Carew anklages i tiltalen for å ha unndratt 5,4 millioner kroner i skatt i årene 2014 til 2019. Dette er perioden etter at 42-åringen la opp som fotballspiller.

I denne perioden hevder Økokrim at Carew ikke oppga en inntekt på 12,8 millioner kroner, samt en formue på totalt 307 millioner kroner.

– Dette er en alvorlig sak fordi det dreier seg om skatteunndragelser over mange år av et betydelig beløp, sier førstestatsadvokat Marianne Bender.

Strafferammen for grovt skattesvik er fengsel inntil seks år.

Carew bestrider tiltaledelen som handler om forsett.

– Jeg har selvsagt ikke unndratt skatt med vitende og vilje, sier han i en pressemelding.

VG har forsøkt å kontakte Carew fredag, men uten hell.

I en pressemelding sier han:

– Jeg er klar over at jeg har et selvstendig ansvar for å gi riktig informasjon, men jeg har vært omgitt av rådgivere og støtteapparat siden jeg var ganske ung og har nok definitivt større kunnskap om fotball og eiendomsinvesteringer enn om kompleks skatterett for utenlandsboende. Så viser det seg at dette dessverre også gjelder for min gode venn og mangeårige rådgiver Per Flod. Jeg har fått råd som i ettertid har vist seg å være feil.

Carew sto oppført med 8,3 millioner kroner i inntekt i 2020, og en skatt på 2,4 millioner. Formuen var oppgitt til 72 millioner kroner i skattelistene for dette året.

42-åringen understreker at han akter å gjøre opp for seg.

– Min klient har fått uriktige skatteråd, noe som har ført til at han feilaktig har trodd at han var skattemessig bosatt i UK (Storbritannia, journ. anm). Han har også hele veien vært tydelig på at han ønsker å gjøre opp for seg, sier advokat Berit Reiss-Andersen.

Hun sier til VG at hun tror det blir rettssak etter sommeren eller til høsten. Hun legger til at ventetiden før saken kommer opp er krevende.

CAREW-RÅDGIVER: Per A. Flod fungerte lenge som John Carews agent. Han har også vært 42-åringens venn og rådgiver gjennom mange år. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ordknapp Flod

Hun peker på Carews mangeårige rådgiver Per A. Flod i en pressemelding. VG var fredag i kontakt med en ordknapp Flod:

– Jeg har ingenting å si nå, det blir rettssak så da vil jeg si det jeg har å si i retten og bare der, sier han.

– Hva tenker du om at Carew sier han har fått dårlige råd?

– Jeg kommer ikke til å kommentere det, svarer Flod.

– Når snakket du med Carew sist?

– I går kveld, svarer Flod.

– Hva tenker du om det Carew sier i forbindelse med saken?

– Det har jeg ikke tenkt til å kommentere.

– Er dere fortsatt venner?

–Ja, ingenting har skjedd der, svarer Flod.

Ifølge førstestatsadvokat Marianne Bender har Carew oppholdt seg i Norge langt mer enn hva loven åpner for uten at han skal skatte til hjemlandet.

– Det er viktig at personer som har vært bosatt i utlandet og som ønsker å flytte hjem til Norge også må gjøre dette skattemessig. Ønsker du å bo i Norge, må du også skatte til Norge, sier hun.

Tjente store summer

Fotballkarrieren til John Carew skjøt fart da han ble solgt fra moderklubben Lørenskog til Vålerenga i 1997. Deretter spilte han for Rosenborg, før spanske Valencia hentet den populære spissen.

Siden spilte han blant annet i Lyon, Roma og Aston Villa. Carew scoret også 24 mål på 91 landskamper, og ble «Årets Kniksen» i 2005, 2007 og 2008.

SPISS: John Carew var utenlandsproff i 11 år. Her er han for Norge under en landslagstrening i 2011. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Etter at Carew la opp i 2012, har han brukt tid på skuespilleryrket. 42-åringen har blant annet hatt en rolle i NRK-serien «Heimebane». Carew er også annonsert som «Benny» i en kommende «Olsenbanden»-film.

Det er likevel eiendomsmarkedet Carew har puttet sparepengene sine i etter at han la opp. TV 2 har kalkulert at han tjente rundt 300 millioner kroner i løpet av årene som fotballproff, og allerede i 2011 skrev VG om hvordan Carew hadde leiligheter for mer enn 110 millioner kroner.

42-åringen har siden både kjøpt og solgt – både i Norge og utlandet.

I tiltalen Økokrim har tatt ut, ramses det opp inntekter Carew ikke skal ha oppgitt til norske skattemyndigheter i perioden 2014 til 2019.

I 2014 oppga han blant annet, ifølge Økokrim, ikke en inntekt på 1,6 millioner kroner fra spillselskapet ComeOn, 240.000 kroner fra TV 2, samt leieinntekter fra eiendom i England og Norge.

I 2019 hadde inntekten fra spillselskapet ComeOn steget til over 2,1 millioner kroner.

Avhørt i fjor

I fjor sommer bekreftet politiet at Carew var siktet for grov skatteunndragelse. Det ble da gjennomført razzia på flere adresser tilknyttet 42-åringen, som hadde blitt anmeldt av Skatteetaten.

Økokrim bekreftet at de mistenkte Carew for ikke å ha oppgitt korrekt formue og inntekt i utlandet. Han var også mistenkt for det samme i Norge.

Carews agent og mangeårige rådgiver, Per A. Flod, ga uttrykk for overraskelse den gangen:

– Dette er veldig overraskende. John Carew har oppgitt alt han har tjent og har av formue, og har betalt skatten sin i Storbritannia, sa han til Dagens Næringsliv.

PÅTALEANSVARLIG: Marianne S. Bendner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Påtaleansvarlig i Økokrim, Marianne S. Bender, så det annerledes:

– Dersom du er i Norge mer enn 183 dager i året, så anses du som bosatt i Norge. Alle som er bosatt i Norge skal opplyse om all sin inntekt og formue i skattemeldingen og betale skatt av dette, sa hun.

John Carew møtte til avhør hos politiet i fjor sommer.

Etterpå hevdet Per A. Flod at Skatteetaten mener eks-proffen er langt rikere enn han faktisk er.

– Skattemyndighetene hevdet opprinnelig at han har hatt investeringer som han ikke har hatt. De hadde blant annet med noen adresser som de fant. Men dette var bare adresser til personer John kjenner og hadde ingenting med investeringer å gjøre. Dette er dokumentert overfor skattemyndighetene, sa Flod til DN.

Og:

– Verdsettelsene av en del investeringer var også feil og misforstått. Vi smilte litt da vi fikk høre hvor rik ligningskontoret trodde Carew er.

Det spørsmålet blir det nå opp til Oslo tingrett å avgjøre.