er ikke rare karen – men han er veldig flink til å passe på at han ikke er alene. Han er en god leder og en god fotballspiller. Summen av det løfter oss i dag, sier LSK-trener Geir Bakke til VG.

– Jeg har vært med ei stund. Jeg løper utpå der og forteller lagkameratene mine hvor gode de er. Selvtillit. Om det er noe vi kan rette på. Jeg «hyper» guttene. Det er viktig å være konstruktiv. Det hjelper ikke å stå og brøle, sier Åsen selv.

ÅRÅSEN-HELT: Vetle Dragsnes var involvert i tre LSK-mål mot Sandefjord søndag. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sandefjords Mats Haakenstad – med en fortid på Åråsen – innrømmet at LSKs ledermål var fortjent, selv om det kom etter «litt tilfeldigheter»:

– De trykker oss tilbake, men så synes jeg at vi er best etter scoringen, sier Haakenstad til Discovery+.

Komfortabelt

Tidlig i 2. omgang økte Lillestrøm til 2–0. Kasper Kairinen hadde kommet inn i pausen for Holmbert Fridjonsson. Han skjøt hardt utenfor keeper Hugo Ketos rekkevidde. Det er finnens første seriemål siden juli i fjor.

Vetle Dragsnes hadde vært nest sist på de to første målene, og etter 68 minutter skulle han også komme på scoringslisten da han dundret inn 3–0 etter pasning fra gjett hvem? Gjermund Åsen, selvfølgelig.

– Dette var en skikkelig «back-on-track»-kamp. Dette er dette nivået vi skal være på, sier Dragsnes til Discovery+.