TILBAKE: Her er Runar Espejord på flyplassen i Tromsø tirsdag formiddag. TILBAKE: Her er Runar Espejord på flyplassen i Tromsø tirsdag formiddag. Foto: Ronald Johansen

Kan skape seg et ordentlig ettermæle

KOMMENTAR: En TIL-retur for Runar Espejord (24) lå i kortene. Men ikke allerede etter ni måneder.

Bare noen dager før julaften i fjor ble den ventede overgangssaken rundt Runar Espejord løst. Heerenveen betalte rundt fem millioner kroner, og Espejord kunne starte på proffeventyret som hadde ligget lenge i kortene.

Helt siden 2013 hadde den nederlandske klubben fulgt tromsøgutten fra Sydspissen – sønn av klubblegende Lars Espejord. Bare skader, flere av dem alvorlige, gjorde at TIL-exiten ikke hadde skjedd tidligere.

Selv møtte jeg Espejord tilfeldig på Gardermoen denne dagen. Han var som snarest innom etter å ha tatt morraflyet fra Tromsø for å ta neste fly videre til Amsterdam. Der ventet klubbrepresentanter som skulle kjøre han den drøye timelange turen til Heerenveen for å signere en treårskontrakt. Han framsto ikke særlig nervøs, der han sto rett utenfor dørene til utenlandsdelen av flyplassen.

Planen var å spille inn Espejord utover våren. Ikke før sesongen 2020/21 skulle han være et fast innslag.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø.

I dag vet vi at det ikke gikk helt etter planen ettersom en munnbindkledd Espejord allerede tirsdag formiddag var på plass i Tromsø. Nyheten om at Runar Espejord gjør comeback i TIL på en låneavtale ut sesongen sprakk kvarteret før kampstart mellom Sandnes og TIL mandag kveld. Da sto hovedtrener Gaute Helstrup ute på banen sammen med spillerne sine, for å gjøre de siste forberedelsene. Selv satt jeg på øverste rad av det koronatomme stadionet som på utsiden har utsikt til de jærske slettene.

Bare timer tidligere var forhandlingene ferdige, og etter det iTromsø er kjent med kunne overgangen gått i vasken så sent som samme dag.

Men selv om Espejord nå er tilbake betyr det ikke at han er historie i den nederlandske klubben. Det vil fra TIL-hold utover høsten garantert jobbes for å beholde han på også i 2021 hvis han blir en suksess.  Trolig uten at akkurat det vil lykkes. Planen er fortsatt han skal tilbake 2. januar for å konkurrere om en plass der nede. For når Espejord ikke var et førstevalg, kom tanken om å leie han ut.

At det var TIL som skulle ende opp som destinasjon var langt fra gitt. Flere eliteserieklubber i Norge var på banen. Samt en klubb på toppnivå i Polen og en nivå 2-klubb i Nederland.

Espejord ga Heerenveen klar beskjed. Han ville hjem til Tromsø igjen for på denne måten å få spilletid og selvtilliten i orden. Slik vil alle med hjertet i TIL høre.

Rent sportslig er dette lånet i overkant av hva TIL kunne få til slik ståa er i klubben. Med divisjonsstatus i OBOS-ligaen og dårlig økonomi er TIL ikke attraktive for særlig mange. Vi skal ikke lenger tilbake enn til i vinter da ganske ordinære spisser som Benjamin Stokke og Steffen Lie Skålevik anså Tromsø som så lite interessant at de i stedet valgte andre klubber. Og signeringen av Espejord er en erkjennelse av at Fitim Azemi trengte hjelp og avlastning i toppledet hos «Gutan».

Å hente Espejord er heller ikke gratis. Selv om Espejord går ned i lønn, må TIL trolig ut med minst en halv million kroner regnet ut fra hva han har i månedslønn i Heerenveen. Den risikoen har TIL vært villig til å ta for å styrke sjansen for å rykke opp på første forsøk.  

Så skal vi ta med oss at Espejord fikk en skrekkelig avslutning i TIL. Et nedrykk fra Eliteserien på målforskjell gjorde vondt for den frittalende 24-åringen, som tidligere i fjor høst hadde levert en minneverdig slakt av eget lag etter 0-4-tapet i Bodø. I et ganske profilfattig lag får TIL en befriende ærlig type inn. En som ikke pakker inn det han mener, på godt og vondt.

Nå har Runar også fått en ny mulighet til å skape et skikkelig sportslig ettermæle i Tromsø gjennom å gjøre som Peter Kovacs i 2002. Komme inn halvveis i sesongen, bøtte inn mål, og sende TIL tilbake dit de hører hjemme.

At TIL henter tilbake spillere som er solgt til utlandet er blitt en tradisjon. Men at returen i tilfellet med Runar Espejord skulle skje så raskt som etter bare ni måneder hadde få sett komme.

Selv om det ikke er noen framtid utover de neste månedene for TILs del i Runar Espejord, vil han uansett være en attraksjon byen har på lånt tid. For dette er ingen ukjent gambling fra en annen verdensdel, men en lokal gutt som har noe å komme med. Og noe å bevise.