– Første reaksjon er at det er OK. Vi kunne fått det bedre og vi kunne fått det verre. Jeg er OK tilfreds, sa landslagstrener Ståle Solbakken til VG og la til i VGTVs sending:

– Det kunne vært bedre også, med gruppen til Kroatia, eller Danmark. Nederland er selvfølgelig en tøff nøtt, Tyrkia er «Jekyll and Hyde», Latvia og Montenegro er tøffe på bortebane. Jeg tror det blir spennende.

Til TV 2 beskrev Solbakken det nederlandske laget som en «voldsom motstander». En som koste seg stort med trekningsresultatet var Alexander Sørloth. Spissen var forrige sesong i tyrkiske Trabzonspor, der han ble toppscorer i ligaen med 24 mål.

– Det blir som å spille på hjemmebane. Jeg gleder meg, var Sørloths første reaksjon overfor VG.

25-åringen er nå i RB Leipzig, og vil etter all sannsynlighet være sentral i laget som skal ut i kvalifiseringen som starter i mars.

Foto: www.sofascore.com

Nederland blir klar gruppefavoritt, selv om de ikke klarte å kvaifisere seg til VM i Russland i 2018. Da kom de bak Frankrike og Sverige i kvalikgruppen, og det ble en voldsom nedtur for laget som tapte på straffer i semifinalen mot Argentina i 2014, og slo Brasil 3–0 i bronsefinalen.

Nederland klarte heller ikke å komme seg til EM i 2016. Da kom de bak Tsjekkia, Island og Tyrkia i kvalifiseringsgruppen.

Ronald Koeman tok over som landslagstrener i 2018. Med god hjelp av stopperstjernen Virgil van Dijks store gjennombrudd bedret resultatene seg voldsomt i Nations League og EM-kvalifiseringen.

Da Koeman takket ja til Barcelona ble Frank de Boer ansatt som ny landslagstrener i september. I sine tre siste kamper har nederlenderne spilt 1–1 mot Spania i en treningskamp, og slått Bosnia-Herzegovina 3–1 og Polen 2–1 i Nations League.

– Godt fornøyd

– Dette er ingen umulig oppgave, slo Bernt Hulsker fast da han fulgte trekningen i VGTVs studio sammen med Kjetil Rekdal – mannen som scoret for Norge i både VM 1994 og 1998.

– Vi unngår de aller vanskeligste lagene fra nivå to. Dette er en gruppe vi skal være godt fornøyd med, oppsummerte den tidligere landslagskapteinen.

De ti gruppevinnerne fra Europa-kvaliken går direkte til VM-sluttspillet. Ytterligere tre plasser skal tildeles i et omspill der alle gruppetoerne og to lag kvalifisert fra Nations League-turneringen deltar.

Totalt skal 32 nasjoner delta i selve sluttspillet. VM i Qatar arrangeres fra 21. november til 18. desember i 2022. Det er de høye temperaturene på sommeren som gjør at mesterskapet et flyttet til vinterhalvåret.

Norge var seedet i tredje gruppe, og Nederland og Tyrkia var allerede på plass i gruppe G da den tidliger italienske landslagsstjernen Daniele de Rossi trakk kulen med Norge.

I tillegg skal Norge møte Montenegro, Latvia og Gibraltar. Montenegro var et relativt tøft lag fra fjerde seedingpulje.

– Det store spørsmålet er om de klarer å bryte dem ned. De spiller veldig kompakt og gjerrig og er tøffe, sa Rekdal.

Da Norge kom seg til VM i 1994, så var de også i kvalifiseringsgruppe med Nederland og Tyrkia. Norge vant den gang gruppen foran nederlenderne.

Dette er gruppene i VM-kvalifiseringen:

Gruppe A: Portugal, Serbia, Irland, Luxemburg, Aserbajdsjan

Gruppe B: Spania, Sverige, Hellas, Georgia, Kosovo

Gruppe C: Italia, Sveits, Nord-Irland, Bulgaria, Litauen

Gruppe D: Frankrike, Ukraina, Finland, Bosnia, Kasakhstan

Gruppe E: Belgia, Wales, Tsjekkia, Hviterussland, Estland

Gruppe F: Danmark, Østerrike, Skottland, Israel, Færøyene, Moldova

Gruppe G: Nederland, Tyrkia, Norge, Montenegro, Latvia, Gibraltar

Gruppe H: Kroatia, Slovakia, Russland, Slovenia, Kypros, Malta

Gruppe I: England, Polen, Ungarn, Albania, Andorra, San Marino

Gruppe J: Tyskland, Romania, Island, Nord-Makedonia, Armenia, Liechtenstein.

Ikke i sluttspill siden 2000

Det norske herrelandslaget kvalifiserte seg for VM-sluttspillet i 1994 (USA) og 1998 (Frankrike). I USA kom Norge sist i «dødens gruppe» der alle lagene endte med fire poeng, mens de fire år senere kom videre fra gruppespillet etter den historiske 2–1-seieren mot Brasil. Deretter ble det 0–1-tap mot Italia i åttedelsfinalen.

I forrige VM-kvalifisering kom Norge på fjerdeplass i gruppespillet mot Tyskland, Nord-Irland, Tsjekkia, Aserbajdsjan og San Marino.

Norge har ikke vært kvalifisert for et mesterskap siden EM i Belgia og Nederland i 2000.