To som er mer enn klar for Holmenkollsøndagen. Maren Lundby og Daniel André Tande. To som er mer enn klar for Holmenkollsøndagen. Maren Lundby og Daniel André Tande. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Maren Lundby gleder seg over signaler fra FIS: – Snart er vi på like fot

Søndag hopper både Maren Lundby og Daniel André Tande i Kollen.

HOLMENKOLLEN: Snart er det unormale blitt det normale. For selv om kvinnene har fått lov til å hoppe i stor bakke i Kollen de siste årene, så er det ikke dagligdags kost at de er i stor bakke. Og noen av de gangene de har vært i Kollen, har de har vært litt bortgjemt. En av gangene måtte de hoppe på en torsdag.

– Det er noe ekstra å hoppe for fullt hus, sier Lundby, som gleder seg over alle de gode nyhetene den siste tiden.

– De signalene vi har fått fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) tyder på at det blir flere konkurranser i stor bakke, også for oss. Snart er vi på like fot, sier Lundby, og sikter til herrenes mange muligheter.

Denne sesongen er det kun Lillehammer og Holmenkollen som har fristet med stor bakke. Allerede neste år er det andre boller.

I form før rennet

Den olympiske mesteren trente i Holmenkollen lørdag før herrenes lagkamp.

– Jeg føler at det gikk veldig bra, og akter å legge på enda flere meter i rennet søndag, sier hun.

Hun har tredjeplass fra i fjor, og annenplass fra året før som best. 23-åringen har aldri vunnet i nasjonalarenaen.

Så mye har skjedd den siste tiden at hun hopper i været av entusiasme. For da mektige Walter Hofer i FIS sa at kvinnene skal få flere renn og muligheter, og kanskje også få delta på de samme konkurransene som herrene, følte det til vill jubel.

– Dette liker alle godt. Jeg har snakket med tyskerne og japanerne, som applauderer det som skjer. Det kommer også til å bety en nivåhevning, mener totningen.

Hun drømmer også om å få være med på Raw Air, som ble innledet i Kollen med tellende hopp i lagkampen lørdag, før det første individuelle rennet søndag.

Deretter venter konkurranser på Lillehammer, i Trondheim og Vikersund i løpet av en tidagersperiode der 16 hopp er tellende. Også kvalifiseringen inngår.

I den turneringen skal Tande og resten av nordmennene vise at de behersker hjemmebakkene. Og avslutningen med skiflyvning i Vikersund kommende helg, blir en ekstra spiss på det hele.

Venter stor publikumsoppslutning

Alexander Stöckl, landslagstrener for herrene, merker at landslagsgjengen er tent i fortsettelsen.

– Jeg merker ikke at noen er slitne. Denne turneringen har alle sett frem til. Vi vet dessuten at det er en større premiepott (én million kroner), og at det er solgt flere billetter, sier han.

I Holmenkollen søndag er det ventet i alle fall 20.000 tilskuere, ifølge arrangøren. Hopprennet for kvinner starter klokken 10.10.