Den norske 31-åringen står med både OL-sølv fra i fjor og VM-bronse fra Eugene tidligere i sommer. Torsdag fullførte han trippelen da han innkasserte sin første EM-medalje i karrieren.

– Bronse-Henriksen, kan du si hva gjorde at du klarte å ta det en gang til i dag?

– Jeg tok sølv i OL, så jeg er ikke Bronse-Henriksen. Jeg er i god form, sier en humrende Henriksen til VG.

– Det er utrolig deilig. Nå har jeg medaljer fra alle de store mesterskapene. Det er sinnssykt gøy, sier han til norsk presse.

Han sikret bronsen med sitt fjerde kast på 79,45 meter. Polske Wojciech Nowicki vant med et kast på hele 82 meter, mens ungarske Bence Halász tok sølv med et kast på 80,92 meter.

Det har vært et tøft år for Henriksen. Han har lenge slitt med kneproblemer, noe han kjente godt på under EM. Under VM i sommer, der han tok bronse, hadde han hjerteflimmer. Dette skal han opereres for i begynnelsen av september. Da får han også tid til å hvile resten av kroppen.

– Jeg har gått med smerter i en del år nå, så det er bare noe jeg må leve med. Til gjengjeld er det veldig kult å kunne ta medaljer, sier Henriksen til norsk presse etter medaljeseremonien.

– Hvor god kan du bli hvis du ikke har noe du sliter med?

– Det blir kjipt for de andre konkurrentene hvis jeg blir helt frisk, svarer en selvsikker Henriksen.

– Det kan bli gull. Nå har jeg hatt et veldig utfordrende år med mye sykdom etter at guttungen begynte i barnehagen. Vi måtte gjennom en del ting. Så kom knærne og hjerteflimmeret i VM. Året har ikke vært lett, så jeg håper på litt mer kontinuitet på trening i tiden som kommer, sier 31-åringen.

ADVARER KONKURRENTENE: Her står Eivind Henriksen sammen med gullvinner Wojciech Nowicki under medaljeseremonien. Henriksen mener konkurrentene bør passe seg hvis han får bukt på problemene sine. Foto: Bjørn Steinar Delebekk / VG

Henriksen skal i alle fall holde på med sleggekastingen til OL i Paris i 2024. Det er et stort mål for 31-åringen.

– Så får vi se etter det. Fungerer kroppen og jeg kaster fortsatt langt, er det ikke noen grunn til å gi seg, sier Henriksen om fremtiden.

Under OL i Tokyo perset han med et kast på 81,58 meter. Oslo-mannen mener han har mer inne enn som så.

– Med store utfordringer i år målte jeg til 80,87 i VM med bomkast og hjerteflimmer, sier Henriksen.

I finalen åpnet Henriksen med et dødt kast i sikkerhetsnettet. Nordmannen var raskt borte til en funksjonær og klaget på at det lå noe gress i sirkelen de kastet fra. Det gjorde at han mistet fotfestet.

Nordmannen fulgte opp med et trygt andrekast på 77,60 meter. Det plasserte ham på en foreløpig fjerdeplass. Det tredje kastet ble igjen dødt, men vartet han opp med et fjerde kast på 79,45. Det var nok til gå opp på tredjeplass med to kast igjen.

– Jeg kjente at jeg var veldig nervøs for at (Pawel) Fajdek skulle gå forbi i siste omgang, for jeg hadde ikke noe mer å gi. Det var litt kjipt. Noen ganger føler du deg klar for å svare hvis det kommer et angrep. Nå følte jeg at jeg ikke hadde noe å gi, sier Henriksen om avslutningen på konkurransen.

Fajdeks siste kast endte på 79,15 meter, altså 30 centimeter kortere enn Henriksen. Dermed kunne 31-åringen juble for bronse.

PS: Norge kan vise til ett EM-gull i slegge. Det kom da Sverre Strandli vant i EM i Brussel i 1950. Strandli satte også to verdensrekorder.