Det var full forvirring på banen i Abu Dhabi etter at Nicholas Lafiti krasjet i sikkerhetsveggen og sikkerhetsbilen måtte inn for å rydde opp.

De færreste forsto hva som foregikk de neste minuttene, da Max Verstappen kjørte forbi Lewis Hamilton på siste runde og sikret tittelen.

Mercedes leverte inn protest, den ble avslått og Max Verstappen ble kronet til verdensmester.

– Det var vanskelig for TV-seerne, sjåførene, dommerne og kommentatorene, sier Viaplays Formel 1-kommentator Atle Gulbrandsen til VG etter at Max Verstappen vant og ble verdensmester.

George Russell forlater Williams og blir Lewis Hamiltons lagkamerat i Mercedes neste sesong. Russell brøt løpet på Yas Marina og var ikke på banen da den totale forvirringen oppsto. Men etterpå raste han.

«Max er en absolutt fantastisk sjåfør, som har hatt en utrolig sesong, og jeg har ikke noe annet enn stor respekt for ham. Men det som skjedde er helt uakseptabelt. Jeg kan ikke tro det jeg nettopp har sett», skriver Russell på Twitter.

– Det skjedde ting i dette løpet som er helt unikt, sier Gulbrandsen om det ufattelig dramatiske og nervepirrende løpet.

Hamilton tok ledelsen fra andreposisjon og ledet til det gjensto under en runde, da kjørte Verstappen forbi Hamilton og nederlenderen ble verdensmester.

Det som skapte forvirring er at FIA (Det internasjonale motorsportforbundet) ga beskjed om at sjåførene ikke fikk lov til å kjøre forbi sikkerhetsbilen. Dette er mot reglene, som altså sier at man kan kjøre forbi sikkerhetsbilen og ta seg inn i lederrunden. Men med beskjeden til førerne om at man ikke kunne kjøre forbi, så lå det an til å være fire-fem biler mellom Hamilton og Verstappen da starten gikk igjen.

Men så kom kontrabeskjeden, og de var tilbake til normale regler.

KLAPPET FOR VERSTAPPEN: Lewis Hamilton ble nummer to i løpet og nummer to i verdensmesterskapet da Max Verstappen vant søndagens løp. Foto: Hassan Ammar / AP

Lando Norris ble nummer syv i søndagens løp. Han var like forvirret som de fleste andre.

– Jeg er ikke sikker på hva som ble sagt fra FIA. Først fikk vi ikke lov å kjøre forbi, vi som lå bak, så om det påvirket avgjørelsen til Mercedes og Lewis, og det er grunnen til at de ikke gjorde et pit-stop.... Men så endret plutselig FIA mening, og de tillot oss å passere. Det er det jeg ikke er så sikker på. At det endte på den måten, jeg vet ikke, sier Lando Norris etter løpet skriver SkySports.

MOTOR-EKSPERT: Atle Gulbrandsen kommenterer Formel 1 for Viaplay og hadde mer enn nok å prate om under, og etter, løpet søndag. Foto: Heiko Junge / NTB

Atle Gulbrandsen tror det kokte godt de fleste steder da verdensmesterskapet 2021 skulle avgjøres. Også hos dommerne og løpsleder Michael Masi.

– Det kan være at de sa at det ikke var lov å kjøre forbi sikkerhetsbilen fordi de var opptatt av at banen skulle være helt ryddet, sier Gulbrandsen.

Men det endte med at de fulgte reglene slik de egentlig er, at de bak kan få kjøre forbi sikkerhetsbilen og komme seg inn i lederrunden.

De rakk med nød og neppe en omstart, og fikk en siste runde på banen. Med slitte hard-dekk var Hamilton sjanseløs mot Verstappen med ferske softdekk.

– Nå skal jeg nyte dette, skriver Verstappen på Instagram søndag kveld.

Atle Gulbrandsen mener det er best for alle å akseptere at Verstappen er verdensmester nå.

– Dagens løp ble tatt fra Hamilton og Mercedes gjorde på mange måter den beste jobben. Verstappen fikk det servert på sølvfat. Men Verstappen har hatt en kjempegod sesong, han fortjener å bli verdensmester, sier Gulbransen.

Max Verstappen er verdensmester for første gang. Lewis Hamilton har syv titler.