Syv og en halv måned skulle det gå før Johannes Thingnes Bø fikk overlevert det gjeve trofeet. «Kula» har vært på reise i Europa før den omsider endte på døren hos verdens beste skiskytter.

Overraskelsen var selvsagt stor da storebror Tarjei plutselig ringte på døren hjemme på Vinderen i Oslo. Han hadde like godt pakket inn trofeet.

– Han kalte seg selv for julenissen og sa han var tidlig ute. Det er jo ofte sånn at de beste gavene er ting du har lyst på selv. Kan hende det var derfor han kom med verdenscuptrofeet. Han ønsker seg det litt ekstra denne sesongen, sier Johannes Thingnes Bø.

– På jordomseiling

– Trofeet har vært på jordomseiling, men er i god behold, sier 27-åringen.

Han har et poeng. For da verdenscupen brått måtte avlyses på grunn av corona-pandemien i mars sto Thingnes Bø igjen som sammenlagtvinner i finske Kontiolahti.

Der og da hadde ikke det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) noen ekte pokal å overrekke Thingnes Bø. Den befant seg i Oslo hvor Holmenkollen skulle arrangere verdenscupavslutningen.

Etter jaktstarten i Kontiolahti 14. mars poserte den norske sammenlagtvinneren derfor med en kopi.

– Så tror jeg IBU tok noen av kulene – blant annet denne – med seg hjem til kontoret i Salzburg siden Kollen-rennene ble avlyst. Deretter fikk Martin Fourcade ved en feil tilsendt også det store trofeet da hele hans utrolige skiskytterhistorie skulle dokumenteres i ett foto. Det var jo greit det. Jeg skal jo holde på litt til så jeg hadde ikke noe behov for å samle alle trofeene, sier Thingnes Bø og ler.

foto
NESTEN KUL UMULIG: Johannes Thingnes Bø med det store trofeet etter at han vant verdenscupen sammenlagt. Foto: Jostein Magnussen

Feilen ble oppdaget, så måtte IBU gjøre nye forsøk på å få levert «kulen» til rette vedkommende. Den ble til slutt stående i Anterselva i Italia hvor det var muligheter for at kvinnenes landslagstrener Patrick Oberegger kunne ta med seg pokalen til Norge ved anledning. Akkurat det ble vanskelig.

– På grunn av corona-pandemien har han vært svært lite hjemme, og jeg skjønner godt at han ikke tar den med i håndbagasjen. Vanligvis så er jo utstyrsbilen vår i «rute» opp og ned Europa hver måned, men også her har corona-utbruddet ført til problemer.

Men nå lot det seg gjøre. Tarjei Bø fikk pokalen på døren da han fikk levert en del annet materiell fra skiskytternes utstyrsbil. Så tok han på seg rollen som julenisse. Verdenscuptrofeet har kommet hjem.

– Det kan skape symmetri på peishyllen, fleiper Thingnes Bø som har ett fra før.

– Aller best vil det jo ta seg ut om jeg hadde én til. Der har jeg noe å gå på, og jeg skal gjøre et forsøk.

Tarjei Bø benyttet anledningen til å kjenne litt på trofeet før han ga fra seg den store kulen. 32-åringen har vunnet verdenscupen sammenlagt én gang – tilbake i 2010/2011-sesongen.