Dermed er den norske duoen klar for kvartfinale i østerrikske Linz.

Brun og Strandli åpnet kontrollert og ledet ved første mellomtid på 500 meter. Senere økte de ledelsen og vant på tiden 6.33,19, som var elleve sekunder foran slovakiske Peter Zelinka og Marek Reznak, som også går til kvartfinale onsdag.

Den norske duoen ble rammet av sykdom i VM-innledningen. Strandli hadde magetrøbbel natt til søndag, og i forsøksheatet dagen derpå endte de på en skuffende 4.-plass.

Tidligere mandag kvalifiserte pararoeren Birgit Skarstein seg for semifinale da hun smadret konkurrentene i sitt forsøksheat i singlesculler.

Skarstein vant sitt heat på tiden 10.55,58, som var 38 sekunder foran toeren i heatet, Hallie Smith fra USA.

Birgit Skarstein er klar for semifinale i paraklassen i ro-VM. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Det skal samtidig sies at de andre vinnerne av forsøksheatene noterte svært sterke tider. Moran Samuel fra Israel vant første heat med 10.50,50, mens franske Nathalie Benoits 10.59,78 ga seier i heat to.

Skarstein ror semifinale fredag.

Se en kort video med Skarstein etter mandagens heatseier:

Ask Jarl Tjøm er også videre til kvartfinalen i lettvekt singlesculler. Han endte på 2.-plass i mandagens oppsamlingsheat. Tsjekkeren Jan Cincibuch var hele ti sekunder bedre enn nordmannen på 1.-plass. Tjøm hadde svakest tid av dem som tok seg til kvartfinalen og får det nok tøft der.

Erling Øyasæter og Petter Tufte nådde ikke kvartfinalen. De ble nummer tre i sitt oppsamlingsheat og skal ro semifinale for E/F-finale.

(©NTB)