Brasils keeper Cesar Augusto Almeida spiller til daglig for Arendal. Hva var vel mer naturlig oppladning til kampen mot Norge enn biljard og øl? Brasils keeper Cesar Augusto Almeida spiller til daglig for Arendal. Hva var vel mer naturlig oppladning til kampen mot Norge enn biljard og øl? Foto: Arne Hole

Brasil ladet opp med biljard og øl før Norge-møtet

Hva med å ta oppladning til VM-kamp på pub? Helt perfekt, mente Brasils Arendal-keeper Cesar Augusto Almeida.

Puben Giggs har vært bastionen til de norske supporterne i Nantes. Mandag kveld hadde de fleste reist hjem. Da rykket brasilianerne inn i stedet. Ikke supporterne, men spillerne! Kjøpe seg øl, så Slovenia-Makedonia på TV og spilte biljard.

– Det blir bare denne ene ølen. Det er bare for å slappe av litt. Etterpå er det hjem på hotellet for middag og video, forsikret Cesar Augusto Almeida - på Sørlandet kjent som keeper for Arendal.

Tirsdag ettermiddag møtes Norge og Brasil til den fjerde av fem kamper i gruppespillet. Cesar er litt skeptisk og er full av respekt for det norske laget.

– Vi har bare hatt seks treninger etter OL. Derfor er vi ikke så godt samspilte som vi var i Rio, forklarer den blide brasilianeren, som gjerne tar en 20 minutters prat med en norsk journalist.

I OL gjorde Brasil en meget hederlig innsats og slo Polen og EM-vinner Tyskland, men fikk grisebank av Sverige med 19–30 og tapte kvartfinalen mot Frankrike 27–34.

– Det brasilianske folket var helt ville og ønsket oss til finalen, men Frankrike var bedre, erkjenner den blide keeperen.

Beundrer Sagosen og Myrhol

Cesar spilte tre år i Valladolid i Spania før han ble hentet til Arendal. Der liker han seg svært godt - bortsett fra at vinteren er for kald. Og han presiserer at han aldri har tenkt å prøve hverken langrenn eller hopp.

– Jeg synes det er moro å se på hopp, men jeg ville brekke alle bena hvis jeg skulle prøve selv. De suser jo utfor i 100 km/t! Men jeg elsker håndball, og Norge har mange gode spillere. Jeg har møtte flere av dem i junior-VM. Sander Sagosen er fantastisk god. Jeg møtte ham i E-cup mot Aalborg. I den første kampen vant vi. Da han var med i returkampen, tapte vi. Sagosen er topp fem i verden, og Bjarte Myrhol er topp tre i verden, mener Cesar, som har norsk kjæreste i Arendal. Hun er imidlertid hjemme og ser TV mens han spiller VM.

Har god sjanse

Brasilianeren berømmer Arendal-trener Marinko Kurtovic.

– Han har vært keeper selv og har lært meg mye. Marinko vet mye om håndball, og han har fått meg bedre. Jeg tror vi har 50/50 prosent sjanse mot Norge. Vi skulle gjerne hatt noen flere høye spillere - som polakkenes mann på 2,12, men de få vi har er gode, presiserer Cesar - og har rett i det. Brasil har bitt godt fra seg etter kjempetapet mot Frankrike i åpningskampen. I forrige kamp ble det seier over Polen.

De brasilianske spillerne tjener til livets opphold i europeiske klubber, og tre av dem kan skryte av arbeidsgivere på høyeste nivå. Brasil har en mann i Barcelona, en i Pick Szeged og en i Wislaw Plock. Lagets toppscorer er høyrebacken Jose Guilherme med 18 mål på 38 skudd.

– Jeg tror vi skal by Norge på god motstand. Etter at Russland slo Polen mandag kveld, tror jeg vi går til åttendedelsfinalen sammen med Frankrike, Norge og Russland, sier Cesar, som har rollen som annenkeeper hos Brasil. Hittil er det blitt seks redninger på 23 skudd, eller 23 prosent. Førstekeeper Maik Santos har 41 i redningsprosent.

Ingen undervurdering

Norges trener Christian Berge tar Brasil på det største alvor.

– Brasil er det laget i verden som har hatt størst fremgang de siste ti årene. Vi møter topp fysikk og et lag som spiller aggressivt forsvar. De gikk i fella mot Frankrike og kom for nærme forsvaret, men nå har de fått justert seg. Brasil er et lag med gode backer. Vi må opp på hesten igjen, etter at vi ikke har helt på topp mot Frankrike, sier Berge, som antyder at Christian O’Sullivan og Gøran Søgard Johannessen vil få sentrale oppgaver hvis brassene prøver seg med offensivt forsvar.

TV 2 kl. 14: Norge-Brasil