Avslappet stemning da Team Ingebrigtsen inntok Glasgow onsdag middag og ble plassert på hotell ved bredden av River Clyde. Avslappet stemning da Team Ingebrigtsen inntok Glasgow onsdag middag og ble plassert på hotell ved bredden av River Clyde. Foto: Egil Ø. Nærland

Jakob Ingebrigtsen jakter to EM-titler - storebrødrene er hans fremste konkurrenter

De snakker lite om medaljer og mye om den gode følelsen, det gode løpet, men Jakob Ingebrigtsen kommer ikke bort fra at han er favoritt til to EM-gull innendørs i Glasgow.

Glasgow (Aftenbladet): Han starter på 1500 meter og 3000 meter. Og sannsynligvis får han tettest konkurranse av Filip på 1500 meter og Henrik på 3000 meter.

Det er bare 35 minutter mellom forsøksheatene fredag, men det betyr ikke veldig mye, mener Jakob:

– Programmet står kanskje litt i veien, men jeg tror ikke det har så mye å si, verken for kvaliken eller løpene lørdag og søndag.

Jakob er spent på sine egne tider

– Jeg har ingen eksakte mål, men jeg har sagt at jeg er her for å gjøre det så bra som mulig, for å springe så fort som mulig. Så det er jo det som blir spennende, å se hvor godt det blir.

18-åringen som forrige onsdag løp fra den ferske verdensrekordholderen på 1500 meter innendørs, Samuel Tefera, og vant vinterens verdensfinale i Düsseldorf, vurderer som alltid helt rolig når Aftenbladet snakker med ham på vei fra Amsterdam til Skottland sammen med Henrik, Filip og Gjert Ingebrigtsen.

EM innendørs på Emirates Arena er pekt ut som et hyggelig konkurranseavbrekk på treningsveien til en utendørssesong som først kulminerer med VM i Qatar så sent som i oktober.

Brødrene har ulikt utgangspunkt før mesterskapet i Skottland.

Filip ble syk og står over 3000 meter

Filip Ingebrigtsen hadde bestemt seg for å løpe to distanser som Jakob, han gjennomførte en solid 3000 meter på 7.49 i Bærum for vel to uker siden, og han dro til Düsseldorf forrige onsdag sammen med Jakob etter ypperlige treningsøkter.

Selv om han gjennomførte solid til personlig rekord 3.38,62 og tredjeplass i Tyskland, manglet det siste kicket. Forklaringen var enkel.

– Han hadde pådratt seg en forkjølelse og fikk nesten ikke puste etter løpet, forklarer trenerpappa Gjert.

– Det slo ut for fullt da jeg kom hjem og ble sengeliggende. Det er årsaken til at jeg står av 3000 meter her og bare løper 1500 meter, sier Filip.

Tar ingen sjanser

– Alt føles vel nå, men det er ingen vits å ta noen sjanser og presse for hardt, tilføyer han.

Eldstemann Henrik Ingebrigtsen gjør motsatt, han løper 3000 meter.

– Grunntreningen er solid, og ut desember fungerte alt som det skulle. Senere har jeg følt meg tung og uten sprut, men de siste dagene har gitt noen oppmuntringer, noen lyspunkt, forteller Henrik.

– Og fortsatt er det litt tid før løpene her i Glasgow.

Henrik på vei ut av tung periode

– Tidligere var målet medalje her, men nå kjenner jeg mest etter om kroppen begynner å lystre igjen. En god følelse er det viktigste.

– Det virker heldigvis som at jeg er på vei ut av den tunge perioden, sier Henrik.

Til tross for at Filip og Henrik har noen utfordringer, er det liten tvil om begge, hver på sin distanse, blir blant Jakobs fremste konkurrenter om EM-medaljer.

– De er helt sikkert oppi toppen der begge to, ellers er det noen briter her, Kalle Berglund fra Sverige og Marcin Lewandowski.

– Det er andre óg, men det er vanskelig å vite hvor god form de er i siden dette er innendørs, men det gjelder jo oss også, sier Jakob Ingebrigtsen.

Han har feltets beste tid på 1500 meter med 3.36,02 (verdensrekord U20 satt for én uke siden), men han har lite å slå i bordet med på 3000 meter, et titalls løpere har bedre personlig rekord enn Jakobs 7.56,74, men det har aldri vært noen hindring når 18-åringen banker sine konkurrenter.

Slik er programmet:

  • Fredag klokken 1230: 1500 meter kvalik med Jakob og Filip Ingebrigtsen.
  • Fredag klokken 1305: 3000 meter kvalik med Jakob og Henrik Ingebrigtsen.
  • Lørdag klokken 2047: 3000 meter finale.
  • Søndag klokken 2101: 1500 meter finale.