Enorm dramatikk, kjempesjanser og kontroverser hele veien frem til det 82. spilleminutt. Så dukket Premier Leagues toppscorer opp innenfor 16-meteren - atter en gang.

– Så positive, lykkelige feiringer. Jeg er så glad. Jeg vet ikke ... jeg er bare så glad for alt. Vi trengte denne, sier Haaland til Manchester Citys medieavdeling etter bragden.

– Jeg er «grævla» sliten nå, men det var fantastisk følelse. Fantastisk fightet av gutta, rett og slett, legger han til overfor Viaplay.

Haaland satte inn Citys tredje mål for kvelden, og punkterte kampen i sluttminuttene. Dermed er Manchester City serieledere i Premier League, med klart bedre målforskjell enn Ødegaards Arsenal. Arsenal har på sin side én kamp mindre spilt enn de ferske serielederne.

– Det var en slags liten krig. Mye bra spill og mye kynisme. Vi vinner, og det er det viktigste, beskriver Haaland.

Jærbuen scoret sitt 26. Premier League-mål da han satte spikeren i kista åtte minutter før fulltid i «seriefinalen»:

Landslagstrener Ståle Solbakken lot seg imponere av Norges stjernespiss som gjest på Viaplays sending.

– Han var et monster i andre omgang. Dette sier jeg ikke fordi han er norsk eller fordi jeg er treneren hans, men det han gjør i den duellen med Gabriel som blir offside er det ingen andre i verden som gjør. Han fillerister ham i en 50/50-duell, Solbakken i studio.

Arsenal var fullt på høyde med de lyseblå gjestene, spesielt før pause. Martin Ødegaard var tydelig misfornøyd og frustrert i intervju med Viaplay.

– Vi tapte kampen i boksene. I store perioder er vi bedre enn dem, sier Arsenal-kapteinen etter kampslutt.

– Det er lenge igjen, og vi har sagt det mange ganger: Vi forholder oss rolige og tar en kamp av gangen. Det er bare å se fremover, legger han til.

Selv om det stort sett var vertene som dominerte banespillet, var det gjestene som kom best i gang og tok først. Jack Grealish jaktet en ball i bakrom og presset vikarierende Arsenal-back Takehiro Tomiyasu.

Japaneren lette etter keeper Aaron Ramsdale i støtte, men tilbakespillet ble altfor svakt. Da snappet Kevin De Bruyne opp pasningen, og vippet ballen over og rundt burvokteren på halvdistanse, før avslutningen gikk i mål ved nærmeste stolpe.

26: Erling Braut Haaland satte sitt 26. Premier League-mål for sesongen da Manchester City seiret i «seriefinalen» mot Arsenal. Foto: GLYN KIRK / AFP

Arsenal løftet seg ytterligere etter å ha havnet under. Kaptein Martin Ødegaard - som raskt oppmuntret Tomiyasu etter tabben - regisserte flere gode angrep mot slutten av første omgang, og hjemmelaget skulle få utligningen til slutt.

Eddie Nketiah hadde brent flere muligheter i løpet av omgangen, men skaffet straffespark fem minutter før pause. I duell med Ederson - som fra før av hadde gult kort - kom City-keeperen for sent inn i duellen med Arsenal-spissen. Straffe til hjemmelaget ble dømt, men sisteskansen ble værende på banen.

– Han skal ha gult kort nummer to hvis dommer Anthony Taylor følger regelboka, konstaterte Viaplay-ekspert Tor Ole Skullerud etter å ha sett situasjonen i reprise:

Selv om brassen ble igjen på banen, maktet han ikke redde den påfølgende straffen som Bukayo Saka satte iskaldt i mål. Ederson gikk feil vei, og Arsenal var tilbake før pause.

Ståle Solbakken lot seg imponere av Arsenal etter første omgang.

– Arsenal er dominerende, de spiller seg ut bakfra og får sitt konsept til å sitte. City er vage i det defensive, lød dommen fra landslagssjefen i pausepraten i Viaplay-studioet.

Andre omgang startet jevnt, men City var bedre med etter hvilen. Etter flere enorme sjanser og annullert straffespark, havnet gjestene foran igjen.

Arsenal mistet på egen halvdel, og Haaland startet på sitt velkjente bakromsløp. Spissen spilte videre til Ilkay Gündogan, som igjen fant Grealish på venstre. Vingen avsluttet overgangen med en fin bredside, via uheldige Tomiyasu og i mål.

Deretter fulgte Haaland opp med sin scoring, og 3–1 til gjestene fra Manchester.