Situasjonen oppsto under en Chess.com-turnering som ble spilt over Internett. Carlsen spilte med svarte brikker for anledningen.

Nordmannen innledet partiet med å flytte bonden til g5-feltet. Det fikk Mamedov, som på det tidspunktet ledet turneringen, til å forlate partiet.

Carlsens utradisjonelle trekk var det som fikk begeret til å renne over for stormesteren fra Aserbajdsjan. Overfor det russiske nettstedet sports.ru sier Mamedov følgende:

– Det tok et par sekunder (før jeg bestemte meg for å forlate partiet) Men jeg skal avsløre en hemmelighet: Jeg visste at Magnus noen ganger spiller slik. Og jeg lovet meg selv: «Hvis noe slikt skjer mot meg, så vil jeg trekke meg og slutte». Og dessverre skjedde det i 10. runde, da jeg var nummer én. Da gjorde det mer vondt.

I kjølvannet av aserbajdsjanerens uttalelser har Carlsen selv svart følgende gjennom en SMS fra hans far og manager, Henrik Carlsen, til TV 2:

– Jeg vet jo egentlig at g5 er et svakt trekk, men jeg hadde en dårlig dag.

Henrik Carlsen viste først til svaret han ga til NRK om samme sak:

– Magnus er opptatt med turnering, men personlig synes jeg både selve episoden og at dere lager en sak på det er litt fornøyelig.

FAR OG SØNN: Magnus Carlsen (t.v.) og Henrik Carlsen (t.h) her under VM i hurtigsjakk tilbake i desember 2019. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Magnus Carlsen satte selv i gang en debatt om juksing i sjakk-verdenen etter at han trakk seg fra et parti med Niemann tilbake i september. En omfattende rapport fra verdens største sjakknettsted, Chess.com, anklager amerikaneren for å ha jukset over 100 ganger.

Debatten har blant annet før til at den norske sjakkpresidenten Joachim Nilsen trakk seg etter å ha innrømmet juks.