Håvard Bøkko ønsket å få se reprise av 2018-OL på TV. Eurosport tente på ideen og sender nå lekene om igjen. Håvard Bøkko ønsket å få se reprise av 2018-OL på TV. Eurosport tente på ideen og sender nå lekene om igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Norsk OL-vinners tips gikk rett hjem hos TV-gigant: – Tror dette er bra for folk

De norske sportskanalene fyller opp sendeskjemaet med repriser fra OL, Champions League og Premier League.

Den aggressive spredningen av det smittsomme koronaviruset har satt en effektiv stopper for så å si all aktiv idrett. Vintersesongen ble brått avsluttet tidligere enn planlagt, mens liga- og landslagsfotballen er satt på vent.

Ingen vet når TV-selskapene igjen kan gi seerne direktesendinger fra Old Trafford, Camp Nou eller Ullevaal stadion.

For å ha noe å fylle de rendyrkede sportskanalene med, tyr de nå til gamle klassikere. TV 2 sender de mest spektakulære Premier League-kampene, og Viasport gjør det samme fra Champions League-arkivet.

På Eurosport blir det mange timer med det beste fra 2018-OL i Pyeongchang i ukene som kommer. Ideen fikk de fra tidligere skøyteløper Håvard Bøkko. Den olympiske mesteren i lagtempo kom med tipset på Twitter i forrige uke.

– Vi luftet ideen i sportsredaksjonen, og det var ingen tvil: Dette måtte vi gjøre, sier fungerende sportsdirektør Morten Johannessen i Discovery Networks i en pressemelding.

Kan bli for mye nyheter

Bøkko innrømmer at han ble overrasket da han fikk vite at forslaget ville bli en realitet.

– Det er gøy, men jeg hadde ikke akkurat troen på at det var noe de kom til å gjøre. Jeg tror dette er bra for folk som nå sitter hjemme og bare ser på nyheter, sier Bøkko.

Som mange andre tilbringer hallingdølen ekstra mye tid i eget hjem om dagen. Han er i karantene etter at begge foreldrene ble bekreftet koronasmittet. Bøkko mener det kan bli for mye inntrykk fra TV-skjermen om krisen verden er i.

– Det er viktig å få med seg nyhetene, men jeg tror det fort blir vel mye om det bare er det som står på. Jeg merket det selv i helgen da jeg bare satt og så på TV. Det er lurt å variere.

  Håvard Bøkko ønsket å få se reprise av 2018-OL på TV. Eurosport tente på ideen og sender nå lekene om igjen. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN NORWAY

  – Vinteridrett og fotball står sterkt i Norge. Så i stedet for å se en Friends-episode for 18. gang, er det bedre å for eksempel se skøyteløp. Jeg tipper OL i reprise trekker flere seere enn et eller annet snookermesterskap i England, sier Bøkko.

  33-åringen gleder seg til OL-sendinger han selv ikke fikk med seg for to år siden. Han skal i alle fall få med seg reprisen av lagtempoen, der han tok gull sammen med Sindre Henriksen, Simen Spieler Nilsen og Sverre Lunde Pedersen.

  – Jeg har sett selve løpet på fire minutter i opptak før, men ikke sendingen og alt som var rundt.

  Må ta vare på lidenskapen

  TV 2 måtte ta i bruk arkivet allerede forrige helg. Dagen før Premier League-runde 30 skulle sparkes i gang, kom nyheten om at alt var utsatt. Kanalens abonnenter måtte dermed få noe annet for pengene.

  Løsningen ble å sende klassiske ligaoppgjør for både nye og gamle seere.

  – Lidenskapen, interessen og engasjementet blir ikke borte selv om levende idrett stopper opp en periode. Det gjelder å finne nye måter å ta vare på den, og gi folk anledning til å engasjere seg, sier TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen.

  Han mener det er viktig å kombinere tilbakeblikk med kåringer, studiosendinger og interaktivitet.

  – Det er med på å bryte isolasjonen og passiviteten jeg tror veldig mange føler på om dagen.

   TV 2s seere avgjorde tidligere i uken hva de mener er tidenes beste Premier League-mål. Vinneren ble Wayne Rooneys brassescoring for Manchester United mot byrival City fra 2011. Foto: DARREN STAPLES, REUTERS / NTB scanpix

   Nødt til å tenke nytt

   TV 2-sjefen varsler at det kan komme flere godbiter utover Premier League.

   – Rettighetseierne er positive til åpne skattekisten. Det betyr også at vi gradvis kan introdusere enda mer innhold, som blant annet sykkelklassikere og kamper fra fotball-VM.

   Samtidig understreker Hagen at TV 2 ikke bare kan lene seg på gamle øyeblikk. Han er overbevist om seerne fort vil kreve noe nytt.

   – Det vil ikke være nok bare å lage en endeløs strøm av reprisesendinger.

    Vegard Jansen Hagen sier sportsredaksjonen i TV 2 i koronatidene nå må skape alt innhold fra bunnen av. Foto: Eivind Senneset / TV 2

    Friminutter fra alvoret

    Også hos Viasport blir det jobbet hardt for å sy sammen et godt opplegg. I midtuken sendte kanalen kamper fra 90-tallet med både Manchester United og Rosenborg. I forkant var det studiosendinger som på en vanlig Champions League-kveld.

    – Folk er sultefôret på sport og ønsker noen friminutter fra alt det som preger nyhetsbildet. Vi merker at dette er noe som settes pris på i en vanskelig tid, sier redaksjonssjef Sjur Molven i sportsavdelingen til Nent Group.

    Lørdag blir seerne servert en av tidenes beste kamper av et norsk lag i Europa: Rosenborgs bortemøte med Borussia Dortmund i Champions League fra 1999. Den blir etterfulgt av 2005-oppgjøret RBK – Arsenal.

    Fredag klokken 19.30 sender også Viaplay MMA-stevnet Cage Warriors – uten publikum for anledningen. Organisasjonen er Europas største og var stedet Conor McGregor slo igjennom før han gjorde stor suksess i Ulimate Fighting Championship (UFC).