Stine Bredal Oftedal dro i gang en voldsom norsk revansje etter tomålstapet for Danmark onsdag. Som i fjorårets VM-finale sto de franske OL-vinnerne igjen fullstendig ribbet etter 60 minutter mot Norge. OL-vinnerne brøt sammen mot superkeeper Silje Solberg-Østhassel og resten av det norske forsvarsspillet.

Begge får det maksimale - 10 poeng - på VG-børsen.

– Det er veldig veldig deilig, jeg er lettet og glad. Vi gjøre en fantastisk kamp og det passer veldig bra, sier Bredal Oftedal til VG.

Norge leverte sin suverent beste prestasjon i Ljubljana og skal søndag kjempe for Norges niende EM-tittel av 15 mulige. EM-eventyret tar aldri slutt for håndballjentene.

– Det er fantastisk. Jeg vil si at vi spiller Frankrike ut av hallen, og det er en fantastisk følelse, sier Henny Reistad til VG.

Norge har fått en treg start i mange EM-kamper. Men ikke i kveld.

– Det ble litt forløsende. Det lå lenge og vippet. Vi rotet vekk litt baller når vi hadde muligheten, men det løsnet. Da var det akkurat som å dra ut proppen, da rant det ut, sier Hergeirsson til Viaplay.

Stine Bredal Oftedal var påskrudd fra start. Norges kaptein gikk foran med å feie inn 1–0 med en suser på 107 km/t. Hun fortsatte med å få det franske forsvaret til svaie. Hun klinket inn fem mål før pause og skaffet tre straffer.

– Jeg orket ikke føle meg som etter Danmark-kampen, sier Bredal Oftedal til Viaplay.

– Hun har vært fenomenal og gått foran som den kapteinen hun skal være, meldte ekspert Karoline Dyhre Breivang i pausen.

Nora Mørk fortsatte sin fenomenale straffeskyting fra tidligere i EM (20 mål på 21 straffer). Hun satte inn fem av fem før pause. Med variasjon og finesse.

Cleopatre Darleux fant ikke ut av dem, men Frankrikes keeperdronning viste at hun var sjefen på de norske kantskuddene. Bare Emilie Hovden klarte å sette ballen inn fra kanten på seks norske forsøk i 1. omgang.

I motsatt ende begynte det litt forsiktig for Silje Solberg-Østhassel.

Men så kom det. Den tidligere Issy Paris-keeperen brakte Frankrike til fortvilelse både i fjorårets VM-finale og i EM-finalen 2020. Godt hjulpet av et stadig mer aggressivt norsk forsvar. Thale Rushfeldt Deila kom nok en gang inn og viste hvilken duellspiller hun er.

Solberg-Østhassel avsluttet omgangen med en dobbeltredning som var de første 30 minuttenes største prestasjon. Dermed ledet hun keeperkampen mot Darleux mens Norge ledet 12–11.

Troen på en ny EM-finale glødet i den norske garderoben.

Etter pause startet det med en ny redning signert Solberg og en scoring av Mørk.

Norge ledet for første gang i kampen med to mål. Stresset økte hos forhåndsfavoritten i blått. Bredal Oftedal spilte opp Henny Reistad til en superscoring som minnet om VM-finalen i fjor.

Spenstfenomenet i drakt nummer 25 løftet seg opp mot taket og klemte inn et supermål til før Stine Skogrand satte inn norsk tremålsledelse – 17–14 – på en retur ute på høyrekanten.

Det begynte å lukte EM-finale av de hvite draktene. Reistad skaffet både en utvisning og en straffe. Mørk hamret læret i nettaket. Norge ledet 18–16 med 20 minutter igjen.

Frankrike var i villrede. Olivier Krumbholz tok time out i sin kamp nummer 500 som fransk landslagssjef.

Thorir Hergeirsson fortsatte jobben i sin kamp nummer 307 for Norge.

Sunniva Næs Andersen har slitt fra venstrekanten i EM, bommet to skudd før pause, men scoret på et Mørk-innspill på strek. Norge ledet 20–17 og Frankrike-stjernen Estelle Nze Minko klarte ikke å sette en kjempesjanse på Solberg-Østhassel.

Maren Aardahl fikk kveldens første norske utvisning da hun havnet på etterskudd. Frankrike spilte seg til straffe. Katrine Lunde kom inn og Grace Zaadi traff 42-åringen. Dommerne måtte ut for å vurdere rødt kort på Frankrikes midtpunkt.

Men vurderte situasjonen til at Lunde ble truffet i armhulen og ikke i fjeset.

Frankrike lynkjappe Nze Minko frem i forsvaret. Reistad brukte plassen til å finne Vilde Reistad. Så banket underarmen til Stine Bredal Oftedal inn 22–19 til Norge.

Comeback-kid Sunniva Næs Andersen ordnet 23–19 på pasning fra Reistad.

Norge var 10 minutter fra EM-himmelen.

Og nærmet seg enda nærmere da Thale Rushfeldt Deila banket 24–19 i krysset. Den hadde ikke onkel Sigurd Rushfeldt gjort bedre.