Den norske troppen til VM i friidrett i London inneholder i øyeblikket 12 navn. Det er ikke helt utelukket at den kan bli utvidet.

Mandag presenterte landslagssjef Håvard Tjørhom listen over utøvere som kan forberede seg til mesterskapet i august. Blant dem var 16 år gamle Jakob Ingebrigtsen.

Det var egentlig ikke planen at yngstebror Ingebrigtsen skulle delta i årets verdensmesterskap i London. Alt endret seg da han nylig overrasket stort og løp godt under VM-kravet i debuten på 3000 meter hinder.

– Det er helt unikt

I samme slengen satte unggutten fra Sandnes europeisk juniorrekord med tiden 8.26,81. Søndag tok han også et overlegent gull på distansen under U20-EM i Italia. Dagen etter kom bekreftelsen fra Norges Friidrettsforbund (NFIF) om at Jakob Ingebrigtsen er en del av den norske VM-troppen.

– Det er klart at det er spesielt. 16 år er ungt, men samtidig lever og bor han i et toppidrettsmiljø med en far som etter hvert har ti års erfaring som trener. Han har også to brødrene som har konkurrert internasjonalt i flere år. Sånn sett er han eldre i konkurransealder enn 16, sier NFIFs toppidrettssjef Håvard Tjørhom til NTB.

I helgen dominerte Jakob Ingebrigtsen U20-mesterskapet i italienske Grosseto. Han tok to av tre mulige gull, og rogalendingen kunne fort stått igjen med en EM-trippel om han ikke hadde gått i bakken i nest siste sving på 1500-meteren.

– Han ville hatt gode muligheter til det om det ikke hadde vært for fallet. I tillegg var han suveren mot konkurrenter som var eldre enn ham. Det er helt unikt. Både Jakob og faren skal berømmes. Det ble lagt et offensivt opplegg. Samtidig tror jeg nok de trekker litt læring ut av det som skjedde på 1500 meter, men det er små marginer, sier Tjørhom.

Dette er Norges tropp

Den fulle listen besto av fem kvinner og sju menn.

Jonathan Quarcoo (200 meter), Karsten Warholm (400 meter hekk), Filip Ingebrigtsen (1500 meter), Jakob Ingebrigtsen (3000 meter hinder), Sondre Nordstad Moen (5000 meter), Martin Roe (tikamp) og Håvard Haukenes (kappgang) skal representere Norge på herresiden.

Isabelle Pedersen (100 meter hekk), Amalie Iuel (400 meter og 400 meter hekk), Hedda Hynne (800 meter), Karoline Bjerkeli Grøvdal (1500 og 5000 meter) og Sigrid Borge (spyd) er de norske håpene på kvinnesiden.

Samtlige 12 har klart VM-kravet til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Stor tropp

Troppen er én av de største til et VM på lenge.

- Vi føler at alle som er her er godt innenfor det vi satte som krav. Sånn sett er det en veldig spennende tropp, sier landslagssjef Håvard Tjørhom til NTB.

- Det er ulike utøvere her. Noen er mer rutinerte enn andre. For noen vil mesterskapet bli læring, men samtidig er det likevel utøvere som har prestert bra. De er ikke kun med for læringen, tilføyer han.

Sistemann til å klare kravet var Sondre Nordstad Moen. Han løp inn til sterke 13.20,16 på 5000-meteren under et internasjonalt stevne i belgiske Heusden-Zolder lørdag. Det var personlig rekord.

Vidar-løper Nordstad Moen har for øvrig klart VM-kravet også på maraton, men prioriterer å løpe på bane i årets mesterskap.

Orion-sprinter Jonathan Quarcoo sikret for øvrig VM-billetten da han løp 200-meteren på 20,39 under U23-EM i Bydgoszcz nylig.

- 16 år er ungt

Tvil har det også vært rundt 16 år gamle Jakob Ingebrigtsens VM-kandidatur. Mesterskapet i London var opprinnelig ikke med i planene til stortalentet, men det forandret seg etter at unggutten smadret VM-kravet på 3000 meter hinder i sitt første forsøk på distansen.

Etter gullet på samme distanse i U20-EM søndag, besluttet yngstebror Ingebrigtsen i samråd med trener og pappa Gjert å satse mot senior-VM.

- 16 år er ungt, men samtidig lever og bor han i et toppidrettsmiljø med en far som etter hvert har ti års erfaring som trener. Sånn sett er han eldre i konkurransealder enn 16, sier Tjørhom.

IAAF kan samtidig invitere enkeltutøvere som ikke har klart kravet. Det gir en åpning for at den norske troppen kan bli utvidet.

VM i London arrangeres fra 5. til 13. august.

(©NTB)