32-åringen sørget i praksis på egen hånd at den statistikken står. Etter at Helland kom inn og var blant banens beste på en omgang i serieåpningen mot HamKam sist, tok han regien umiddelbart i årets første hjemmekamp.

– Han har en hjerne som fungerer veldig fort i situasjoner der det er muligheter og det er trangt. Han har den kunstneren i seg, og det har man sett mange ganger før når han er i form. Han har et overraskelsesmoment i spillet sitt som gjør at motstanderen blir satt ut av spill, som han gjør i dag ved flere anledninger, sier LSK-trener Geir Bakke om Helland.

Allerede på Lillestrøms første offensive dødball i matchen var Helland i gang og svingte perfekt mot lagkamerat Akor Adams. Spissen stupte inn 1–0-målet etter bare 12 minutter i sin første LSK-kamp fra start og i hjemmedebuten på Åråsen etter gratisovergangen fra Sogndal etter forrige sesong.

Resten av omgangen slet Lillestrøm lenge med å skape noe. Gjestene med fem mann bak parkerte som en blå buss på egen halvdel.

Men så hadde Helland innhentet fellingstillatelsen på Jerv – og skjøt samtidig i filler spenningen. Veteranen mottok ballen i midtsirkelen, og samtidig han tok den med seg frem på tre berøringer tittet han gjennom kikkertsiktet. Der så han at Jerv-keeper Øystein Øvretveit gikk frem, og da klinket Helland til på sitt fjerde touch.

– Jeg hadde gjort litt research på video før kamp. Tanken var å spille Akor alene med keeper, men så så jeg at han var i offside, så da utgår det. Og så venter jeg litt og merker at han keeperen er litt «triggerhappy» på det gjennomspillet. Så da tenkte jeg at jeg bare får gi det et forsøk, sier Helland til VG etter kampen.

– Hva lærte du av den researchen?

– At han ønsker å snike til seg en meter der han kan, svarer Lillestrøm-vingen.

193 centimeter høye Øvretveit prøvde å snu, kom ut av balanse og greide ikke strekke seg langt nok etter Hellands følsomme avslutning. Fra et sted mellom 35 og 40 meter nusset den tverrliggeren og suste i nettet.

– Det var fint, det. Jeg skal innrømme at jeg skal ta meg fem minutter i kveld til å se det, sier Helland – og det kan både han og du gjøre her:

Gjermund Åsen, som noterte seg for en målgivende pasning på Hellands scoring - som for øvrig var langt fra ferdigscoret - mener at det bare er Helland og Moldes Magnus Wolff Eikrem som kan gjøre akkurat det der i Eliteserien.

– Du skal egentlig gi litt faen. Det er han og en 7-er opp i Molde som er i den klassen, som ser muligheten og tør å gjøre det. Alle ære til ham og måten han utfører det på, sier Åsen til VG.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I 2. omgang var det liten tvil om hvor seieren skulle ende. Helland gikk av etter 63 minutter og overlot plassen til vingkonkurrent Ylldren Ibrahimaj.

Arendalitten hadde ingen planer om å være barmhjertig med eliteseriedebutanten fra nabobyen Grimstad. På overtid scoret Ibrahimaj 4–0 selv, også det i hans Åråsen-debut, og aller først bidro han også på 3–0:

Han løftet inn etter en kort corner, Gjermund Åsen stusset videre og stoppersværingen Igoh Ogbu styrte inn hjemmelagets tredje. Åsen – LSKs nye kaptein denne sesongen – var dermed nest sist på tre av fire mål.

– Vi ser ut som et lag. Det er gode avstander, vi flytter beina når vi skal, og er gode i duellspillet. Vi klarer å få kampen inn i vår gate i store perioder. Uten at vi er noe selvspillende piano. Men det er en solid gjennomført kamp, og vi vinner fortjent 4–0, sier LSK-trener Geir Bakke til VG.

MÅL-PÅL: Pål André Helland strekker armene i været og gratuleres av Eskil Edh (til venstre), Igoh Ogbu, Akor Adams og Magnus Knudsen etter sin lekre 2–0-goal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Han satte altså Helland på benken mot HamKam på Briskeby i seriestarten. Nå venter en ny kunstgresskamp i Molde 2. påskedag. Spørsmålet er om Helland – som rapporteres å ha trent svært godt denne vinteren – får en ny mulighet fra start.

Det er altså da Lillestrøm aldri taper.

– Det spørs hvordan vi klarer å komme i gang i kampen. Mot Rosenborg her i fjor var han egentlig ikke rustet for å starte fotballkamper, men han kan gi deg det overraskelsesmomentet som gir deg en god inngang på kampen. Det står sånn og vipper. Men han er ikke noe 90-minuttersspiller ennå. Det tror jeg han sier selv også, vurderer Bakke.

– Er det sånn at Helland aldri kommer til å bli et klink førstevalg hos deg?

– Det kommer ut fra type kamp, hva vi trenger når. Men vi ser hva han kan gjøre i dag. Jeg vil i hvert fall ikke si noe som fornærmer Pål. Det fortjener han ikke. Han jobber steinhardt om dagen, plutselig er kroppen så «fit» at han kan holde hele kamper også. Det får vi se, sier Geir Bakke.

– Vi får se. Det viktigste er at laget vinner, så skal jeg bidra til at det er størst mulig sjanse for at det skjer, sier Pål André Helland.