Strøkent naturgress, flomlysene på og publikum på plass. Det var duket, dekket og klart for fotballfest på Lerkendal stadion.

Men før festen kom ordentlig i gang dukket det opp en spesiell situasjon. Etter fem og et halvt minutt kom gjestenes spiss Jonatan Braut Brunes i løpeduell med vertenes bakerste mann, midtstopper og kaptein Markus Henriksen.

Tross Braut Brunes fall og febrilske rop etter frispark, så vinket hoveddommer Espen Eskås spillet videre. Da lagene gikk i garderoben 40 minutter senere var det åpenbart at Braut Brunes ikke var ferdig med situasjonen:

– Det er et soleklart rødt kort og frispark. Markus (Henriksen) sier det selv. Dommeren ser det ikke. Det er katastrofe og jævla irriterende, sa en nådeløs 22-åring i pauseintervjuet med Discovery+ som du kan se øverst i saken.

Det var ikke bare dommeravgjørelsen som gikk i Rosenborgs favør før pause:

Innrømmer feil

Etter kamp erkjenner Espen Eskås i intervjuet med VG at situasjonen burde blitt håndtert annerledes:

– Jeg har veldig dårlig vinkel og opplever situasjonen tydeligvis helt feil. Man ser på reprisen at det skulle vært både frispark og rødt kort.

Eskås er ansett som kanskje norsk fotballs dyktigste dommer, og nylig dømte han Champions League-oppgjøret mellom Celtic og RB Leipzig med bravur.

– Min umiddelbare tanke er at denne feilen hadde vært unngått om jeg hadde posisjonert meg bedre. Nå skal jeg hjem og studere enda nøyere hvordan jeg taklet situasjonen, sier 34-åringen til VG.

KAMPLEDER: Espen Eskås. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Dansk dynamitt – igjen

Kampen var enda ung da en genial gjennombruddspasning fra Carlo Holse fant hans danske landsmann og lagkamerat Casper Tengstedt bak det marineblå forsvaret. I sedvanlig, rolig Tengstedt-stil rullet han kula videre til Ole Sæter som trolig satte et av karrierens enkleste mål.

Fem minutter senere var det en ny Rosenborg-danske som ville finne landsmann Tengstedt i bakrom. Fra sentralt i banen spilte Victor Jensen en tilsynelatende enkel pasning gjennom et vidåpent Strømsgodset-forsvar.

Alene med keeper hadde Tengstedt ikke mulighet til å spille Sæter på nytt, så denne gangen rundet han Viljar Myhra i borteburet før han trillet inn 2–0 og sikret scoring i sin sjette strake hjemmekamp.

Dermed har Tengstedt fortsatt scoret i hver hjemmekamp siden overgangen fra danske AC Horsens i august.

– Starten på kampen er så som så, men vi får to kjappe før pause. Vi har stor selvtillit her på Lerkendal, og personlig føler jeg meg veldig tilpass her, sier Tengstedt etter kamp til rettighetshaver.

SCORET IGJEN: Både Ole Sæter (t.v) og Casper Tengstedt (t.h) fant igjen veien til nettmaskene. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Ut med skade

Etter hvilen håpet nok de oppmøtte trønderne å få se et like offensivt og sjanseskapende Rosenborg som de første 45 minuttene, men selv om seieren aldri ble truet skulle nok trener Kjetil Rekdal gjerne vært foruten spesielt én hendelse.

Plutselig tok trondheimsklubbens toppscorer, Sæter, telling etter en ganske ufarlig situasjon. Rosenborgs nummer 27, som har slitt med en ankel de siste ukene, haltet av banen halvannet minutt senere.

Neste helg møter Rosenborg Molde på bortebane, men etter dagens kamp senker Sæter skuldrene til alle som skulle være bekymret:

– Jeg blir klar til kamp, men jeg trenger nok hver hviledag jeg får. Det blir neppe mye trening, men det går fint fordi det er kampene jeg lever for, sier hovedpersonen selv om skaden til rettighetshaver.

IKKE SE, ROSENBORG-FANS: Her halter Ole Sæter av gressmatten på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Resten av kampen, mot det som trygt kan kalles et tafatt bortelag, ble en transportetappe kronet med en perlescoring av innbytter Stefano Vecchia.

Svensken skar i kjent stil inn fra venstre før han curlet ballen bort i lengste hjørne.

– Dette var veldig viktig for meg. Det viktigste er at laget vinner, men det føles utrolig godt å få den ballen i nettet, sier svenske Vecchia som nylig har vært igjennom en tung skadeperiode.

Seieren gir trondheimsklubben tre nye poeng i bagasjen og flytter presset over på Bodø/Glimt og Lillestrøm i Eliteseriens sølvkamp.