Det ble en ulidelig spennende kamp om medaljene under kvinnenes lagkonkurranse. Østerrike, Slovenia og Norge lå nesten likt etter første omgang, og ingenting var avgjort før finaleomgangen.

Etter to svake hopp innledningsvis i andre omgang, mistet Norge etter hvert kontakt med konkurrentene og så gullkampen svinne hen.

Norge vant bronse da laghopp sto på programmet for første gang under VM i 2019. Med bronse i Oberstdorf, kopierte de norske kvinnene den prestasjonen.

– Det var utrolig gøy å ta en medalje. Det er veldig stort og jeg er glad for å være en del av et så flott lag, sier Thea Bjørseth (17) til VG.

Hun utgjorde det norske laget sammen med Silje Opseth, Anna Odine Strøm og Maren Lundby. Etter rennet var det 17-åringen som høstet mest ros.

– Det var en flott bronsemedalje. Jentene leverer greit, men det er stort sett Thea som overrasker positivt. Det var litt rusk i maskineriet for de andre, som gjør at vi ikke kjemper om de edleste metallene, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til VG.

– Å levere på dette nivået som debutant - det er helt drøyt. Hun har fortsatt mye å gå på også. Hun blir spennende å følge fremover, sier landslagstrener Christian Meyer.

Bjørseth var eneste nye utøver på Norge fra bronselaget i 2019. Hun hoppet 93 og 98,5 meter - sistnevnte var det nest lengste av en norsk utøver i lagkonkurransen.

– Hun er 17 år, debuterer i lagkonkurransen i VM og leverer meget solid. Det er så høyt nivå på det. Det lover ekstremt godt for fremtiden. Hun er milevis foran der Maren og Silje var på samme alder, sier Bråthen.

17-åringens solide prestasjon kan skape hodepine for landslagsledelsen før uttaket til mixed lagkonkurranse, hvor to utøvere av hvert kjønn får hoppe.

Silje Opseth har vært Norges beste hopper denne sesongen, og var også den som hoppet lengst i fredagens lagkonkurranse. Maren Lundby, som har individuell sølvmedalje fra Oberstdorf, hoppet også lengre enn Bjørseth sammenlagt.

Stortalentets formkurve peker imidlertid oppover.

– Dette blir et av de vanskeligste uttakene, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til VG.

For herrene er Halvor Egner Granerud selvskreven til laget. Landslagsledelsen tar trolig ut laget i løpet av fredagskvelden.

De norske kvinnene endte på 2.-plass i den siste lagkonkurransen i verdenscupen i Ljubno før VM, bak dagens kanskje største favoritt – Slovenia. Også i fredagens VM-konkurranse hang de med i toppen.

Tidlig i første omgang festet slovenerne et solid grep om ledelsen. Men verdensmester fra normalbakken, Ema Klinec, mistet hele forspranget da hun satte utfor som siste kvinne i omgangen. Fra ledende Østerrike og ned til Norge på 3.-plass skilte det bare 4,4 poeng, før det hele skulle avgjøres.

Silje Opseth var tydelig misfornøyd da hun innledet finaleomgangen for Norge. Og 21-åringens hopp var langt kortere enn Nika Kriznars, som igjen sendte Slovenia i ledelsen.

– Jeg tenkte at jeg satte et dårlig nedslag igjen. Jeg er litt frustrert på meg selv, forteller Opseth til VG.

I andre omgang holdt slovenerne lenge stand på toppen av resultatlistene, men nok en gang mislykkes Klinec som siste kvinne ut. Det ble noen lange sekunder fra landing og frem til vinneren kunne annonseres. Klinecs hopp var litt for kort, og bare 1,4 poeng skilte mellom de to øverste plassene.

Østerrike kunne til slutt innkassere gullet foran Slovenia. Norge endte 17,2 poeng bak vinnerne.

Tyskland var regjerende mester i laghopp, men fikk ikke full klaff på hjemmebane. Tyskerne endte til slutt på 5.-plass.

For Maren Lundby var dette mesterskapets andre medalje. Hun vant sølv i normalbakken under VMs første hoppøvelse.