Uten Therese Johaug (32) og Heidi Weng (29) på start, innfridde Fossesholm som favoritt på 10 kilometeren i NM.

Forrige gang en junior tok NM-gull for seniorer var da Ingvild Flugstad Østberg tok NM-gull på 15 kilometer fellesstart med skibytte for 12 år siden som 18-åring.

Og Fossesholm er i godt i selskap, før Østberg var det Johaug som sto for junior-bragden da hun knuste Marit Bjørgen med 50 sekunder på tremila i NM i Nybygda i 2007.

Og det er ikke bare i NM Fossesholm vil kopiere Johaug. Johaug tok bronse på VM-tremila i Sapporo som 18-åring.

– Skal kjempe om VM-medalje

– Jeg drar ikke til VM for å kjempe om topp 20-plasseringer. Om det blir medalje eller ikke vet jeg ikke, men jeg skal kjempe der oppe, sier Fossesholm til VG og fortsetter:

– Jeg skal kjempe om medalje, men det er det mange som gjør. Men å innfri er noe helt annet.

14 ÅR SIDEN: Therese Johaug tok sitt første NM-gull i 2007. Da var hun 18 år. Foto: Stian Lysberg Solum

Fossesholm gikk fortest fra start til mål, og avstanden til konkurrentene ble bare større og større.

Til slutt vant junioren med 31,1 sekunder til Ragnhild Haga. Kathrine Rolsted Harsem tok bronsen, 47,3 sekunder bak.

19-åringen fra Eiker Skikubb utenfor Drammen ble nummer 11 i sin NM-debut for snart tre årsiden på 5-kilometeren i Alta. Bjørgen vant, Fossesholm var 54,9 sekunder bak den pensjonerte langrennsdronningen i mål.

Fossesholm tok to NM-medaljer i fjor, bronse på 15 kilometer fellesstart med skibytte og 15 kilometer klassisk fellesstart.

Fossesholm er sammen med Johaug og Heidi Weng en av Norges tre beste distanseløpere.

– Mye jobb

– Det betyr mye for meg. Jeg har lagt ned mye jobb for å komme hit, det vet jeg det er mange andre som har gjort også, sier Fossesholm til VG.

Til helgen skal hun gå verdenscup i Lahti. Der er det 15 kilometer fellesstart med skibytte og stafett.

– Fossesholm viser frem en seniorprestasjon. Hun er en medaljekandidat i VM, hvert fall på 10 kilometer friteknikk, sier kollega Torgeir Bjørn.

Med tirsdagens sølv styrket Ragnhild Haga sine muligheter med tanke på VM. Også Kathrine Harsem har meldt seg på i VM-kampen.

Dette er Norges tropp til verdenscuprennene i Finland: Johaug, Weng, Anne Kjersti Kalvå, samt Lotta og Tiril Udnes Weng.

Rettelse: VG skrev i en versjon av denne saken at Johaug var den forrige junioren som tok NM-gull for seniorer blant damene. Det stemmer ikke. Ingvild Flugstad Østberg tok NM-gull som junior i 2009, på hjemmebane på Gjøvik.