Torsdag konkluderte styret i Verdens Antidopingbyrå (WADA) med at Russland skal tas inn i varmen igjen. Visepresident Linda Hofstad Helleland stemte mot forslaget, men fikk kun støtte av ett annet styremedlem.

Phelps, som tok ikke mindre enn 23 OL-gull fordelt på fire sommerleker fra 2004 til 2016, kaller beslutningen om å oppheve Russlands tre år lange utestengelse «trist».

– Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen og deretter prestere, sa han til journalister i Hongkong fredag.

Trist

Russland ble utestengt i 2015 i kjølvannet av avsløringene om omfattende dopingbruk, men torsdag løftet WADA-styret suspensjonen, forutsatt at russerne i tiden som kommer gir tilgang til dokumenter og dopingprøver fra antidopinglaboratoriet i Moskva.

– Dette er trist å se. Jeg har sagt fra om disse tingene, og jeg har blitt avhørt om dem. Fortsatt skjer det ingenting. Jeg antar at det fører oss dit vi har kommet nå, og hva skjer så videre? Hva mer kan vi gjøre? sier Phelps.

– Noen må ta ansvar, og vil ikke WADA ta tak i disse tingene, må noen andre gjøre det, tilføyer han.

Frustrert

Han har ikke mye til overs for WADA-styrets beslutning.

– Det er frustrerende å se en organisasjon som WADA gjøre dette mot idretten. Jeg har snakket om dette lenge, og jeg aner faktisk ikke om jeg noen gang konkurrerte i et felt som var helt rent. Det er ganske trist, at man kan si noe sånt om et OL og VM. Nå er jeg bare forbannet.

Phelps sier videre at han ikke ser fram til å forklare sine barn torsdagens WADA-beslutning. Den amerikanske svømmelegenden er klar på at han mener urene utøvere ikke bør få konkurrere.

– Andre mener tydeligvis ikke det samme, sier Phelps.

(©NTB)