Et klassisk hoppukebilde. Mann som flyver med sentrum av Innsbruck under seg. Dette er Peter Prevc som var den suverene vinneren av forrige sesongs utgave av den klassiske konkurransen. Et klassisk hoppukebilde. Mann som flyver med sentrum av Innsbruck under seg. Dette er Peter Prevc som var den suverene vinneren av forrige sesongs utgave av den klassiske konkurransen. Foto: DOMINIC EBENBICHLER, NTB Scanpix

10 ting du kanskje ikke visste om Hoppuka

Det er et av verdens største årlige vintersportsarrangement.

OBERSTDORF: I Norge heter det bare den tysk-østerrikske hoppuka. Det egentlig navnet er Vierschanzentournee. I år blir det arrangert for 65. gang og nyttårshopprennet fra Garmisch-Partenkirchen er kanskje det eneste idrettsarrangement i nordiske grener som vises i land hvor de knapt vet hva en hoppbakke er.

Her er 10 ting som du kanskje ikke visste om hoppuka.

1) Den første utgaven.

Etter at det hadde blitt enighet om at det skulle arrangeres en internasjonal hoppturné på slutten av 40-tallet, ble den første Hoppuka innledet med nyttårshopprenn i Garmisch-Partenkirchen på 1. nyttårsdag i 1953. Asgeir Dølplads fra Norge vant det aller første rennet. Men det var ikke han som ble sammenlagtvinner. Det ble østerrikeren Sepp Bradl. Denne første hoppuka var den eneste hvor alle renn ble arrangert etter nyttår.

Ingen har klart å kopiere Bjørn Wirkolas tre hoppukeseiere på rad på slutten av 60-tallet. Ingen har klart å kopiere Bjørn Wirkolas tre hoppukeseiere på rad på slutten av 60-tallet. Foto: Bjørn Finstad, NTB Scanpix

2) Flest seiere

Bjørn Wirkola og Jens Weissflog (DDR/Tyskland) har rekorden for flest vunne enkeltrenn i hoppuka. Begge har vunnet 10 ganger. Bjørn Wirkola står også for en rekord som ingen har klart å slå. Han er den eneste hopperen som har vunnet hoppuka tre år på rad (1967-69).

3) Bakkene

Hoppuka arrangeres i fire bakker, to i Tyskland (Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen) og to i Østerrike (Innsbruck og Bischofshofen). Bakkene er jevnstore med Bergiselbakken i Innsbruck som den minste av de tre.

Sigurd Pettersen i jubelåret da han vant hoppuka. Her i Oberstdorf hvor han fortsatt har bakkerekorden med det lengste hopet i hoppukas historie, 143,5 meter. Sigurd Pettersen i jubelåret da han vant hoppuka. Her i Oberstdorf hvor han fortsatt har bakkerekorden med det lengste hopet i hoppukas historie, 143,5 meter. Foto: Terje Bendiksby, NTB SCANPIX

4) Lengste hopp

De lengste hoppene i Hoppuka har norske Sigurd Pettersen og sveitsiske Simon Ammann stått for. Sigurd Pettersen hoppet 143,5 meter i Oberstdorf i 2003. Det er fortsatt bakkerekorden i denne bakken. Han vant Hoppuka den sesongen. Simon Ammann hoppet 143,5 meter i Garmisch-Partenkirchen i 2010. Det er fortsatt bakkerekord i den gamle OL-bakken.

5) Norske vinnere

Norge har åtte forskjellige hoppere som har vunnet sammenlagt. Her er vinnerne: 53-54: Olav Bjørnstad, 62–63 Toralf Engan, 64-65: Torgeir Brandtzæg, 66-67, 67-68, 68-69: Bjørn Wirkola, 71–72 Ingolf Mork, 93-94: Espen Bredesen, 03-04: Sigurd Pettersen, 06-07: Anders Jacobsen. 6) Flere seiersrekorder Sven Hannawald er den eneste hopperen som har vunnet i alle fire bakken. Det skjedde i 2001–02. Janne Ahonen har vunnet flest hoppuker sammenlagt med sine fem seiere. Jens Weissflog har vunnet fire ganger sammenlagt.

7) Duellene

Hoppuka er den eneste konkurransen i verdenscupen hvor det hoppes etter et utslagssystem. De 50 hopperne som kvalifiserer seg til rennet hopper cup mot hverandre hvor vinneren av kvalifiseringen møter den som er rangert som nummer 50 i kvalifiseringen. De 25 vinnerne av utslagsrunden går til finaleomgangen uansett resultat. De fem beste taperne av duellene får også hoppe andre omgang.

Daniel-André Tande er det norske håper i den 65.utgaven av Hoppuka. Daniel-André Tande er det norske håper i den 65.utgaven av Hoppuka. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

8) Det norske laget

Norge har med seks hoppere til den 65. utgaven av hoppuka. En av dem er blant favorittene, Daniel-André Tande. Med seg på laget har han Andreas Stjernen, Anders Fannemel, Tom Hilde, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud.

9) Premiepenger

Det skal være lønnsomt å vinne et renn i Hoppuka. For seier i enkeltrenn er premier 10.000 sveitserfranc (89.000 kroner). Sammenlagtvinneren stikker av med en premiepott på 20.000 sveitserfranc (178.000 kroner) i tillegg til en bil.

Janne Ahonen har vunnet flest hoppuker sammenlagt med sine fem seiere. Ahonen er også den siste hopperen som har vunnet sammenlagt uten å vinne enkeltrenn. Janne Ahonen har vunnet flest hoppuker sammenlagt med sine fem seiere. Ahonen er også den siste hopperen som har vunnet sammenlagt uten å vinne enkeltrenn. Foto: JAN PITMAN, NTB Scanpix

10) Seier uten seier

Det er fullt mulig å vinne hoppuka uten å vinne ett eneste av de fire enkeltrennene. Det har skjedd åtte ganger i historien. Sist det skjedde var 1998–99 da Janne Ahonen vant uten seier i noen av bakkene.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi kårer oss gjennom idrettsåret 2016: