Landslagssjef Sondre Skarli mener at det er en latent skøyteinteresse i Norge som viser seg nå når interessen er stor etter OL-gullet. Landslagssjef Sondre Skarli mener at det er en latent skøyteinteresse i Norge som viser seg nå når interessen er stor etter OL-gullet. Foto: NTB Scanpix

Landslagssjefen tar bladet fra munnen: – Nå må vi slutte å få spørsmål om norsk skøytesport er tilbake fra de døde

– Så lenge vi kan levere gode resultater, så tror jeg skøyter blir like populært som langrenn, sier Håvard Holmefjord Lorentzen.

PYEONGCHANG: Håvard Holmefjord Lorentzens OL-gull på 500-meter kronet det som så langt har vært en fantastisk sesong for det norske skøytelandslaget.

Rundt 30 internasjonale pallplasser er det blitt, og i OL har Sverre Lunde Pedersen tatt bronse på 5000-meter i tillegg til Lorentzens gull.

– Det er stor lidenskap for skøyteløp i Norge. Så lenge vi kan levere gode resultater, så tror jeg det blir like populært som langrenn, sa Lorentzen på et spørsmål fra Reuters på den internasjonale pressekonferansen etter gulløpet.

HØYT OPPE: Håvard Holmefjord Lorentzen jublet med neven knyttet da han Foto: Rune Sævig

Mindre Nederland-dominans

Skøyter var lenge nasjonalsport i Norge sammen med langrenn, men siden Johann Olav Koss sine tre gull på Lillehammer i 1994, har det vært langt mellom høydepunktene.

Blant utenlandske journalister var det Norges renessanse som skøytenasjon som var det store temaet i OL-byen mandag kveld.

– Det er ikke bra for en sport når én nasjon vinner alt, slik Nederland har gjort. Men både i dag og i går hadde vi en pall uten nederlendere. Og nå var jeg den eneste europeeren på pallen. Skøyter er en global sport, sier Lorentzen.

I forrige OL, i Sotsji, vant Nederland 23 av 36 skøytemedaljer, inkludert åtte gull.

Også Adresseavisens sportskommentator Birger Løfaldli tok opp temaet skøyter vs langrenn i sin kommentar med overskriften «I dag havner Bjørgen og Klæbo i skyggen».

– Gullet til Lorentzen er ett av de to største norske øyeblikkene så langt i OL, skriver Løfaldli.

Håvard Lorentzen kronet en fantastisk norsk skøytesesong med gull på 500-meter i Gangneung Oval mandag kveld. Foto: Rune Sævig

– På tide å komme opp igjen

Norges landslagssjef Sondre Skarli ble også lenge intervjuet av nederlandske journalister, og fikk mange spørsmål om Norge nå er tilbake.

– Nå må vi slutte å få spørsmål om norsk skøytesport er tilbake fra de døde. Vi er på et veldig høyt nivå nå. Vi er tilbake, sier Skarli.

Landslagssjefen mener det er en latent skøyteinteresse i Norge som viser seg nå når interessen er stor etter OL-gullet.

Lorentzens OL-gull var det første Norge tok siden Ådne Søndrål var best på 1500-meteren i Nagano i 1998. Forrige gang Norge vant 500-meteren i OL var med Finn Helgesen for 70 år siden.

– Det var på tide at Norge kom seg opp på toppen av pallen igjen, sier Lorentzen.